Home / Υγεία / Πρόληψη / Τι αποκαλύπτει το χρώμα των ούρων για την υγεία σας;
Τι αποκαλύπτει το χρώμα των ούρων για την υγεία σας;

Τι αποκαλύπτει το χρώμα των ούρων για την υγεία σας;

Το ανοιχτό κίτρινο χρώμα είναι το “φυσιολογικό” για τα ούρα μας αλλά μπορεί να αλλάζει στη διάρκεια της ημέρας ή ανάλογα με τη διατροφή μας. Τα ούρα μπορεί να γίνουν πολύ πιο ανοιχτόχρωμα ή πολύ πιο σκούρα, με πορτοκαλί απόχρωση. Επίσης, κάποιες τροφές όπως τα παντζάρια δίνουν κοκκινωπό χρώμα στα ούρα ενώ άλλες όπως τα σπαράγγια, τους προσδίδουν μία ιδιαίτερη, έντονη οσμή.

Μάθετε τι αποκαλύπτει το χρώμα των ούρων για την υγεία σας 
Διάφανο 
Εάν παρατηρήσετε πως τα ούρα σας είναι σχεδόν τόσο διάφανα όσο το νερό, είναι ώρα να ξανασκεφτείτε το πόσο νερό και άλλα υγρά πίνετε. Στην πραγματικότητα, αυτό αποτελεί ένδειξη πως πίνετε υπερβολική ποσότητα νερού και θα ήταν καλό να την περιορίσετε στα 1,2-2 λίτρα τη μέρα.

Ανοιχτόχρωμα 
Τα ανοιχτόχρωμα ούρα αποτελούν ένδειξη καλής υγείας. Δεν έχετε κανένα λόγο ανησυχίας, ενυδατώνετε σωστά τον οργανισμό σας και όλα δείχνουν να δουλεύουν ρολόι!

Σκούρο κίτρινο
Εάν τα ούρα σας είναι σκούρα κίτρινα δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας σημαίνει όμως ότι θα πρέπει να αυξήσετε την κατανάλωση νερού στη διάρκεια της ημέρας. Είναι πιο πιθανό τα ούρα σας να είναι πιο σκούρα νωρίς το πρωί και να γίνονται πιο ανοιχτόχρωμα με το πέρασμα της ημέρας.

Στο χρώμα του μελιού
Εάν τα ούρα σας έχουν το χρώμα του μελιού ή του κεχριμπαριού αυτό σημαίνει πως είστε αφυδατωμένοι. Προσπαθήστε να πίνετε περισσότερο νερό και γενικά υγρά κάθε μέρα.

Καστανόχρωμα ούρα 
Εάν το χρώμα των ούρων σας είναι πιο κοντά στο καφετί, τότε έχετε έντονη αφυδάτωση. Θα μπορούσε όμως να σημαίνει πως υπάρχει κάποιο πρόβλημα στη λειτουργία του ήπατος. Προσπαθήστε να αυξήσετε σταδιακά την κατανάλωση υγρών μέσα στη μέρα κι αν διαπιστώσετε πως το χρώμα των ούρων σας δεν αλλάζει, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Κόκκινο ή ροζ
Τα μύρτιλλα, τα βατόμουρα, τα παντζάρια και άλλα κοκκινωπά τρόφιμα μπορούν να επηρεάσουν το χρώμα των ούρων σας οπότε δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Εάν όμως δεν έχετε καταναλώσει κάποιο κόκκινο λαχανικό ή φρούτο και τα ούρα σας είναι κοκκινωπά αυτό σημαίνει ότι περιέχουν ίχνη αίματος και θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Πορτοκαλί 
Εκτός από την πιθανή αφυδάτωση, το πορτοκαλί χρώμα στα ούρα θα μπορούσε να αποκαλύπτει σοβαρά προβλήματα στο ήπαρ ή στη χοληδόχο κύστη.

Πράσινο ή γαλάζιο 
Σε αυτή την περίπτωση, ο “ένοχος” είναι το φαγητό σας. Εάν έχετε φάει σπαράγγια, για παράδειγμα, θα αλλάξει το χρώμα των ούρων σας αλλά και η μυρωδιά τους η οποία γίνεται πολύ έντονη και δυσάρεστη. Εάν δεν έχετε φάει κάτι με έντονο χρώμα, η αλλαγή αυτή θα μπορούσε να υποδεικνύει κάποια μόλυνση στο ουροποιητικό σας σύστημα οπότε ενημερώστε το γιατρό σας.

Θολό χρώμα ή ούρα με αιωρούμενα σωματίδια 
Εάν παρατηρείτε αυτά τα χαρακτηριστικά στα ούρα σας που και που δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας αφού γενικά το φαινόμενο αυτό οφείλεται στη μεγάλη κατανάλωση πρωτεΐνης. Αντίθετα, εάν η αλλαγή αυτή επιμείνει, επισκεφθείτε το γιατρό σας γιατί θα μπορούσε να υποδεικνύει πρόβλημα στα νεφρά.

 

 

 

 

 

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε επίσης

Θολά ούρα: Τι δείχνουν για την υγεία σας

Θολά ούρα: Τι δείχνουν για την υγεία σας

Τα ούρα μπορούν να αποκαλύψουν σημαντικές πληροφορίες για την υγεία μας, καθώς μαζί με αυτά …