Η απουσία καλών φίλων και ενός συγγενικού “δικτύου προστασίας” είναι εξίσου επιβλαβής για τον οργανισμό όσο αν καπνίζει κανείς περίπου 15 τσιγάρα τη μέρα, σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο Brigham Young. Άλλη μελέτη έδειξε πως άνθρωποι με τουλάχιστον τρεις “καλούς φίλους” στη δουλειά ήταν κατά 96% πιο πιθανό να αναφέρουν πως νιώθουν “πολύ ικανοποιημένοι” από τη ζωή τους.

Οι φίλοι στη ζωή μας συμβάλουν στη μείωση του άγχους της καθημερινότητας, της κατάθλιψης και δρουν θετικά σε ένα σωρό σωματικές λειτουργίες. Πώς μπορεί κανείς να αναπτύξει το κοινωνικό και φιλικό του δίκτυο;

Γνωριμίες μέσω τρίτων

Θα είναι πιο πιθανό να κάνετε επωφελείς γνωριμίες αν σας φέρουν σε επαφή με καινούργιους ανθρώπους συγγενείς ή φίλοι σας. Οι “συστάσεις” αυτές είναι πιο λειτουργικές όταν γίνονται από ανθρώπους που ήδη γνωρίζετε και σας γνωρίζουν και είναι σαφώς ευκολότερο απ’ το να προσπαθήσετε να κάνετε καινούργιες γνωριμίες από το μηδέν.

Αποκτήστε ένα καινούργιο χόμπι

Πρώτον, ένα χόμπι βοηθάει έτσι κι αλλιώς σε μια καλύτερη και πιο υγιή καθημερινότητα αφού μας αποσυμφορεί ψυχολογικά και είναι μια απασχόληση που μας ευχαριστεί. Από την άλλη πλευρά, μέσα από ένα χόμπι γινόμαστε μέλη μιας συγκεκριμένης κοινότητας με κοινά ενδιαφέροντα και ασχολίες, που σημαίνει ότι θα σπάσει πολύ ευκολότερα ο πάγος σε αυτές τις καινούργιες γνωριμίες αφού θα υπάρχει ήδη ένα κοινό θέμα προς συζήτηση.

Χαμογελάστε και κάνετε την πρώτη κίνηση

Υπάρχουν άνθρωποι που συναντάμε συχνά –στη δουλειά, στη γειτονιά, σε έναν χώρο στην περιοχή μας όπως είναι η παιδική χαρά ή το παρκάκι που βγάζουμε βόλτα το σκύλο μας- και κάποιοι από αυτούς φαίνονται συμπαθητικοί. Χαμογελάστε και ξεκινήστε πρώτοι μια φιλική κουβεντούλα. Αφού σπάσει ο πάγος, θα έχετε την ευκαιρία σε επόμενες τυχαίες συναντήσεις να δείτε αν κάποιες από αυτές τις γνωριμίες θα είχαν προοπτικές και να προσπαθήστε να τις καλλιεργήσετε.