Home / Υγεία / Προϋπολογισμός 2018: Τι φέρνει η νέα χρονιά στο χώρο της υγείας
Προϋπολογισμός 2018: Τι φέρνει η νέα χρονιά στο χώρο της υγείας

Προϋπολογισμός 2018: Τι φέρνει η νέα χρονιά στο χώρο της υγείας

του Ιωάννη Καραφύλλη, Ph.D * ,
Το 2017 βαίνει προς το τέλος του και ο λογαριασμός για το clawback, όπως προβλεπόταν στην νομοθεσία, στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις φαίνεται πραγματικά εφιαλτικός. Ήταν όμως αναμενόμενο το  ύψος του clawback τόσο όσον αφορά τον ΕΟΠΥΥ όσο και τα νοσοκομεία. Βέβαια δεν έχει υπολογιστεί ακόμα όσον αφορά τα νοσοκομεία αφού άλλαξε πρόσφατα ο τρόπος υπολογισμού του και μάλιστα αναδρομικά.
Κάποιες εταιρείες θα καταβάλουν περισσότερες υποχρεωτικές επιστροφές και κάποιες άλλες λιγότερες (περισσότερες από αυτές που πίστευαν ότι θα καταβάλουν). Δυστυχώς ενώ το rebate αυξήθηκε σημαντικά, το clawback δεν μειώθηκε ισόποσα επιφέροντας τη ζητούμενη δικαιοσύνη. Η συνολική επιβάρυνση για τις φαρμακοβιομηχανίες θα αυξηθεί.
Στα μεν νοσοκομεία είναι γνωστό ότι από το μεσοπρόθεσμο η νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη το 2018 θα είναι 530 εκ.€ (474.2 εκ€ +55.8 εκ.€ όσον αφορά τον ΕΟΠΥΥ) δηλαδή 20 εκ € λιγότερα από το 2017. Επίσης θα πρέπει να διευκρινιστεί-αποσαφηνιστεί από τώρα ποιο θα είναι το ύψος των αγορών-δαπανών για το 2018. Παραδείγματος χάριν το ΠΠΥΦΥ 2015 είναι προϋπολογισμού 1.389,7 εκ.€ για τα οικονομικά έτη 2016-2017 ενώ ευκρινώς αναγράφεται στον προϋπολογισμό ότι οι επιχορηγήσεις από αυτόν για το 2017 είναι 1.301 εκ.€ για νοσοκομεία-ΥΠΕ-ΠΕΔΥ. Δεδομένα που πρέπει να ληφθούν υπόψη να αξιολογηθούν και να οδηγήσουν σε αποφάσεις σύννομες σύμφωνα με το ν.4270/2014 (Δημόσιο Λογιστικό). Τον Οκτώβριο του 2017 είχαν επιχορηγηθεί τα νοσοκομεία , οι ΥΠΕ και τα ΠΕΔΥ με 832 εκατ. ευρώ (ποσοστό 63,9% της ετήσιας συνολικής επιχορήγησης τους). Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται η εξόφληση τον Οκτώβριο ενός μεγάλου ποσοστού των ληξιπρόθεσμων ως ένα προαπαιτούμενο της αξιολόγησης.
Τέλος, εξασφαλίζεται η ομαλή ροή μεταφοράς των ασφαλιστικών εισφορών από τα ασφαλιστικά ταμεία, κυρίως προς τον ΕΟΠΥΥ, γεγονός που στοχεύει στην κανονική εξυπηρέτηση των πληρωμών του φορέα για τις παρεχόμενες υπηρεσίες στους ασφαλισμένους του, τα δημόσια νοσοκομεία, αλλά και τους ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών υγείας.
Στον προϋπολογισμό του 2018  υπάρχουν σημαντικά οικονομικά μεγέθη (ακολουθεί πίνακας) τα οποία  θα έπρεπε να αναλυθούν περισσότερο σε βάθος προκειμένου να ληφθούν οι σωστές αποφάσεις οι οποίες έχουν επιπτώσεις στα δημοσιονομικά- οικονομικά της υγείας και κυρίως στη  παρεχόμενη περίθαλψη των  ασφαλισμένων. Δυστυχώς ουδέποτε ελήφθησαν σοβαρά υπόψιν με αποτέλεσμα την σημερινή κατάσταση.
                Προϋπολογισμοί νοσοκομείων 2018
Εισηγητική Έκθεση Προϋπολογισμού 2017
Εκτιμήσεις 2016
Προβλέψεις 2017
1651
1814
Εισηγητική Έκθεση Προϋπολογισμού 2018
Εκτιμήσεις 2017
Προβλέψεις 2018
1310
1258
Εάν δεν ακολουθηθούν αυστηρώς οι πρόσφατες (13-11-2017) οδηγίες του ΓΛΚ για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του τρέχοντος οικονομικού έτους και την αποφυγή συσσώρευσης υποχρεώσεων παρελθόντων ετών, θα υπάρξει απώλεια πιστώσεων  και οι  απλήρωτες υποχρεώσεις του τρέχοντος οικονομικού έτους θα αναληφθούν εκ νέου σε βάρος των πιστώσεων του επόμενου οικονομικού έτους δεσμεύοντας ισόποσα τις μειωμένες πιστώσεις του προϋπολογισμού των νοσοκομείων.
Αυτό θα δημιουργήσει μια σημαντική καθυστέρηση των πληρωμών των προμηθευτών των νοσοκομείων, μια αύξηση των ληξιπρόθεσμων και μια εικονική μείωση του clawback για το 2017 το οποίο όμως αναγκαστικά θα είναι μεγαλύτερο το 2018 αφού οι πιστώσεις θα είναι μειωμένες κατά ένα σημαντικό ποσοστό (28.6%).
Είναι η πρώτη χρονιά που επιτέλους πρέπει να ληφθούν σοβαρά από όλους τους εμπλεκόμενους τα σωστά οικονομικά μεγέθη εάν θέλουν να βελτιωθεί η πραγματικά δύσκολη κατάσταση στο χώρο της υγείας και να μην είναι για κάποιες επιχειρήσεις το 2018 η τελευταία χρονιά παρουσίας τους στην Ελλάδα.

 

 

 

 

Πηγή: http://medlabgr.blogspot.com

Διαβάστε επίσης

Χορηγία €4 εκατ. από το ίδρυμα ΙΚΕΑ για τη στέγαση και την φροντίδα 100 ασυνόδευτων παιδιών

Χορηγία 4 εκατομμυρίων ευρώ από το Ίδρυμα ΙΚΕΑ έλαβε η The HOME Project προκειμένου να υποστηρίξει 100 παιδιά-πρόσφυγες με …