Home / Ομορφιά / Μπορεί τελικά το κολλαγόνο να μας κάνει νεότερους;
Μπορεί τελικά το κολλαγόνο να μας κάνει νεότερους;

Μπορεί τελικά το κολλαγόνο να μας κάνει νεότερους;

Πρόκειται σίγουρα για ένα από τα πιο προβεβλημένα συμπληρώματα των τελευταίων χρόνων στην ελληνική αγορά. Είτε πόσιμο, είτε σε μορφή κάψουλας, είτε ως βασικό συστατικό σε καλλυντικές κρέμες, σήμερα το κολλαγόνο βρίσκεται παντού: σε φαρμακεία, στο διαδίκτυο, στην τηλεόραση. Με την τιμή του μάλιστα να μην είναι καθόλου αμελητέα, το ερώτημα που προκύπτει είναι απλό: έχει τελικά αποτελέσματα;

Οι απόψεις διίστανται. Τι ακριβώς κάνει το κολλαγόνο; Στο σώμα μας υπάρχουν 28 διαφορετικά είδη κολλαγόνου. Βρίσκεται στο δέρμα, στα νύχια, τα μαλλιά, τους μύες, τους τένοντες και τα οστά. Το κολλαγόνο είναι το είδος της πρωτεΐνης που βοηθά να δώσει στο δέρμα μας τη δυνατότητα να κινηθεί, να τεντώσει και να ανακάμψει. Αντιπροσωπεύει το 30% του συνόλου της πρωτεΐνης του σώματος και το 75% της πρωτεΐνης που συνθέτει το δέρμα μας.

Τι προσφέρει το πόσιμο κολλαγόνο: Όσο περνούν τα χρόνια, τα αποθέματα κολλαγόνου στον οργανισμό μας μειώνονται σταδιακά. Οι εταιρείες που εμπορεύονται προϊόντα κολλαγόνου αναφέρουν πως βοηθά στις αρθρώσεις, στην βελτίωση του δέρματος, στον έλεγχο του βάρους, στην υγεία των μαλλιών και των νυχιών, αποκαθιστώντας τις απώλειες που έρχονται με την πάροδο των χρόνων.

Υπάρχει όμως και η αντίθετη άποψη, όχι για τις ιδιότητες του κολλαγόνου που βρίσκεται στο σώμα μας, αλλά για το αν τα συμπληρώματα έχουν αποτελέσματα. Όπως υποστηρίζουν, τα συμπληρώματα μεταβολίζονται από τον οργανισμό μας και τελικά απορροφώνται από το έντερο. Ο οργανισμός θα χρησιμοποιήσει κάποια από τα αμινοξέα για ενέργεια, ενώ κάποια άλλα θα τα χρησιμοποιήσει για να συνθέσει πρωτεΐνες και ιστούς.

Μπορούμε να προσλάβουμε κολλαγόνο μέσω της διατροφής μας;

Δεδομένου πως πρόκειται για πρωτεΐνη και συντίθεται από αμινοξέα, υπάρχουν τροφές που μπορούν να ενισχύσουν την παραγωγή τους: Τροφές πλούσιες σε σελήνιο, ψευδάργυρο, ωμέγα 3 λιπαρά, βιταμίνη Α και C, μαγνήσιο και χαλκό μπορούν να βοηθήσουν στη σύνθεση αμινοξέων. Ξηροί καρποί, και ειδικά τα βραζιλιάνικα φυστικία, ψάρια, και λαχανικά πλούσια σε αντιοξειδωτικά μπορούν να βοηθήσουν στην καλή λειτουργία των αρθρώσεων, αλλά και στη βελτίωση της όψης της επιδερμίδας μας: γαλοπούλα, σολομός, αβοκάντο, ακτινίδια, καρότα και γλυκοπατάτες είναι οι καλύτερες πηγές για την ενίσχυση του κολλαγόνου.

 

 

 

 

Πηγή: capital.gr