Η ομαλή σκελετική ανάπτυξη, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, είναι ιδιαιτέρως κρίσιμη κατά την παιδική ηλικία, καθώς μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή της οστεοπόρωσης και της πρόκλησης καταγμάτων κατά την ενήλικη ζωή. Με δεδομένο ότι σε ποσοστό μεγαλύτερο από το 90% της μέγιστης οστικής μάζας επιτυγχάνεται στα κορίτσια μέχρι την ηλικία των 18 ετών και στα αγόρια μέχρι τα 20, η αύξηση της οστικής μάζας ήδη από την παιδική ηλικία κρίνεται απαραίτητη.

Στόχος είναι να μεγιστοποιηθεί η ανάπτυξη και η οστική πυκνότητα, ούτως ώστε οι έφηβοι να εισέλθουν στην ενηλικίωση με το κατά το δυνατόν υγιέστερο οστό.

Πως όμως γίνεται αυτό και τι θα πρέπει να προσέξουν οι γονείς; Σύμφωνα με τους ειδικούς, καταρχήν το παιδί, ήδη από μικρή ηλικία θα πρέπει να περπατά όσο γίνεται περισσότερο, ώστε ν να δυναμώσουν τα οστά.

Όσο μεγαλώνει το παιδί, οι αθλητικές δραστηριότητες είναι ότι χρειάζεται για τη σωστή ανάπτυξη του σκελετού: ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, τένις, καράτε, χορός κ.ά, δραστηριότητες δηλαδή κατά τις οποίες πραγματοποιούνται συχνά άλματα και κινήσεις φόρτισης του σκελετού θεωρούνται η καλύτερη επιλογή, αφού προκαλούν σημαντική αύξηση της οστικής πυκνότητας στη σπονδυλική στήλη και στη λεκάνη, και συγχρόνως ενίσχυση και του μυϊκού συστήματος.

Σχετικά με τις ασκήσεις ενδυνάμωσης (δηλαδή αυτές με αντιστάσεις), αυτές βοηθάνε μεν σημαντικά στην ενίσχυση των οστών, ωστόσο θα πρέπει να γίνονται με προσοχή, εξατομικευμένα και με διάρκεια 30-45 λεπτά για 2 με 4 φορές την εβδομάδα.

Το πιο σημαντικό που θα πρέπει λοιπόν να προσέξουν οι γονείς είναι τα παιδιά να περνούν λιγότερη ώρα καθιστά, μπροστά στην τηλεόραση ή στον υπολογιστή και να τα ενθαρρύνουν να δραστηριοποιούνται περισσότερο, βρίσκοντας ακόμη και πιο διασκεδαστικούς τρόπους άσκησης ή συμμετέχοντας σε κάποιο άθλημα.