Τα προβλήματα όρασης αφορούν πολλούς από εμάς: μυωπία, πρεσβυωπία, αστιγματισμός… Τα γυαλιά οράσεως ή οι φακοί επαφής συνήθως βοηθούν, ωστόσο οι ειδικοί επισημαίνουν πως υπάρχουν κι άλλοι τρόποι να βελτιώσετε την όρασή σας και να προλάβετε τυχόν προβλήματα.

Τι μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε την όρασή σας
Ξεκουράστε τα μάτια σας
Βεβαιωθείτε ότι κάνετε διάλειμμα στα μάτια σας πολλές φορές τη μέρα. Αυτό μπορεί να σημαίνει οτιδήποτε, απ’ το να κλείνετε τα μάτια σας για μερικά λεπτά μέχρι να πάτε για λίγο σε ένα δωμάτιο με χαμηλό φωτισμό. Tip: Εάν περνάτε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας μπροστά σε μια οθόνη υπολογιστή προσαρμόστε τη φωτεινότητα ώστε να μην ταλαιπωρεί πολύ τα μάτια σας.

Βγάζετε τα γυαλιά σας 
Εάν φοράτε γυαλιά προσπαθήστε να περνάτε λίγο χρόνο κάθε μέρα χωρίς αυτά. Παρότι δεν έχουμε πολλά στοιχεία για την μακροχρόνια επίδραση στην όραση από τα γυαλιά οράσεων, σύμφωνα με μελέτη που διενεργήθηκε από Ιατρική Επιθεώρηση της Γκάνα (Ghana Medical Journal), το 64% των Νιγηριανών μαθητών θεωρεί πως τα γυαλιά βλάπτουν τα μάτια. Σύμφωνα με άλλη μελέτη που έγινε στη Βραζιλία, ακόμη και το ιατρικό προσωπικό πιστεύει πως αν φοράει κάποιος όλη τη μέρα τα γυαλιά του μπορεί να επιδεινωθούν τα προβλήματα οράσεως. Παρότι δεν γνωρίζουμε κατά πόσο ισχύουν οι παραπάνω ισχυρισμοί, οι περισσότεροι άνθρωποι συμφωνούν πως ξεκουράζονται τα μάτια τους όταν βγάζουν για λίγη ώρα τα γυαλιά τους.

Μασάζ ματιών
Κάνετε με το δείκτη και τον μέσο κυκλικό μασάζ στα μάτια, επάνω στο κόκαλο. Μπορείτε επίσης να πιέζετε με το δείκτη σας το σημείο ακριβώς επάνω από την εσωτερική τους γωνία. Το μασάζ στους κροτάφους και στο πίσω μέρος του κρανίου ακριβώς πίσω από τα μάτια βοηθά επίσης να αυξηθεί η κυκλοφορία στην περιοχή των ματιών.

Βγείτε έξω
Τώρα έχετε έναν ακόμη λόγο να περνάτε περισσότερο χρόνο έξω από το σπίτι. Αφενός το ανοιχτό πεδίο όρασης ξεκουράζει τα μάτια σας και αφετέρου όσο περισσότερο βρίσκεστε έξω, τόσο λιγότερο χρόνο περνάτε μπροστά από οθόνες που μπορεί να επιδεινώσουν ή να προκαλέσουν προβλήματα όρασης.