Home / Ειδήσεις / Δελτία Τύπου / Ο λογαριασμός πάλι στα συνήθη υποζύγια, τους παρόχους διαγνωστικών εξετάσεων
Ο λογαριασμός πάλι στα συνήθη υποζύγια, τους παρόχους διαγνωστικών εξετάσεων

Ο λογαριασμός πάλι στα συνήθη υποζύγια, τους παρόχους διαγνωστικών εξετάσεων

Μετά από την εφαρμογή για τρία συναπτά έτη του ανήθικου και ληστρικού μέτρου της αυτόματης επιστροφής υπέρβασης δαπανών (claw back) και του άδικου και αυταρχικού μέτρου των αναγκαστικών εκπτώσεων (rebate) που επέβαλε το Υπ. Υγείας στους παρόχους εργαστηριακής ιατρικής (Διαγνωστικά Κέντρα και Εργαστήρια), μέσω των οποίων περικόπτεται πάνω από το 50% της αξίας των διενεργούμενων διαγνωστικών εξετάσεων και πράξεων στους ασφαλισμένους του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. από τις ιατρικές αυτές μονάδες, όλοι έχουν πλέον αντιληφθεί (Θεσμοί, Υπ. Υγείας, Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) ότι τα επαίσχυντα αυτά μέτρα οδηγούν τα Διαγνωστικά Κέντρα και Εργαστήρια στην χρεοκοπία και στην αναστολή λειτουργίας των μονάδων αυτών.
Εξεδόθησαν λοιπόν υπουργικές αποφάσεις από το τέλος του 2014 και προσφάτως νόμος, μέσω των οποίων θεσπίζονται μέτρα περιστολής των δαπανών στην πηγή (συνταγογραφούντα ιατρό), όπως κατευθυντήριες οδηγίες συνταγογράφησης, αριθμητικά όρια συνταγογραφούμενων εξετάσεων, έλεγχος επαναληπτικότητας εξέτασης, έλεγχος παραπομπής διαγνωστικών εξετάσεων υψηλού κόστους, αξιοποίηση δεδομένων για τον έλεγχο των υποβολών, τρόπος εκκαθάρισης των οφειλών και πολλά άλλα, έτσι ώστε να μπει μία τάξη στη λειτουργία του Οργανισμού, με σκοπό αφενός μεν τον εξορθολογισμό των δαπανών του και αφετέρου την πλήρη κατάργηση, ει δυνατόν, στην πράξη των ανήθικων και άδικων περικοπών, με ωφελημένους τελικά τα δέκα εκατομμύρια ασφαλισμένων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., οι οποίοι θα συνεχίζουν να εξυπηρετούνται απρόσκοπτα από τις ιδιωτικές μονάδες παροχής υπηρεσιών υγείας, αφού οι δημόσιες δομές υπολειτουργούν ή δεν λειτουργούν καθόλου.
Πλην όμως η εφαρμογή αυτών των νόμων και υπουργικών αποφάσεων που αποτελεί υποχρέωση των οργάνων της Πολιτείας, δεν έχουν ακόμη μέχρι σήμερα υλοποιηθεί, με συνέπεια οι διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις να συνταγογραφούνται ανεξέλεγκτα, οι δαπάνες του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. να μην εξορθολογίζονται και οι πάροχοι εργαστηριακής ιατρικής, τα συνήθη υποζύγια, να είναι πλέον και βέβαιο ότι θα υποστούν για τέταρτη συνεχή χρονιά τις ανήθικες και άδικες περικοπές, που κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγήσουν τις περισσότερες μονάδες στην οριστική διακοπή της λειτουργίας τους.
Όλα τα παραπάνω συμβαίνουν γιατί, μολονότι ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. έχει ένα τεχνοκράτη Πρόεδρο ο οποίος προσπαθεί να κάνει τις διαρθρωτικές αλλαγές που χρειάζονται για την εύρυθμη λειτουργία του Οργανισμού, υπάρχει μία ιδιόρρυθμη πολιτική ηγεσία στο Υπ. Υγείας στην αρμοδιότητα του οποίου ανήκει ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ., η οποία αρνείται να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, αλλά και δεν θέλει να ενεργήσει λόγω των ιδεοληψιών της, αδιαφορώντας για την ανεξήγητη και περίεργη κωλυσιεργία της ΗΔΙΚΑ, να ενσωματώσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. τους κανόνες ορθής συνταγογράφησης που τις έχουν αποσταλεί από τις αρχές Φεβρουαρίου τρέχοντος έτους.
Το αποτέλεσμα είναι δραματικό και συνάμα θλιβερό, με την Δημόσια υγεία να έχει ήδη καταρρεύσει και την ιδιωτική υγεία η οποία σήμερα εξυπηρετεί πάνω από το 95% των ασφαλισμένων του Οργανισμού στην Π.Φ.Υ., να βρίσκεται ένα βήμα πριν από την οικονομική καταστροφή, με όλες τις συνέπειες που θα έχει μία τέτοια εξέλιξη για τους ασφαλισμένους του Οργανισμού και τους 25.000 εργαζομένους στις ιδιωτικές μονάδες εργαστηριακής ιατρικής της χώρας.
       Ο Πρόεδρος                                Ο Γεν. Γραμματέας
Δρ Γεώργιος Βουγιούκας                     Ιωάννης Καραμηνάς
Ιατρός Ακτινολόγος                            Βιοχημικός

 

 

 

 

 

Πηγή: medlabgr.blogspot.com

Διαβάστε επίσης

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΑΣΙΔΙΚ

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΑΣΙΔΙΚ

Μετά την πρόσφατη εκλογική διαδικασία και την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελληνίου Συνδέσμου …

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress