Home / Διατροφή / Μήπως τρώτε τα φρούτα σας με… φυτοφάρμακα;
Μήπως τρώτε τα φρούτα σας με... φυτοφάρμακα;

Μήπως τρώτε τα φρούτα σας με… φυτοφάρμακα;

Η χρήση των φυτοφαρμάκων και των χημικών λιπασμάτων στα φρούτα και τα λαχανικά, είτε στα θερμοκήπια είτε στα χωράφια, ακόμη και στα βιολογικά κάποιες φορές, είναι γεγονός. Η κατανάλωση των κατάλοιπων τους μπορεί να προκαλέσει τοξική επίδραση στο σώμα, ακυρώνοντας ουσιαστικά το όφελος στην υγεία μας από τα φρούτα και τα λαχανικά που τρώμε.
Ευτυχώς, οι ειδικοί συστήνουν τρόπους που απομακρύνουν σχεδόν όλα τα κατάλοιπα και κάνουν τα φρούτα και τα λαχανικά μας απολύτως υγιεινά.

Ξεφλούδισμα
Στα φρούτα και τα λαχανικά που η φλούδα τους μπορεί να αφαιρεθεί εύκολα, το ξεφλούδισμα είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος απομάκρυνσης των τοξικών υπολειμμάτων. Απλά, πριν τα ξεφλουδίσετε, πλύνετε τα φρούτα καλά με χλιαρό νερό για να απομακρυνθούν όσο περισσότερες βλαβερές ουσίες γίνεται.

Πλύσιμο
Ένας άλλος εύκολος τρόπος να απομακρύνουμε τα ίχνη των φυτοφαρμάκων και των λιπασμάτων είναι να πλύνουμε τα φρούτα και τα λαχανικά με χλιαρό νερό – όχι, ζεστό καθώς οι ειδικοί έχουν βρει πως το χλιαρό νερό απομακρύνει πιο αποτελεσματικά τα κατάλοιπα.

Μούλιασμα σε νερό με ξύδι
Τα φυλλώδη λαχανικά ή τα φρούτα με μικρό και ευαίσθητο καρπό, όπως π.χ. οι φράουλες, δύσκολα καθαρίζουν μόνο με το ξέπλυμα. Αφού τους ρίξετε άφθονο νερό, γεμίστε ένα μπολ με χλιαρό νερό και περίπου 1 φλιτζανάκι του καφέ ξύδι ή χυμό λεμονιού και αφήστε τα για 5-10 λεπτά. Ξεπλύντε τα με δροσερό νερό και αφήστε τα να στραγγίσουν.

Διαβάστε επίσης

Τα τρία καλοκαιρινά φρούτα με τη λιγότερη ζάχαρη

Τα τρία καλοκαιρινά φρούτα με τη λιγότερη ζάχαρη

Τα φρούτα αποτελούν ιδανική καλοκαιρινή τροφή και μάς δροσίζουν.  Κάποια από αυτά, ωστόσο, έχουν περισσότερη …