Καθώς μεγαλώνουμε, όλοι θέλουμε να αποφύγουμε την απώλεια μνήμης. Μπορούν τα συμπληρώματα, όπως το ginkgo biloba και το ginseng να βοηθήσουν;

Η απώλεια μνήμης ανησυχεί πολλούς από εμάς καθώς γερνάμε. Ίσως να αναρωτιέστε αν θα γίνετε ο ένας στα 10 εκατομμύρια που θα αποκτήσει τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Ίσως είστε απλά κάποιος που αναζητά τρόπους για να ενισχύσετε τη μνήμη σας με συμπληρώματα μνήμης, βιταμίνες για τη μνήμη, ή κάποιο από τα παιχνίδια μνήμης.

Αυτοί οι «ενισχυτές» εγκεφάλου θα βοηθήσουν πραγματικά τη μνήμη μας;  Οι εμπειρογνώμονες για να διαπιστώσουν κατά πόσον – και ποια – συμπληρώματα που δρουν σαν «ενισχυτές» μνήμης λειτουργούν πραγματικά προχωρούν σε νέες μελέτες και έρευνες.
(Σημείωση: αν υποψιάζεστε ή κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο μπορεί να έχει Αλτσχάιμερ, είναι σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική συμβουλή.)

Η ανάγκη για «ενισχυτές» μνήμης

Η εύρεση νέων τρόπων που να επιβραδύνουν την απώλεια μνήμης μπορεί να παράξει εκπληκτικά αποτελέσματα. Για παράδειγμα, εάν η έναρξη της νόσου του Αλτσχάιμερ θα μπορούσε να καθυστερήσει στο σημερινό πληθυσμό κατά μέσο όρο μόλις ένα χρόνο, θα υπάρχουν περίπου 210.000 λιγότερα άτομα με νόσο Αλτσχάιμερ σε 10 χρόνια από τώρα. Και αυτό θα βοηθήσει στην εξοικονόμηση κόστους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Το πρόβλημα με τα συνταγογραφούμενα φάρμακα, είναι ότι είναι εξαιρετικά δαπανηρά και συχνά έχουν περιορισμένη αποτελεσματικότητα κατά τη διάρκεια ενός σύντομου παραθύρου χρόνου», λέει ο Evangeline Lausier, ιατρός, βοηθός κλινικός καθηγητής στην  Duke Integrative Medicine, του Ιατρικού κέντρου στο Πανεπιστήμιο Duke στο Ντάρχαμ.

Συμπληρώματα μνήμης με Δυναμικό

Αν και υπάρχει μια ποικιλία από «ενισχυτές» μνήμης στην αγορά,  πολλά σκευάσματα είναι πολλαπλών ουσιών και για τα περισσότερα δεν υπάρχει επαρκής έρευνα για να υποστηρίξει τους ισχυρισμούς των εταιριών ότι δρουν σαν ενισχυτικό της μνήμης τους.

Το Ginkgo biloba είναι ένα από αυτά, που δείχνει πολλά υποσχόμενο σε σχέση με άλλα σκευάσματα και συνήθως χρησιμοποιείται στην Ευρώπη για μια μορφή άνοιας που προκύπτει από μειωμένη ροή αίματος, λέει ο Δρ. Lausier. «Το Ginkgo biloba μπορεί να βελτιώσει τη ροή του αίματος σε μικρά αγγεία.»

«Ένα ζευγάρι από αναλύσεις και συστηματικές ανασκοπήσεις δείχνουν ότι το ginkgo biloba είναι χρήσιμο για την δράση του ενάντια στην άνοια, σε περίπου τον ίδιο βαθμό,  όπως τα ανάλογα συνταγογραφούμενα φάρμακα, που ωθούνται σε πολύ μεγάλο βαθμό για τη θεραπεία της νόσου του Alzheimer», λέει ο Adriane Fugh-Berman, Δρ. αναπληρωτής καθηγητής στη συμπληρωματική και εναλλακτική ιατρική στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του τμήματος φυσιολογίας και βιοφυσικής στη σχολή ιατρικής του Georgetown University.

Το Ginkgo δεν φαίνεται να βοηθά στην πρόληψη της άνοιας. Όμως, σε άτομα που έχουν ήδη άνοια, μπορεί είτε να βελτιώσει τα συμπτώματα ή να σταθεροποιήσει τα συμπτώματα, έτσι ώστε να μην χειροτερέψουν. Επιπλέον, ορισμένες, αλλά όχι όλες οι μελέτες δείχνουν τα οφέλη της διάθεσης.  Εγρήγορση, και νοητική ικανότητα στα υγιή άτομα που λαμβάνουν το ginkgo. Βέβαια χρειάζεται να υπάρξουν περισσότερες μελέτες και έρευνες  για να  επιβεβαιωθούν επιστημονικά αυτές οι επιδράσεις.

Εδώ είναι μερικά άλλα συμπληρώματα μνήμης που μπορεί να έχουν κάποιες δυνατότητες, αλλά απαιτούν πολύ περισσότερη μελέτη:

Ωμέγα-3 λιπαρό οξύ: Συμπληρώματα ελαίου Ωμέγα-3 των ψαριών  κέντρισαν το ενδιαφέρον των επιστημόνων. Μελέτες δείχνουν ότι μια υψηλότερη πρόσληψη των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων από τροφές, όπως τα ψάρια κρύου νερού, των φυτών και των καρπών με κέλυφος, είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με χαμηλότερο κίνδυνο της νόσου του Alzheimer. Ωστόσο, χρειάζονται περισσότερες, ενδελεχείς μελέτες συγκρίνοντας τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα με το εικονικό φάρμακο (πλασέμπο)που χρειάζεται για να αποδείξει αυτό το όφελος της μνήμης από τα συμπληρώματα.

Huperzine A: Επίσης γνωστό ως κινεζικά βρύα, αυτό το φυσικό φάρμακο λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο όπως τα συνταγογραφούμενα φάρμακα για το  Αλτσχάιμερ. Αλλά, χρειάζονται περισσότερα στοιχεία για να επιβεβαιωθεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά του.

Ακετυλο-L-καρνιτίνη:  Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι αυτό το αμινοξύ μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς του Alzheimer με προβλήματα μνήμης. Θα μπορεί να παρέχει ένα μεγαλύτερο όφελος για τα άτομα με πρόωρη εκδήλωση και γρήγορο ρυθμό αύξησης της νόσου.

Βιταμίνη Ε: Αν και η βιταμίνη Ε προφανώς δεν μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Alzheimer, αλλά μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της. Πρόσφατες μελέτες έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με αυξημένο κίνδυνο θανάτου σε ανθρώπους που παίρνουν υψηλές δόσεις της βιταμίνης E, οπότε φροντίστε να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν πάρετε αυτό το συμπλήρωμα.

Ginseng: Ένα βότανο που μερικές φορές χρησιμοποιείται με ginkgo biloba, το ginseng της Ασίας,  μπορεί να βοηθήσει κατά της κούρασης και για την ποιότητα ζωής.