Home / Διατροφή / Γαλακτοκομικά: Πόσο μειώνουν την αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων
Γαλακτοκομικά: Πόσο μειώνουν την αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων

Γαλακτοκομικά: Πόσο μειώνουν την αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων

Μια μεγάλη δόση πρωτεϊνών από γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να ωφελήσει την καρδιά και να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων.

Οι ερευνητές μελέτησαν 42 εθελοντές με ελαφρώς αυξημένη αρτηριακή πίεση ή προ-υπέρταση.

Για τρεις περιόδους 8 εβδομάδων οι εθελοντές κατανάλωναν καθημερινά με τυχαία σειρά, 2 μερίδες που περιείχαν ορό γάλακτος ή καζεΐνη ή καμία πρωτεΐνη.

Ανεξάρτητα από το είδος πρωτεΐνης που λάμβαναν, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι 38 συμμετέχοντες παρουσίασαν σημαντικές μειώσεις στην ολική χοληστερόλη και βελτίωση της καρδιαγγειακής τους υγείας.

Οι μεγαλύτερες και πιο άμεσες αλλαγές παρατηρήθηκαν όταν έπιναν ορό γάλακτος.

bigstock Blood pressure measuring Doct 537455171

Συγκεκριμένα, η κατανάλωση ορού γάλακτος οδήγησε σε μείωση της καθημερινής αλλά και της συνολικής πίεσης του αίματος, καθώς και των τριγλυκεριδίων, του κύριου συστατικού του σωματικού λίπους.

«Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι συναρπαστικά. Δείχνουν τον θετικό αντίκτυπο που έχουν οι πρωτεΐνες των γαλακτοκομικών προϊόντων στην αρτηριακή πίεση», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας δρ Ágnes Fekete από το Πανεπιστήμιο του Reading, στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Μακροπρόθεσμες μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που πίνουν περισσότερο γάλα τείνουν να είναι πιο υγιείς, αλλά μέχρι τώρα, υπήρχουν λίγα στοιχεία για το πώς οι πρωτεΐνες των γαλακτοκομικών επηρεάζουν συγκεκριμένα την αρτηριακή πίεση» πρόσθεσε.

Αν και η μελέτη ήταν μικρή, η ομάδα του Fekete μέτρησε τις πιθανές επιδράσεις στην καρδιαγγειακή υγεία.

Τόσο ο ορός γάλακτος όσο και η καζεΐνη βελτίωσαν τη ροή του αίματος και μείωσαν τα επίπεδα προσκόλλησης μορίων στο αίμα, μειώνοντας τον κίνδυνο ανάπτυξης φλεγμονής και σχηματισμού πλάκας, αμφότεροι παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων.

Επικαλούμενοι προηγούμενες έρευνες, οι συγγραφείς σημειώνουν ότι η τακτική κατανάλωση ορού γάλακτος θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου κατά τουλάχιστον 8% και η κατανάλωση καζεΐνης κατά 1,4%.

Η ποσότητα που κατανάλωναν οι εθελοντές ήταν 56g καθημερινά, περίπου ίση με την ποσότητα που καταναλώνουν αθλητές και body builders.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition.

Διαβάστε επίσης

Τρία βότανα που ρίχνουν την πίεση

Τρία βότανα που ρίχνουν την πίεση

Ένας από τους βασικούς τρόπους με τους οποίους μπορούμε να ρίξουμε την αρτηριακή πίεση είναι …