Καρδιά

Πώς συνδέονται διαζύγιο και φτώχεια με το έμφραγμα

Αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν δεύτερο έμφραγμα είναι όσοι έχουν ήδη πάθει το πρώτο και έχουν πάρει διαζύγιο ή είναι σε κακή οικονομική κατάσταση.

Οι ερευνητές του Ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, με επικεφαλής τον δρα Τζόελ Ομ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό προληπτικής καρδιολογίας «European Journal of Preventive Cardiology» της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, επεσήμαναν την ανάγκη μιας πιο εντατικής θεραπείας για όσους ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου για ένα ακόμη έμφραγμα.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η χαμηλή κοινωνικοοικονομική κατάσταση σχετίζεται με τον κίνδυνο ενός πρώτου εμφράγματος, αλλά η νέα μελέτη επεκτείνει τον κίνδυνο και σε ένα δεύτερο έμφραγμα, ενώ προσθέτει το διαζύγιο ως σημαντικό παράγοντα κινδύνου, μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η έρευνα έγινε σε σχεδόν 30.000 άτομα που είχαν πάθει μη θανατηφόρο έμφραγμα και τα οποία παρακολουθήθηκαν στη συνέχεια επί τέσσερα χρόνια κατά μέσο όρο. Διαπιστώθηκε ότι οι διαζευγμένοι ασθενείς ήταν κατά μέσο όρο 18% πιθανότερο να πάθουν δεύτερο έμφραγμα, σε σχέση με όσους ήταν ακόμη παντρεμένοι.

Οι πιο ευκατάστατοι ασθενείς που ανήκαν στο ανώτερο τμήμα της εισοδηματικής κλίμακας, είχαν 35% μικρότερη πιθανότητα ενός δεύτερου εμφράγματος, ενώ εκείνοι με πάνω από 12 χρόνια εκπαίδευση, είχαν 14% μικρότερο κίνδυνο, σε σχέση με τα άτομα χαμηλότερου μορφωτικού επιπέδου με κάτω από εννέα χρόνια εκπαίδευσης.

Οι ανύπαντροι και οι χήροι και των δύο φύλων είχαν ελαφρώς μεγαλύτερη πιθανότητα δεύτερου εμφράγματος σε σχέση με τους παντρεμένους. Όπως είπε ο Ομ, «ο γάμος φαίνεται να προστατεύει από επόμενα εμφράγματα».

Επίσης, σύμφωνα με τη μελέτη, οι ανύπαντροι άνδρες κινδυνεύουν περισσότερο από ένα δεύτερο έμφραγμα σε σχέση με τις ανύπαντρες γυναίκες. Από την άλλη, το υψηλό εισόδημα φαίνεται να «προστατεύει» περισσότερο τους άνδρες από ό,τι τις γυναίκες.

«Το μήνυμα-κλειδί από τη μελέτη μας είναι ότι η κοινωνικο-οικονομική κατάσταση σχετίζεται με επόμενα εμφράγματα. Όποιοι κι αν είναι οι λόγοι γι’ αυτό, οι γιατροί πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους την οικογενειακή, οικονομική και μορφωτική κατάσταση των ασθενών, όταν αξιολογούν τον κίνδυνο για ένα ακόμη έμφραγμα. Επίσης πρέπει να χορηγούν πιο εντατική θεραπεία στις ομάδες υψηλού κινδύνου», ανέφεραν οι ερευνητές.

Πηγή: newsbeast.gr
Iatrika Nea

Leave a Comment
Share
Published by
Iatrika Nea

Recent Posts

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 17-19 Δεκεμβρίου 2021μ Αθήνα, Ζάππειο Μέγαρο “Είναι σημαντικότερο να γνωρίζουμε…

2 έτη ago

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure®…

3 έτη ago

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκρισηγια το azacitidine σε δισκία, ως αρχική θεραπεία συντήρησης για ενήλικες με οξεία μυελογενή λευχαιμία

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το azacitidine σε δισκία,…

3 έτη ago

«Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία»

 «Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» Εξαιρετικά αποτελέσματα από τα δύο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για…

3 έτη ago

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020 Με την συμβολή της…

3 έτη ago

Άμεση προτεραιότητα και οι δομικές μεταρρυθμίσεις για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης

PhRMA Innovation Forum: Άμεση προτεραιότητα η αποκατάσταση της στρεβλής εικόνας των συνολικών επιστροφών και οι…

3 έτη ago

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies