Υγεία

Είναι η χοληστερόλη ο “κακός” της υγείας μας;

Γνωρίζουμε την χοληστερόλη ως έναν “εχθρό” που ευθύνεται για τα καρδιαγγειακά νοσήματα και συμβάλει στην εκδήλωση άλλων νόσων. Ωστόσο, η χοληστερόλη είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Αυτό που αρχίζει να μας βάζει σε κίνδυνο είναι όταν αυξηθούν πολύ τα επίπεδά της στο αίμα.

Η HDL και η LDL χοληστερόλη
Ή, αλλιώς, η καλή και η κακή χοληστερόλη! Η μορφή της χοληστερόλης που είναι βλαβερή για τον οργανισμό είναι η λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας ή αλλιώς LDL χοληστερόλη. Αντίθετα, η επονομαζόμενη “καλή” είναι η υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη ή HDL χοληστερόλη. Παρά όμως τους επιθετικούς προσδιορισμούς που έχουμε δώσει, η αλήθεια είναι πως η LDL χοληστερόλη δεν είναι από μόνη της τόσο κακή. Αυτό που την κάνει επικίνδυνη για την υγεία μας είναι η μεγάλη της αύξηση στον οργανισμό.

Ο σημαντικός ρόλος της χοληστερόλης στον οργανισμό
Για την ακρίβεια, η LDL χοληστερόλη παίζει περισσότερους από έναν σημαντικούς ρόλους για τον οργανισμό μας. Για παράδειγμα, είναι απαραίτητη για τη σύνθεση σημαντικών ορμονών όπως η τεστοστερόνη, τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη. Η LDLχοληστερόλη  είναι επίσης απαραίτητη για τη μετατροπή του ηλιακού φωτός σε βιταμίνη D ενώ παίζει επίσης ζωτικής σημασίας ρόλο στην ακεραιότητα των μεμβρανών των κυττάρων.

Οπότε το θέμα δεν είναι να μην έχουμε καθόλου χοληστερόλη αλλά να την κρατάμε στα φυσιολογικά επίπεδα ώστε να επιτελεί τους σημαντικούς της ρόλους. Όταν η χοληστερόλη αυξάνεται είναι ένοχη για το φράξιμο των αρτηριών, για άνοδο της αρτηριακής πίεσης και για αυξημένο κίνδυνο για καρδιοπάθεια, καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η πολύ αυξημένη “καλή” χοληστερόλη δεν είναι πάντα επιθυμητή
Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον ισχυρίζονται πως δεν πρέπει να προσπαθούμε να έχουμε όσο το δυνατό πιο ανεβασμένη HDL χοληστερόλη, καθώς τα πολύ ψηλά της επίπεδα θα μπορούσαν να συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Παρότι σε μέτρια επίπεδα η HDL μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, η μεγάλη ποσότητα είναι εξίσου αρνητική με την πολύ μικρή σύμφωνα με την έρευνα της μελέτης.

Παρότι προφανώς χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να καταλήξει η ιατρική κοινότητα σε έναν τέτοιο συσχετισμό, το μήνυμα είναι σαφές: τα άκρα δεν ωφελούν και ο καλύτερος τρόπος για να έχετε όσο το δυνατό καλύτερη υγεία είναι να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή με “καλά” λιπαρά, να προσπαθείτε να περιορίσετε το άγχος και να γυμνάζεστε τακτικά.

Iatrika Nea

Leave a Comment
Share
Published by
Iatrika Nea

Recent Posts

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 17-19 Δεκεμβρίου 2021μ Αθήνα, Ζάππειο Μέγαρο “Είναι σημαντικότερο να γνωρίζουμε…

2 έτη ago

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure®…

3 έτη ago

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκρισηγια το azacitidine σε δισκία, ως αρχική θεραπεία συντήρησης για ενήλικες με οξεία μυελογενή λευχαιμία

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το azacitidine σε δισκία,…

3 έτη ago

«Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία»

 «Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» Εξαιρετικά αποτελέσματα από τα δύο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για…

3 έτη ago

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020 Με την συμβολή της…

3 έτη ago

Άμεση προτεραιότητα και οι δομικές μεταρρυθμίσεις για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης

PhRMA Innovation Forum: Άμεση προτεραιότητα η αποκατάσταση της στρεβλής εικόνας των συνολικών επιστροφών και οι…

3 έτη ago

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies