Πολλά ακούγονται για την κατανάλωση κόκκινου κρέατος, ενώ μελέτες έχουν συνδέσει τη συχνή πρόσληψη κόκκινου κρέατος και με την εμφάνιση καρκίνου.

Πρόσφατα Βρετανοί ερευνητές ανακάλυψαν μηχανισμούς οι οποίοι οδηγούν στην καρκινοποίηση των κυττάρων λόγω κατανάλωσης κόκκινου κρέατος. Τα αποτελέσματα τους έδειξαν ότι η κατανάλωση κόκκινου κρέατος, προκαλεί στο παχύ έντερο τη δημιουργία σύνθετων χημικών νιτρικών ενώσεων (N-nitrosocompounds).

Οι ενώσεις αυτές προσκολλώνται στο DNA των κυττάρων του εντέρου αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες μεταλλάξεων και άλλων αλλοιώσεων που οδηγούν σε καρκίνο.

Την ίδια ώρα, έκθεση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας κατέληξε στο συμπέρασμα πως η κατανάλωση κατεργασμένου κρέατος, όπως είναι τα λουκάνικα, το μπέικον, το λεγόμενο “κορν μπιφ” και πολλά άλλα, μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος φαίνεται να σχετίζεται και με τα καρδιομεταβολικά νοσήματα. Ομάδα ερευνητών της Δημόσιας Σχολής Υγείας του Πανεπιστημίου Harvard βρήκε ότι οι επιδράσεις στην υγεία διαφέρουν τόσο ανάλογα με τον τύπο του κρέατος που καταναλώνεται όσο και με την υπό μελέτη νόσο. Συγκεκριμένα, το φρέσκο κόκκινο κρέας φαίνεται να είναι σχετικά ουδέτερο, ενώ ημερήσια κατανάλωση (1 μερίδα) επεξεργασμένου κρέατος (π.χ., μπέικον, σαλάμι, κλπ) μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο κατά 42% και για διαβήτη κατά 19%. Επομένως, ο κάθε ένας από εμάς

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, θα πρέπει να αποφεύγουμε το επεξεργασμένο κρέας, και να καταναλώνουμε με μέτρο φρέσκο κόκκινο κρέας (1-2 φορές την βδομάδα), ενώ φυσικά θα πρέπει να δίνεται έμφαση στην κατανάλωση τροφών με προστατευτικές για την υγεία επιδράσεις, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, τα όσπρια, το ψάρι, τους ξηρούς καρπούς, τα δημητριακά ολικής άλεσης, και τα έλαια φυτικής προέλευσης.