Η απόφαση που πήρατε να προσέξετε τη διατροφή σας τις επόμενες εβδομάδες πριν τις διακοπές -καθώς ο Αύγουστος θεωρείται στη χώρα μας ο κατεξοχήν μήνα τους- ή να εκμεταλλευτείτε τα άφθονα φρούτα και σαλάτες της εποχής για να μπείτε σε ένα διατροφικό πρόγραμμα και να χάσετε τα περιττά σας κιλά, είναι ήδη το πρώτο μεγάλο βήμα. Τα επόμενα θα είναι πιο εύκολα και οι παρακάτω συμβουλές θα κάνουν λίγο πιο εύκολη και πιο αποτελεσματική την προσπάθειά σας.

1. Πριν ξεκινήσετε θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι από την αρχή για τοενδεχόμενο να αντιμετωπίσετε κάποιες δυσκολίες. 

2. Πριν ξεκινήσετε κάποια δίαιτα, ειδικά αν έχετε στόχο να χάσετε πολλά κιλά και όχι μόνο 2-3 κιλά πριν τις διακοπές καλό είναι να επισκεφθείτε τονενδοκρινολόγο για να βεβαιωθείτε πως δεν υπάρχει κάποιο ορμονικό πρόβλημα που θα σας δυσκολέψει στην προσπάθεια να χάσετε βάρος.

3. Είναι σημαντικό να μην μπείτε στην ψυχολογική διαδικασία να σκέφτεστε ότι τώρα είστε σε δίαιτα/στέρηση και θα βάλετε σε παρένθεση τη ζωή σας και όλα αυτά που σας αρέσουν για να χάσετε βάρος. Αντίθετα, θεωρείστε ότι πήρατε τη σωστή απόφαση να τρέφεστε πιο υγιεινά, σωστά και ισορροπημένα, προσθέτοντας πολλά φρούτα και λαχανικά στο καθημερινό σας διαιτολόγιο, με στόχο καλύτερη υγεία, ευεξία και ένα πιο υγιές βάρος.

4. Ζυγίζεστε μια φορά την εβδομάδα, την ίδια ώρα, με τα ίδια ρούχα και την ίδια ζυγαριά (από ζυγαριά σε ζυγαριά μπορεί να υπάρχει απόκλιση από 1-3κιλά). Αν και πάλι σας αγχώνει αυτή η διαδικασία, μπορείτε απλά να παρακολουθείτε τις αλλαγές στο βάρος σας από ένα στενό παντελόνι ή τη ζώνη σας.

5. Μη μειώνετε τις προσλαμβανόμενες θερμίδες όταν ο δείκτης της ζυγαριάς μείνει στάσιμος για κάποιες ημέρες. Αντίθετα, το μυστικό για να ξεκολλήσει η ζυγαριά είναι να αυξήσετε κατά περίπου 10% τον αριθμό των θερμίδων που παίρνετε, κυρίως με πρωτεΐνες και σύνθετους υδατάνθρακες, ή σύμφωνα με τις συστάσεις του διαιτολόγου σας.

6. Δώστε χρόνο στον οργανισμό σας και μην απογοητεύεστε όταν σταθεροποιείστε στα ίδια κιλά. Εφόσον ακολουθείτε τη δίαιτα που κάνετε ή τις υποδείξεις του διαιτολόγου σας δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε. Απλά μην το βρείτε αυτό αφορμή για να σταματήσετε την προσπάθεια.

7. Η διατήρηση του νέου σας βάρους είναι η μεγαλύτερη πρόκληση. Όταν τελειώσει η δίαιτα, εφόσον ακολουθείτε μια μακροπρόθεσμη διατροφή για να χάσετε αρκετά κιλά, φροντίστε να τρώτε ποικιλία τροφών απ’ όλες τις ομάδες (κρέας, ψάρια, πουλερικά, γαλακτοκομικά, δημητριακά, όσπρια, φρούτα, λαχανικά και λίπη) σε μέτριες ποσότητες ώστε να μην επιστρέψουν τα χαμένα κιλά. Ακόμη, πίνετε άφθονο νερό και προσπαθήστε να τρώτε πράσινη σαλάτα σε κάθε γεύμα (σέλινο, ρόκα, αγγούρι, μαρούλι, λάχανο, πιπεριά) που βοηθούν στις καύσεις, με τόσο λάδι όσο σας είχε συστήσει ο διαιτολόγος στη φάση της δίαιτας.