Καρδιά

Βασικός παράγοντας το σωματικό βάρος για τον έλεγχο της πίεσης

Η διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής, αποτελεί πολύ σημαντικό παράγοντα για τη ρύθμιση των επιπέδων αρτηριακής πίεσης. Αυτό δείχνει νέα μελέτη της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση της μακροχρόνιας διατήρησης 5 υγιεινών συνηθειών στα επίπεδα αρτηριακής πίεσης, χρησιμοποιώντας δεδομένα από 4.630 εθελοντές, ηλικίας 18-30 ετών, τους οποίους παρακολούθησαν για 25 χρόνια.

Οι υπό εξέταση συνήθειες/συμπεριφορές περιλάμβαναν τη διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους (δηλαδή τιμές δείκτη μάζας σώματος μικρότερες του 25), την αποχή από το κάπνισμα, την αποχή από την κατανάλωση αλκοόλ ή την κατανάλωση έως 7 και 14 ποτών ανά εβδομάδα για γυναίκες και άνδρες αντίστοιχα, τη μέτρια προς έντονη άσκηση διάρκειας 150 λεπτών ανά εβδομάδα και την υιοθέτηση ενός υγιεινού διατροφικού προτύπου, βασισμένου στη δίαιτα DASH.

Κατά τη διάρκεια των 25 ετών παρακολούθησης πραγματοποιήθηκε μέτρηση των επιπέδων αρτηριακής πίεσης και αξιολόγηση των παραπάνω συμπεριφορών σε 8 διαφορετικές χρονικές στιγμές. Συνολικά, παρατηρήθηκε πως οι εθελοντές που διατήρησαν φυσιολογικό σωματικό βάρος είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να έχουν φυσιολογική αρτηριακή πίεση.

Ειδικότερα, η πιθανότητα αύξησης της αρτηριακής πίεσης ήταν 41% μικρότερη για όσους διατήρησαν υγιές σωματικό βάρος. Επιπλέον, η μακροχρόνια υιοθέτηση τουλάχιστον τεσσάρων από τις προαναφερθείσες συνήθειες, φάνηκε να σχετίζεται με 27% μεγαλύτερη πιθανότητα διατήρησης φυσιολογικών τιμών αρτηριακής πίεσης στη διάρκεια των 25 ετών διεξαγωγής της μελέτης.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, τα παραπάνω ευρήματα δείχνουν πως η πορεία του σωματικού βάρους αποτελεί βασικό παράγοντα για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης από την ενηλικίωση μέχρι τη μέση ηλικία.

Κλείνοντας, σχολιάζουν πως είναι σημαντικό οι επιστήμονες να επικεντρωθούν στο σχεδιασμό παρεμβάσεων που θα βοηθήσουν τον πληθυσμό να διατηρήσει ένα υγιές σωματικό βάρος σε όλη τη διάρκεια της ζωής.

 

 

 

 

 

 

Πηγή: neadiatrofis.gr

Iatrika Nea

Leave a Comment
Share
Published by
Iatrika Nea

Recent Posts

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 17-19 Δεκεμβρίου 2021μ Αθήνα, Ζάππειο Μέγαρο “Είναι σημαντικότερο να γνωρίζουμε…

2 έτη ago

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure®…

3 έτη ago

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκρισηγια το azacitidine σε δισκία, ως αρχική θεραπεία συντήρησης για ενήλικες με οξεία μυελογενή λευχαιμία

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το azacitidine σε δισκία,…

3 έτη ago

«Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία»

 «Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» Εξαιρετικά αποτελέσματα από τα δύο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για…

3 έτη ago

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020 Με την συμβολή της…

3 έτη ago

Άμεση προτεραιότητα και οι δομικές μεταρρυθμίσεις για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης

PhRMA Innovation Forum: Άμεση προτεραιότητα η αποκατάσταση της στρεβλής εικόνας των συνολικών επιστροφών και οι…

3 έτη ago

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies