Home / Υγεία / O εμβολιασμός προλαμβάνει την αρρώστια, θωρακίζει την υγεία
O εμβολιασμός προλαμβάνει την αρρώστια, θωρακίζει την υγεία

O εμβολιασμός προλαμβάνει την αρρώστια, θωρακίζει την υγεία

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κάθε χρόνο τα εμβόλια προλαμβάνουν 2-3 εκατομμύρια θανάτους και αποτρέπουν αναπηρίες σε 750.000 παιδιά, ενώ η βελτιστοποίηση της εμβολιαστικής κάλυψης μπορεί να αποτρέψει άλλους 1,5 εκατομμύριο θανάτους. Πριν την ανάπτυξη των εμβολίων, η πολιομυελίτιδα προκαλούσε παραλύσεις σε 350.000 άτομα, η διφθερίτιδα ήταν ένα από τα πιο συνηθισμένα αίτια θανάτου σε μικρά παιδιά και η ερυθρά προκαλούσε εκ γενετής ελλείμματα και νοητική καθυστέρησε σε 20.000 νεογέννητα, ενώ η ιλαρά προσέβαλε περίπου 130 εκατομμύρια άτομα.
Τα παραπάνω στοιχεία μετέφερε σε σχετική ενημερωτική εκδήλωση ο κ. Γ. Τρίμης, παιδίατρος και υπεύθυνος του ιατρικού τμήματος των εμβολίων της εταιρίας MSD, αναφερόμενος στην προσφορά του εμβολιασμού σε παγκόσμιο επίπεδο. “Ωστόσο, το εμβόλιο δεν αφορά μόνο τον εμβολιαζόμενο“, συνέχισε ο κ. Τρίμης. “Αφορά μια ολόκληρη κοινωνία, διότι όταν εμβολιάζεται ένας ικανός αριθμός ατόμων έναντι μιας ασθένειας, τότε η νόσος δεν διασπείρεται και αυτή η “ανοσία κοινότητας” προστατεύει και εκείνους που δεν έχουν εμβολιαστεί, μεταξύ των οποίων και πολύ ευπαθή άτομα, όπως οι ανοσοκατασταλμένοι, τα οποία για ιατρικούς λόγους δε μπορούν να εμβολιαστούν τα ίδια. Γι’ αυτό τον λόγο η εμβολιασμός, πέρα από δικαίωμα και ευθύνη όλων μας, είναι η ασφαλέστερη και αποτελεσματικότερη παρέμβαση που έχει ποτέ ανακαλυφθεί για την προστασία της δημόσιας υγείας.
Ταυτόχρονα τα εμβόλια του σήμερα αντιπροσωπεύουν μια λύση στα τρέχοντα ζητήματα υγείας καθώς είναι οικονομικώς αποδοτικές παρεμβάσεις, όπως τα εμβόλια έναντι του HPV και του έρπητα ζωστήρα, ενώ δεν τίθεται θέμα υπερκατανάλωσης ή υπερσυνταγογράφησης. Ο εμβολιασμός παρέχει σημαντικές οικονομίες κλίμακος, με την αποφυγή των άμεσων δαπανών υγείας: αποτροπή νοσηλειών, εισαγωγών σε ΜΕΘ, θανάτων, μείωση αντοχής μικροοργανισμών, άσκοπης κατανάλωσης αντιβιοτικών”.
Σε ότι αφορά την ασφάλεια των εμβολίων, ο κ. Τρίμης ανέφερε ότι θα πρέπει να αναλογιστεί κανείς ότι, κάθε παρτίδα εμβολίου υπόκειται σε πάνω από 50 ποιοτικούς ελέγχους από τις αρμόδιες αρχές υγείας, ενώ οι σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες που έχουν συνδεθεί με τα εμβόλια είναι ελάχιστες και υπολείπονται σε πολλαπλάσιο βαθμό του οφέλους που αυτά παρέχουν.
Η εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε με αφορμή της παρουσίασης μίας μεγάλης ενημερωτικής εκστρατείας στη χώρα μας με βασικό μήνυμα “Εμβολιάζομαι – Θωρακίζομαι”, με σκοπό την αφύπνιση του κοινού για την αξία του εμβολιασμού. Η ενημερωτική καμπάνια της MSD ξεκινά τον Οκτώβριο υπό την αιγίδα του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και του Ελληνικού Κολλεγίου Παιδιάτρων, με βασικό όχημα μία μεγάλη ελληνική πύλη ενημέρωσης για τα εμβόλια, την ιστοσελίδα Thorakizomai.gr όπου οι πολίτες μπορούν να ενημερωθούν υπεύθυνα για κάθε τι που αφορά στον εμβολιασμό και τα εμβόλια. “Στην MSD θεωρούμε ότι είναι υποχρέωση μας να διαφυλάξουμε τη δημόσια υγεία και γι’ αυτό συνεργαζόμαστε στενά με τις δημόσιες αρχές, διασφαλίζοντας ότι όλοι επωφελούνται από το δημόσιο πρόγραμμα εμβολιασμού” τόνισε στην ομιλία της η Διευθύνουσα Σύμβουλος της MSD Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας κα. Agata Jakoncic.
Επ’ ευκαιρίας έναρξης της εκστρατείας, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου κ. Μ. Βλασταράκος δήλωσε: “Η ανάπτυξη, σε παγκόσμιο επίπεδο, του αντιεμβολιαστικού κινήματος, έχει ήδη ολέθρια αποτελέσματα. Εν έτει 2017, επανεμφανίστηκε η ιλαρά, μία νόσος που για πολλά χρόνια την είχαμε ξεχάσει στην Ελλάδα και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Μία νόσος, που πριν κυκλοφορήσει το σχετικό εμβόλιο, αποτελούσε μεγάλη απειλή για τη Δημόσια Υγεία. Το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν του Ιπποκράτη είναι σήμερα πιο επίκαιρο από ποτέ. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο εμβολιασμός προλαμβάνει την αρρώστια, θωρακίζει την υγεία και σε αυτό το σκοπό θα πρέπει να συνδράμουν η Πολιτεία, οι Ιατροί και όλοι οι Επαγγελματίες Υγείας, αλλά και οι πολίτες“.

 

 

 

 

 

 

Πηγή: http://medlabgr.blogspot.com

Διαβάστε επίσης

Χορηγία €4 εκατ. από το ίδρυμα ΙΚΕΑ για τη στέγαση και την φροντίδα 100 ασυνόδευτων παιδιών

Χορηγία 4 εκατομμυρίων ευρώ από το Ίδρυμα ΙΚΕΑ έλαβε η The HOME Project προκειμένου να υποστηρίξει 100 παιδιά-πρόσφυγες με …