Home / Υγεία / Καρδιά / Γιατί συμβαίνει ένα καρδιακό επεισόδιο;
Γιατί συμβαίνει ένα καρδιακό επεισόδιο;

Γιατί συμβαίνει ένα καρδιακό επεισόδιο;

Ένα καρδιακό επεισόδιο μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή. Συμβαίνει ξαφνικά αλλά είναι μια διεργασία χρόνων. Η διεργασία αυτή λέγεται αθηροσκλήρωση.

Είναι ένα πολύπλοκο σύνδρομο το οποίο εξελίσσεται αργά. Χαρακτηρίζεται από την ανάπτυξη μιας βλάβης στο τοίχωμα των αγγείων και συγκεκριμένα στο διάστημα μεταξύ του έσω και μέσου χιτώνα. Η βλάβη αυτή λέγεται αθηρωματική πλάκα και μεγαλώνει προοδευτικά έτσι που στενεύει τον αυλό των αγγείων αυτών.

Η στένωση του αυλού δυσχεραίνει τη ροή του αίματος και την αιμάτωση των ιστών που αρδεύονται από το συγκεκριμένο αγγείο και έτσι οδηγεί σε μια κατάσταση που λέγεται ισχαιμία των ιστών.

Οι σπουδαιότεροι παράγοντες κινδύνου είναι:

  1. Η υπέρταση
  2. Η υπερλιπιδαιμία
  3. Το κάπνισμα
  4. Ο σακχαρώδης διαβήτης
  5. Η παχυσαρκία
  6. Η έλλειψη άσκησης
  7. Το στρες

Υπάρχουν όμως και άλλοι παράγοντες που δεν μπορούμε να ελέγξουμε:
· Η κληρονομικότητα: τα παιδιά που οι γονείς τους παρουσιάζουν στεφανιαία νόσο, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν και αυτά στεφανιαία νόσο. Συνήθως αυτά τα παιδιά έχουν και άλλους παράγοντες κινδύνου. Έτσι, έχει πολύ μεγάλη σημασία τα άτομα αυτά να ελέγξουν το ταχύτερο δυνατόν τους άλλους παράγοντες κινδύνου και να αθλούνται σε καθημερινή βάση.
· Ηλικία: ποσοστό άνω του 80% που θα πεθάνει από στεφανιαία νόσο, είναι μεγαλύτερο των 65 ετών. Σε αυτές τις ηλικίες οι γυναίκες πεθαίνουν σε μεγαλύτερο ποσοστό από καρδιακά επεισόδια τις πρώτες εβδομάδες συγκριτικά με τους άνδρες.
· Το φύλο: οι άνδρες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τις γυναίκες να παρουσιάσουν κάποιο καρδιακό επεισόδιο, και αυτό εμφανίζεται σε μικρότερη ηλικία. Ακόμα και μετά την εμμηνόπαυση, όταν ο κίνδυνος για τις γυναίκες αυξάνει, πάντα είναι μικρότερος ως προς τους άνδρες.

Υπάρχουν προειδοποιητικά σημάδια;
Η αθηροσκλήρυνση συχνά δεν έχει προειδοποιητικά σημεία. Αυτό συμβαίνει διότι όταν μια αρτηρία στενέψει τότε άλλα κοντινά τριχοειδή αγγεία αναλαμβάνουν να τροφοδοτήσουν με αίμα την καρδιά παρακάμπτοντας το σημείο της στένωσης. Αυτό καλείται παράπλευρη κυκλοφορία και πολλές φορές βοηθάει ώστε να μην συμβεί ένα έμφραγμα.

Από τη στιγμή που συμβεί ένα έμφραγμα ένα μέρος της καρδιάς νεκρώνεται. Η καρδιά όμως είναι ένα πολύ σκληρό όργανο και συνεχίζει να δουλεύει. Είναι όμως αδύνατη και δεν μπορεί να τροφοδοτήσει το σώμα με τόση ποσότητα αίματος όσο πριν. Χρειάζεται το χρόνο της για να επουλώσει την πληγή της και να ανακάμψει.

 

 

 

 

 

Πηγή: capital.gr