Home / Υγεία / Μέσα από 10 απλές ερωτήσεις μπορείς να υπολογίσεις σε ποιο βαθμό η ψωρίαση έχει επηρεάσει την καθημερινότητά σου
Μέσα από 10 απλές ερωτήσεις μπορείς να υπολογίσεις σε ποιο βαθμό η ψωρίαση έχει επηρεάσει την καθημερινότητά σου

Μέσα από 10 απλές ερωτήσεις μπορείς να υπολογίσεις σε ποιο βαθμό η ψωρίαση έχει επηρεάσει την καθημερινότητά σου

της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακής βιολόγου, medlabnews.gr

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια και συστηματική φλεγμονώδης νόσος, που προσβάλλει κυρίως το δέρμα. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος, όπως τα γόνατα, οι αγκώνες, οι παλάμες, τα πέλματα, η πλάτη, το τριχωτό της κεφαλής, τα νύχια κ.α. και χαρακτηρίζεται από εξάρσεις και υφέσεις.

Όταν κάποιος πάσχει από ψωρίαση, το δέρμα του ανανεώνεται μέσα σε μόλις 3-4 ημέρες, ενώ η διαδικασία αυτή συνήθως απαιτεί45 ημέρες. Οι ψωριασικές πλάκες που είναι εμφανείς στο δέρμα δεν είναι τίποτα περισσότερο από συσσωρευμένα δερματικά κύτταρα, που όμως προκαλούν πάχυνση της επιδερμίδας, ερυθρότητα, έντονη απολέπιση, αλλά και κνησμό, πόνο και δυσφορία στο δέρμα.

Η ψωρίαση ΔΕΝ είναι μεταδοτική. Δεν μεταδίδεται με κανέναν τρόπο, ούτε για παράδειγμα αν αγγίξετε το δέρμα που πάσχει, μοιραστείτε φαγητό ή κολυμπήσετε μαζί με έναν πάσχοντα. Είναι σημαντικό να διαδώσουμε αυτό το μήνυμα και να στηρίξουμε ουσιαστικά τους ανθρώπους που ζουν με τη νόσο, καθώς η μεταδοτικότητα είναι ο πιο συχνός μύθος που συνδέεται με την ψωρίαση και δημιουργεί μεγάλη συναισθηματική επιβάρυνση και κοινωνικό στρες στους πάσχοντες.

Τα ακριβή αίτια της ψωρίασης δεν είναι γνωστά. Θεωρείται αποτέλεσμα διαταραχής του ανοσολογικού συστήματος του οργανισμού, γενετικής προδιάθεσης και περιβαλλοντικών παραγόντων. Το στρες, τραυματισμοί του δέρματος, λοιμώξεις, κάπνισμα, αλκοόλ ή και ορισμένα φάρμακα βρίσκονται, επίσης, μεταξύ των επιβαρυντικών παραγόντων εμφάνισης ή έξαρσης της νόσου.

Η επίδραση της ψωρίασης στον οργανισμό και την καθημερινότητα

Είναι δερματοπάθεια, αλλά δεν επηρεάζει μόνο το δέρμα. Η ψωρίαση χαρακτηρίζεται από συστηματική φλεγμονή, γι΄αυτό καιμπορεί να επηρεάσει συνολικά τον οργανισμό με πολλούς τρόπους. Συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για άλλες παθήσεις όπως: η ψωριασική αρθρίτιδα, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, το μεταβολικό σύνδρομο, τα φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου, η κατάθλιψη κ.α

Δεδομένου ότι προσβάλλει το δέρμα, που είναι το μεγαλύτερο σε έκταση όργανο του σώματος, έχει σημαντικό ψυχολογικό φορτίοκαι επιδρά, συχνά, αρνητικά στην ποιότητα ζωής.

Εκτός από την έκταση των βλαβών στο δέρμα, το πόσο σοβαρή είναι η νόσος υπολογίζεται και με βάση τις συνέπειες που προκαλεί στην καθημερινότητα, τις φυσικές δραστηριότητες και τη συναισθηματική κατάσταση των ασθενών. Όταν το εξάνθημα είναι εκτεταμένο, τότε και η επιβάρυνση είναι ακόμα πιο έντονη. Η άγνοια του κοινού γύρω από τη φύση της ασθένειας μπορεί να δημιουργήσει δυσκολίες στις κοινωνικές σχέσεις, στην εργασία, στη σχέση με το άλλο φύλο.

Ένας ασθενής με ψωρίαση στην καθημερινότητά του θα πρέπει να αποφεύγει: τραυματισμούς στο δέρμα γιατί στο σημείο εκείνο μπορεί να δημιουργηθεί ψωριασική πλάκα, παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο γιατί υπάρχει ο κίνδυνος εγκαύματος, και να αποφεύγει ορισμένα φάρμακα που προκαλούν έξαρση της νόσου. Σημαντική είναι, επίσης, η φροντίδα και η καθαριότητα του δέρματος, όπου το πρώτο επιτυγχάνεται με τη συνεργασία του ασθενούς με τον δερματολόγο και το δεύτερο με την εφαρμογή των κανόνων υγιεινής.


Πώς πρέπει να αντιμετωπίζεται η ψωρίαση;

Η θεραπευτική προσέγγιση στην ψωρίαση είναι εξατομικευμένη. Η επιλογή της κατάλληλης θεραπείας για κάθε ασθενή γίνεται με βάση τη βαρύτητα της νόσου, δηλαδή την έκταση και τη σοβαρότητα, αλλά και με γνώμονα το συνολικό προφίλ του πάσχοντα, που περιλαμβάνει στοιχεία όπως η ηλικία, το φύλο, ο τρόπος ζωής, τυχόν συννοσηρότητες που υπάρχουν ή προσδοκίες, όπως για παράδειγμα η επιθυμία για τεκνοποίηση.

Κανένας ασθενής δεν θα πρέπει να απογοητεύεται ή να εγκαταλείπει την προσπάθεια για μια καλή ποιότητα ζωής. Η ψωρίαση είναι μια χρόνια νόσος με εξάρσεις και υφέσεις, γι΄αυτό και χρειάζεται διαρκή αντιμετώπιση και τακτική παρακολούθηση από τον ειδικό δερματολόγο. Ο δερματολόγος, αφού αξιολογήσει όλες τις παραμέτρους, μπορεί να προσφέρει αποτελεσματικές λύσεις αντιμετώπισης με βάση τις ξεχωριστές ανάγκες του καθενός.

Οι θεραπείες για την ψωρίαση περιλαμβάνουν την τοπική θεραπεία, τη φωτοθεραπεία και τη συστηματική θεραπεία. Τα τελευταία χρόνια, η επιστημονική έρευνα πάνω στην παθοφυσιολογία της νόσου έχει σημειώσει εξαιρετική πρόοδο και έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη πολλών νέων και αποτελεσματικών συστηματικών θεραπειών που καλύπτουν όλο το εύρος της νόσου και ανταποκρίνονται σε διαφορετικές ανάγκες των ασθενών. Στόχος όλων των θεραπειών είναι η υποχώρηση των ψωριασικών βλαβών και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πασχόντων.

Για να μπορέσει η θεραπεία της ψωρίασης να αποδώσει, είναι πολύ σημαντική η συνεργασία ασθενούς και ιατρού. Κάθε ασθενής αποτελεί μοναδική περίπτωση και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται θεραπευτικά. Η συμμόρφωση με τις οδηγίες και τη θεραπεία, καθώς και η συστηματική παρακολούθηση από τον δερματολόγο είναι πολύ σημαντική για να αντιμετωπιστεί η νόσος με επιτυχία και να παραμείνει ο ασθενής μεγαλύτερο διάστημα χωρίς δερματικές βλάβες.

ΣΧΕΔΙΑΣΕ ΤΗ ΖΩΗ ΣΟΥ ΟΠΩΣ ΕΣΥ ΘΕΛΕΙΣ

Εάν νιώθεις πως η ψωρίαση επηρεάζει την καθημερινότητά σου και δεν σε αφήνει να σχεδιάσεις τη ζωή σου όπως τη θέλεις, δεν είσαι μόνος.

Από τα άτομα που πάσχουν από ψωρίαση:

– Το 75% πιστεύει ότι η νόσος έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής.
– Το 98% αναφέρει πως η νόσος επηρεάζει τη ζωή τους συναισθηματικά,
– το 94% πως επηρεάζει την κοινωνική τους ζωή,
– το 70% την οικογενειακή τους ζωή και
– το 68% την επαγγελματική τους πορεία

Αν και η πλειοψηφία των ασθενών βιώνει κοινές προκλήσεις, η ψωρίαση επηρεάζει τον καθένα με διαφορετικό τρόπο, σε διαφορετική μορφή, έκταση και σοβαρότητα, αλλά επιβαρύνει και σε διαφορετικό βαθμό την ποιότητα ζωής. Ο κάθε ασθενής έχει επομένως τη δική του ψωρίαση, γι΄αυτό και χρειάζεται εξατομικευμένη ιατρική φροντίδα.

Η έγκαιρη διάγνωση, η τακτική ιατρική παρακολούθηση από τον ειδικό δερματολόγο και η κατάλληλη αντιμετώπιση με βάση τις προσωπικές σου ανάγκες μπορούν να κάνουν σημαντική διαφορά στον έλεγχο της ψωρίασης, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής σου σύμφωνα με τις δικές σου επιθυμίες.

Μέσα από 10 απλές ερωτήσεις μπορείς να υπολογίσεις σε ποιο βαθμό η ψωρίαση έχει επηρεάσει την καθημερινότητά σου

H ιστοσελίδα www.destoallios.gr δημιουργήθηκε για να δώσει στους επισκέπτες μια σφαιρική εικόνα της ψωρίασης, αλλά και για να βοηθήσει, όσους πάσχοντες το επιθυμούν, να βαθμολογήσουν την επίδραση της νόσου στην καθημερινότητά τους, συμπληρώνοντας το σύντομο ερωτηματολόγιο του Δερματολογικού Δείκτη Ποιότητας Ζωής (DLQI). Πρόκειται για ένα διεθνώς αναγνωρισμένο εργαλείο αυτοαξιολόγησης που χρησιμοποιείται από τους δερματολόγους για την πιο ολοκληρωμένη αξιολόγηση της ψωρίασης.

Μπείτε στο www.destoallios.gr για να συμπληρώσετε το σύντομο ερωτηματολόγιο των 10 απλών ερωτήσεων , αλλά και για να μάθετε περισσότερα για την ψωρίαση και να δημιουργήσετε το δικό σας μήνυμα ευαισθητοποίησης για τη μη μεταδοτικότητά της.

Σκοπός του ερωτηματολογίου είναι να βοηθήσει εσένα και τον δερματολόγο σου σε μια πιο ολοκληρωμένη αξιολόγηση της ψωρίασής σου. Για να μπορέσει να ανταποκριθεί πιο αποτελεσματικά στις προσωπικές σου ανάγκες, ο γιατρός σου είναι πολύ σημαντικό να καταγράψει την έκταση και το βαθμό που η ψωρίαση επηρεάζει το δέρμα και τον οργανισμό σου, αλλά και να κατανοήσει πόσο επιβαρύνει την καθημερινότητα, την ψυχολογία και την ποιότητα ζωής σου συνολικά.

Το αποτέλεσμα του ερωτηματολογίου είναι προσωπικό, ανώνυμο και δεν καταγράφεται.


Διαβάστε επίσης

Χορηγία €4 εκατ. από το ίδρυμα ΙΚΕΑ για τη στέγαση και την φροντίδα 100 ασυνόδευτων παιδιών

Χορηγία 4 εκατομμυρίων ευρώ από το Ίδρυμα ΙΚΕΑ έλαβε η The HOME Project προκειμένου να υποστηρίξει 100 παιδιά-πρόσφυγες με …