Home / Διατροφή / 3 συμπληρώματα διατροφής που δεν χρειάζεστε
3 συμπληρώματα διατροφής που δεν χρειάζεστε

3 συμπληρώματα διατροφής που δεν χρειάζεστε

Χρειάζεστε συμπλήρωμα ασβεστίου για πιο γερά οστά, σίδηρο για καλύτερη υγεία και διάθεση, βιταμίνες Β για να λειτουργεί σωστά το νευρικό σας σύστημα; Αν μαζί με το φαγητό σας καταπίνετε και ένα σωρό χαπάκια, τότε ίσως το παρακάτω άρθρο να σας αλλάξει συνήθειες.

Ασβέστιο
Για χρόνια, ειδικά οι γυναίκες έπαιρναν το μήνυμα πως τα συμπληρώματα ασβεστίου είναι απαραίτητα για την υγεία των οστών τους. Αυτό το μήνυμα είναι λάθος, υποστηρίζει η Lorraine Maita, MD, γιατρός και μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Αντιγήρανσης και Αναγεννητικής Ιατρικής. “Νεότερες έρευνες υποδεικνύουν πως τα συμπληρώματα ασβεστίου μπορεί στην πραγματικότητα να μη φτάνουν μέχρι τα οστά όπως είναι το επιθυμητό, αντίθετα μπορεί να οστεοποιούν τις αρτηρίες και τους μαλακούς ιστούς, αυξάνοντας τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές νόσους”, εξηγεί. Επιπλέον, τα συμπληρώματα ασβεστίου μπορεί να κάνουν πιο πιθανή τη δημιουργία πετρών στα νεφρά στους ανθρώπους που είναι επιρρεπείς. Μπορείτε να πάρετε όλο τοασβέστιο που χρειάζεται το σώμα σας καταναλώνοντας, εκτός από γαλακτοκομικά, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, σολομό, σαρδέλες, όσπρια, αμύγδαλα και μπρόκολο.

Σίδηρος
Το “πολύτιμο” αυτό μέταλλο συμβάλει στο σχηματισμό της αιμοσφαιρίνης, συστατικού του αίματος που μεταφέρει το οξυγόνο από τους πνεύμονες σε όλο το σώμα. Ο σίδηρος είναι επίσης απαραίτητος για τη φυσιολογική κυτταρική λειτουργία και τη σύνθεση ορισμένων ορμονών. Ωστόσο, χρειάζεται να τον παίρνετε ως συμπλήρωμα μόνο όταν υπάρχει διαγνωσμένη ανεπάρκεια και σας το συστήσει ο γιατρός σας, επισημαίνουν οι ειδικοί. “Όταν ο σίδηρος λαμβάνεται σε μεγάλες ποσότητες μέσα από συμπληρώματα –ή ακόμη και από τη διατροφή- μπορεί να βλάψει το συκώτι και ίσως και άλλα όργανα όπως το πάγκρεας και η καρδιά”, επισημαίνει η δρ Maita. Επιπλέον, ο πολύς σίδηρος μπορεί να προκαλέσει οξείδωση του οργανισμού προκαλώντας κυτταρικές βλάβες.

Βιταμίνες Β
Οι οχτώ βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία και βοηθούν το σώμα να μετατρέψει την τροφή σε καύσιμο. Συμβάλουν επίσης στην υγεία του δέρματος, της μνήμης, στην υγιή ανάπτυξη του εμβρύου στην εγκυμοσύνη και σε πολλές ακόμη σημαντικές λειτουργίες. Καθώς οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β βρίσκονται σε πολλές τροφές –φρούτα, λαχανικά, σιτηρά ολικής αλέσεως, πουλερικά και ψάρι- οι περισσότεροι από εμάς προσλαμβάνουμε επαρκείς ποσότητες. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα, η λήψη συμπληρώματος Β6 για μεγάλο διάστημα χωρίς τη σύσταση και την παρακολούθηση γιατρού μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας. “Παρότι η βιταμίνη Β6 είναι υδατοδιαλυτή και ασφαλής στα συνιστώμενα επίπεδα, η μεγάλη ποσότητα μπορεί να είναι τοξική” εξηγεί η ειδικός.

 

 

 

 

 

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε επίσης

Θωρακίζοντας τη μνήμη σας με συμπληρώματα διατροφής και βιταμίνες

Θωρακίζοντας τη μνήμη σας με συμπληρώματα διατροφής και βιταμίνες

Καθώς μεγαλώνουμε, όλοι θέλουμε να αποφύγουμε την απώλεια μνήμης. Μπορούν τα συμπληρώματα, όπως το ginkgo …