Home / Υγεία / Γυναικολογία / Μπέικον, λουκάνικα, σαλάμια αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού
Μπέικον, λουκάνικα, σαλάμια αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού

Μπέικον, λουκάνικα, σαλάμια αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού

Η αυξημένη κατανάλωση από επεξεργασμένα κρέατα -σαλάμια, λουκάνικα, μπέικον- αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, ιδίως στις γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη βρετανική επιστημονική μελέτη. Για τις νεότερες γυναίκες δεν φαίνεται να υπάρχει εξίσου αυξημένος κίνδυνος, ούτε για όσες τρώνε απλώς κόκκινο (μη επεξεργασμένο) κρέας.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης, με επικεφαλής την καθηγήτρια Τζιλ Πελ, που έκαναν τη δημοσίευση στο ευρωπαϊκό περιοδικό για θέματα καρκίνου «European Journal of Cancer», σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου, ανέλυσαν στοιχεία για 262.200 γυναίκες 40 έως 69 ετών, από τις οποίες οι 4.819 εκδήλωσαν καρκίνο σε διάστημα επτά ετών.

Διαπιστώθηκε ότι όσες κατανάλωναν ακόμη και μικρές μερίδες επεξεργασμένου κρέατος και μάλιστα όχι καθημερινά, είχαν 15% μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος (αυξημένος κατά 21% σε σχέση με όσες απείχαν τελείως από τέτοια κρέατα) παρατηρήθηκε στις μετα-εμμηνοπαυσιακές γυναίκες που έτρωγαν περισσότερα από εννέα γραμμάρια επεξεργασμένου κρέατος καθημερινά. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί σε περίπου δύο λουκάνικα ή τρεις μερίδες μπέικον την εβδομάδα σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει κατατάξει τα επεξεργασμένα κρέατα, μαζί με τα τσιγάρα, το αλκοόλ και τον άσβεστο, στις καρκινογόνες ουσίες, κυρίως λόγω της σαφούς σχέσης τους με τον καρκίνο του εντέρου. Η νέα μελέτη δείχνει ότι ο κίνδυνος μπορεί να αφορά και τον καρκίνο του μαστού, σε ορισμένες τουλάχιστον γυναίκες.

Τα επεξεργασμένα κρέατα, πέρα από τα πολλά κορεσμένα λίπη, έχουν διάφορες συντηρητικές και χρωστικές χημικές ουσίες που μπορούν να πυροδοτήσουν καρκινογένεση.

Πηγή: newsbeast.gr

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close