Home / Ψυχολογία / Κατάθλιψη / Μήπως το κινητό καταστρέφει τη σχέση σας – ή και τη ζωή σας;
Μήπως το κινητό καταστρέφει τη σχέση σας – ή και τη ζωή σας;

Μήπως το κινητό καταστρέφει τη σχέση σας – ή και τη ζωή σας;

Είστε σε ένα ωραίο εστιατόριο με την/τον σύντροφό σας και έχετε τα κινητό σας είναι επάνω στο τραπέζι. Ξαφνικά το ένα δονείται ή χτυπάει και το σηκώνετε για να το τσεκάρετε, διακόπτοντας τη συζήτηση και αλλάζοντας την ατμόσφαιρα του ραντεβού σας.

Μπορεί η παραπάνω εικόνα να σας θυμίζει μάθημα καλών τρόπων, στην πραγματικότητα όμως το δίλημμα είναι ανύπαρκτο: Δεν θα πρέπει να απαντάτε κλήσεις, μηνύματα ή να ελέγχετε τις ειδοποιήσεις σας όταν είστε μαζί με την αγαπημένη σας, εκτός κι αν είναι κάτι πραγματικά επείγον. Μάλιστα, το θέμα αυτό είναι τόσο διαδεδομένο στις μέρες μας που έχει και όνομα: λέγεται phubbing phenomenon και ο όρος περιγράφει μια γενική συμπεριφορά που δείχνει ότι κάποιος αγνοεί ένα φίλο, το σύντροφό του ή τους συνεργάτες του για να ασχοληθεί με το κινητό του.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Μπέιλορ αποφάσισαν να εξετάσουν το φαινόμενο αυτό και ανακάλυψαν πως μπορεί να προκαλέσει τσακωμούς και προβλήματα στις σχέσεις, ακόμη και να οδηγήσει σε συναισθήματα κατάθλιψης.

Οι ερευνητές της μελέτης, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Computers in Human Behavior αναφέρουν πως το phubbing phenomenon (κόλλημα με το κινητό, θα μπορούσε να είναι μια ελεύθερη απόδοση) οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε προβλήματα συνεννόησης και επικοινωνίας στις ρομαντικές σχέσεις.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη που ήταν αποδέκτες της αδιαφορίας του συνομιλητή τους απάντησαν πως νιώθουν χαμηλό επίπεδο ικανοποίησης από τη σχέση. “Τα χαμηλά αυτά επίπεδα ικανοποίησης, όταν είναι συνεχόμενα, οδηγούν τους ανθρώπους να νιώθουν χαμηλά επίπεδα ικανοποίησης γενικότερα από τη ζωή τους. Όταν είμαστε άτυχοι στον έρωτα, αυτό επηρεάζει όλες τις αντιλήψεις μας για τη ζωή. Έτσι, είναι πιο εύκολο να καταλήξουμε σε συναισθήματα κατάθλιψης”, προειδοποιεί ο δρ James Roberts, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Διαβάστε επίσης

Το κολύμπι φέρνει υγεία. Η κολύμβηση κάνει καλό στην καρδιά, στους πνεύμονες, στους μυς, μειώνει το άγχος, δροσίζει

Το κολύμπι φέρνει υγεία. Η κολύμβηση κάνει καλό στην καρδιά, στους πνεύμονες, στους μυς, μειώνει το άγχος, δροσίζει

του Αλέξανδρου Γιατζίδη, M.D., medlabnews.gr Η κολύμβηση είναι μια ευεργετική άσκηση. Είναι ένα άθλημα ζωής που …