Home / Υγεία / Είναι η χοληστερόλη ο “κακός” της υγείας μας;
Είναι η χοληστερόλη ο "κακός" της υγείας μας;

Είναι η χοληστερόλη ο “κακός” της υγείας μας;

Γνωρίζουμε την χοληστερόλη ως έναν “εχθρό” που ευθύνεται για τα καρδιαγγειακά νοσήματα και συμβάλει στην εκδήλωση άλλων νόσων. Ωστόσο, η χοληστερόλη είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Αυτό που αρχίζει να μας βάζει σε κίνδυνο είναι όταν αυξηθούν πολύ τα επίπεδά της στο αίμα.

Η HDL και η LDL χοληστερόλη
Ή, αλλιώς, η καλή και η κακή χοληστερόλη! Η μορφή της χοληστερόλης που είναι βλαβερή για τον οργανισμό είναι η λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας ή αλλιώς LDL χοληστερόλη. Αντίθετα, η επονομαζόμενη “καλή” είναι η υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη ή HDL χοληστερόλη. Παρά όμως τους επιθετικούς προσδιορισμούς που έχουμε δώσει, η αλήθεια είναι πως η LDL χοληστερόλη δεν είναι από μόνη της τόσο κακή. Αυτό που την κάνει επικίνδυνη για την υγεία μας είναι η μεγάλη της αύξηση στον οργανισμό.

Ο σημαντικός ρόλος της χοληστερόλης στον οργανισμό
Για την ακρίβεια, η LDL χοληστερόλη παίζει περισσότερους από έναν σημαντικούς ρόλους για τον οργανισμό μας. Για παράδειγμα, είναι απαραίτητη για τη σύνθεση σημαντικών ορμονών όπως η τεστοστερόνη, τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη. Η LDLχοληστερόλη  είναι επίσης απαραίτητη για τη μετατροπή του ηλιακού φωτός σε βιταμίνη D ενώ παίζει επίσης ζωτικής σημασίας ρόλο στην ακεραιότητα των μεμβρανών των κυττάρων.

Οπότε το θέμα δεν είναι να μην έχουμε καθόλου χοληστερόλη αλλά να την κρατάμε στα φυσιολογικά επίπεδα ώστε να επιτελεί τους σημαντικούς της ρόλους. Όταν η χοληστερόλη αυξάνεται είναι ένοχη για το φράξιμο των αρτηριών, για άνοδο της αρτηριακής πίεσης και για αυξημένο κίνδυνο για καρδιοπάθεια, καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η πολύ αυξημένη “καλή” χοληστερόλη δεν είναι πάντα επιθυμητή
Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον ισχυρίζονται πως δεν πρέπει να προσπαθούμε να έχουμε όσο το δυνατό πιο ανεβασμένη HDL χοληστερόλη, καθώς τα πολύ ψηλά της επίπεδα θα μπορούσαν να συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Παρότι σε μέτρια επίπεδα η HDL μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, η μεγάλη ποσότητα είναι εξίσου αρνητική με την πολύ μικρή σύμφωνα με την έρευνα της μελέτης.

Παρότι προφανώς χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να καταλήξει η ιατρική κοινότητα σε έναν τέτοιο συσχετισμό, το μήνυμα είναι σαφές: τα άκρα δεν ωφελούν και ο καλύτερος τρόπος για να έχετε όσο το δυνατό καλύτερη υγεία είναι να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή με “καλά” λιπαρά, να προσπαθείτε να περιορίσετε το άγχος και να γυμνάζεστε τακτικά.

Διαβάστε επίσης

Πόσα αυγά επιτρέπεται να τρώτε ανά εβδομάδα

Πόσα αυγά επιτρέπεται να τρώτε ανά εβδομάδα

Τα αυγά είναι από τις πιο θρεπτικές τροφές στον πλανήτη. Ωστόσο, έχουν μια κακή φήμη, …