Categories: Ψυχολογία

Λιγότερο ευτυχισμένοι όσοι χρησιμοποιούν το Facebook

Σημαντικές επιδράσεις ψυχικής βελτίωσης μπορεί να παρουσιάσουν όσοι άνθρωποι απομακρύνονται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να νιώσουν πιο ευτυχισμένοι, όπως αναφέρουν επιστήμονες από τη Δανία.
Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με 1.095 εθελοντές ανακάλυψαν πως όσοι έμειναν μακριά από το Facebook για μόλις επτά ημέρες παρουσίασαν σημαντική μείωση του στρες, του θυμού αλλά και της μοναξιάς τους, με αποτέλεσμα να νιώθουν πιο ευτυχισμένοι.
Την μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Ίδρυμα Έρευνας Ευτυχίας (HRI) της Κοπεγχάγης, οι οποίοι χώρισαν τους εθελοντές τους σε δύο ομάδες.
Οι μισοί έπρεπε να εξακολουθήσουν να χρησιμοποιούν καθημερινά το fb και οι άλλοι μισοί να μείνουν μακριά του έως ότου περάσουν επτά ημέρες, ενώ όλοι υποβλήθηκαν σε ειδικά τεστ αξιολόγησης διαφόρων ψυχολογικών παραμέτρων.
Στο τέλος της εβδομάδες, οι διαφορές μεταξύ των δύο ομάδων ήταν εκπληκτικές. Οι εθελοντές που δεν είχαν χρησιμοποιήσει το FB είχαν μείωση στα επίπεδα του στρες τους κατά 55%, ενώ είχαν μειωμένα επίπεδα θυμού, λιγότερη μοναξιά, λιγότερη κατάθλιψη, περισσότερη αποφασιστικότητα και περισσότερο ενθουσιασμό.
Επιπλέον, είπαν ότι απολάμβαναν περισσότερο τη ζωή τους και ένιωθαν ευτυχισμένοι.
Αντιθέτως, οι χρήστες του Facebook είχαν 39% περισσότερες πιθανότητες να αισθάνονται λιγότερο ευτυχισμένοι απ’ ότι οι μη-χρήστες φίλοι τους.
Πως είναι δυνατόν να συμβαίνουν όλα αυτά; «Όταν χρησιμοποιούμε διαρκώς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης άθελά μας εστιάζουμε σε ότι έχουν οι άλλοι και επειδή πάντοτε κάποιοι έχουν περισσότερα από εμάς, αρχίζουμε τις συγκρίσεις οι οποίες μοιραία μας δημιουργούν αρνητικά συναισθήματα», απαντούν οι ερευνητές στην σχετική έκθεσή τους.
Όντως, η μελέτη έδειξε πως ο ένας στους δύο χρήστες ένιωθαν τσιμπήματα ζήλιας για τις υπέροχες εμπειρίες των διαδικτυακών φίλων τους, ο ένας στους τρεις ένιωθε ζήλια για το πως παρουσιάζονταν οι άλλοι και οι τέσσερις στους δέκα για το ότι κάποιοι άλλοι ήταν πολύ πιο επιτυχημένοι από τους ίδιους.

Iatrika Nea

Leave a Comment
Share
Published by
Iatrika Nea

Recent Posts

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 17-19 Δεκεμβρίου 2021μ Αθήνα, Ζάππειο Μέγαρο “Είναι σημαντικότερο να γνωρίζουμε…

2 έτη ago

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure®…

3 έτη ago

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκρισηγια το azacitidine σε δισκία, ως αρχική θεραπεία συντήρησης για ενήλικες με οξεία μυελογενή λευχαιμία

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το azacitidine σε δισκία,…

3 έτη ago

«Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία»

 «Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» Εξαιρετικά αποτελέσματα από τα δύο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για…

3 έτη ago

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020 Με την συμβολή της…

3 έτη ago

Άμεση προτεραιότητα και οι δομικές μεταρρυθμίσεις για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης

PhRMA Innovation Forum: Άμεση προτεραιότητα η αποκατάσταση της στρεβλής εικόνας των συνολικών επιστροφών και οι…

3 έτη ago

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies