Home / Υγεία / Η ανώτερη μόρφωση αποτελεί ανάχωμα στη νόσο Αλτσχάιμερ
Η ανώτερη μόρφωση αποτελεί ανάχωμα στη νόσο Αλτσχάιμερ

Η ανώτερη μόρφωση αποτελεί ανάχωμα στη νόσο Αλτσχάιμερ

Οι άνθρωποι με υψηλό μορφωτικό επίπεδο κινδυνεύουν λιγότερο να εκδηλώσουν τη νόσο Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα. Οι επιστήμονες εκτίμησαν ότι για κάθε χρόνο παραπάνω που έχει κανείς σπουδάσει, η πιθανότητα αργότερα για Αλτσχάιμερ μειώνεται 11% κατά μέσο όρο.
   Οι αιτίες της νευροεκφυλιστικής νόσου παραμένουν εν πολλοίς άγνωστες και οι κλινικές δοκιμές για ένα αποτελεσματικό φάρμακο έχουν έως τώρα αποβεί άκαρπες. Γι’ αυτό, οι γιατροί έχουν αυξημένο ενδιαφέρον πλέον στο να βρουν τρόπους πρόληψης της νόσου.
   Οι ερευνητές από τη Σουηδία, τη Γερμανία και τη Βρετανία, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια Σουζάνα Λάρσον του ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανιο ιατρικό περιοδικό “British Medical Journal”, ανέλυσαν δεδομένα για περίπου 17.000 ασθενείς με Αλτσχάιμερ και 37.200 υγιείς (για λόγους σύγκρισης).
   «Τα ευρήματά μας παρέχουν την ισχυρότερη ένδειξη μέχρι σήμερα ότι το υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο σχετίζεται με μικρότερο κίνδυνο για νόσο Αλτσχάιμερ. Συνεπώς η βελτίωση του μορφωτικού επιπέδου μπορεί να μειώσει σημαντικά τον αριθμό των ανθρώπων που εμφανίζουν αυτή την καταστροφική πάθηση», δήλωσε η Λάρσον.
   Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η ανώτερη μόρφωση οδηγεί σε σκέψεις και άλλες νοητικές λειτουργίες που είναι πιο πολύπλοκες, με αποτέλεσμα ο άνθρωπος να δημιουργεί ένα «γνωσιακό απόθεμα», που βοηθά στην αποτροπή της άνοιας στην τρίτη ηλικία.

 

 

 

 

 

Πηγή: http://medlabgr.blogspot.com

Διαβάστε επίσης

Χορηγία €4 εκατ. από το ίδρυμα ΙΚΕΑ για τη στέγαση και την φροντίδα 100 ασυνόδευτων παιδιών

Χορηγία 4 εκατομμυρίων ευρώ από το Ίδρυμα ΙΚΕΑ έλαβε η The HOME Project προκειμένου να υποστηρίξει 100 παιδιά-πρόσφυγες με …

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close