Categories: Συμβουλές

Παθαίνουν οι χορτοφάγοι κατάθλιψη;

Δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε την επιστήμη πίσω από τη χορτοφαγική ή την αυστηρά χορτοφαγική διατροφή (vegan), καθώς όσοι την ακολουθούν ορκίζονται στα οφέλη της για την υγεία και την εμφάνισή τους. Νέες μελέτες όμως φέρνουν στο φως ορισμένα μειονεκτήματά της: Κρίσεις πανικού, κατάθλιψη, ιδεοψυχαναγκαστικές διαταραχές.

Στις ΗΠΑ, οι χορτοφάγοι είναι περίπου 8 εκατομμύρια και ακολουθούν μία διατροφή πιο “ηθική”, πιο φιλική με το περιβάλλον, τον πλανήτη και το σώμα τους. Ή αυτό πιστεύουν. Γιατί έρχονται επιστήμονες και έρευνες με στοιχεία που αλλάζουν κάποια από τα δεδομένα.

Οι υπέρμαχοι της χορτοφαγίας
Καθημερινά προκύπτουν μελέτες που δείχνουν πως η χορτοφαγική διατροφή είναι το μυστικό για τα πάντα, από την απώλεια βάρους μέχρι την πρόληψη του καρκίνου. Μία ομάδα ερευνητών στην Καλιφόρνια, μάλιστα, βρήκε στοιχεία πως ο αποκλεισμός του κρέατος από τη διατροφή μας μπορεί να αυξήσει έως και κατά τρία χρόνια το προσδόκιμο επιβίωσης.

Η άλλη πλευρά
Μία περσινή Αυστραλιανή έρευνα, ωστόσο, εξέπληξε την επιστημονική κοινότητα αποκαλύπτοντας πως οι χορτοφάγοι αναφέρουν πως βλέπουν με λιγότερη αισιοδοξία το μέλλον τους συγκριτικά με τους ανθρώπους που τρώνε κρέας. Επιπλέον, είναι κατά 18% πιο πιθανό να αναφέρουν κατάθλιψη και 28% πιθανότερο να υποφέρουν από κρίσεις πανικού και άγχος. Άλλη, γερμανική αυτή τη φορά, μελέτη, υποστηρίζει τα ευρήματα των Αυστραλών βρίσκοντας πως οι χορτοφάγοι ήταν κατά 15% πιο επιρρεπείς σε καταθλιπτικές καταστάσεις και με διπλάσιες πιθανότητες εμφάνισης διαταραχών άγχους.

Ακόμη όμως και οι ειδικοί, βλέπουν σε αυτές τις έρευνες ένα ερώτημα τύπου “η κότα έκανε το αβγό ή το αβγό την κότα”! “Δεν γνωρίζουμε εάν είναι η χορτοφαγική διατροφή που προκαλεί κατάθλιψη και άγχος ή αν οι άνθρωποι που έχουν προδιάθεση σε αυτές τις διανοητικές καταστάσεις στρέφονται προς τη χορτοφαγία”, εξηγεί η ψυχίατρος Emily Deans, M.D., που μελετά τη σχέση ανάμεσα στο φαγητό και την ψυχική διάθεση.

Το πιθανότερο, λέει η Deans, είναι πως υπάρχει κάποια αλήθεια και στις δύο θεωρίες. Οι άνθρωποι με τάσεις άγχους, μανίες ή νευρωτικές διαταραχές έχουν συχνά πιο έντονη ανάγκη να ελέγχουν το περιεχόμενο του πιάτου τους (σε μία μελέτη, οι χορτοφάγοι έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν διατροφική διαταραχή συγκριτικά με όσους τρώνε κρέας).

Ο ρόλος του κρέατος στην ανάπτυξη του εγκεφάλου 
“Το φαγητό είναι ένας βασικός παράγοντας της διανοητικής υγείας” αναφέρει ο Drew Ramsey, καθηγητής ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.
“Δεν μπορείς να κάνεις μια δραστική αλλαγή στη διατροφή σου και να περιμένεις πως δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη διάθεσή σου”. Ας μην ξεχνάμε πως οι πρωτόγονοι άνθρωποι είχαν το κρέας σαν βασική διατροφή τους, και το “καύσιμο” αυτό συνέβαλε στην ανάπτυξη της παρεγκεφαλίδας τους.

 

 

 

 

Πηγή: capital.gr

Iatrika Nea

Leave a Comment
Share
Published by
Iatrika Nea

Recent Posts

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 17-19 Δεκεμβρίου 2021μ Αθήνα, Ζάππειο Μέγαρο “Είναι σημαντικότερο να γνωρίζουμε…

2 έτη ago

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure®…

3 έτη ago

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκρισηγια το azacitidine σε δισκία, ως αρχική θεραπεία συντήρησης για ενήλικες με οξεία μυελογενή λευχαιμία

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το azacitidine σε δισκία,…

3 έτη ago

«Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία»

 «Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» Εξαιρετικά αποτελέσματα από τα δύο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για…

3 έτη ago

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020 Με την συμβολή της…

3 έτη ago

Άμεση προτεραιότητα και οι δομικές μεταρρυθμίσεις για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης

PhRMA Innovation Forum: Άμεση προτεραιότητα η αποκατάσταση της στρεβλής εικόνας των συνολικών επιστροφών και οι…

3 έτη ago

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies