Οι περισσότερες γυναίκες νιώθουν “φουσκωμένες” μερικές μέρες το μήνα, πριν από την έμμηνο ρύση τους, και αγχώνονται βλέποντας τα άκρα τους να πρήζονται και τα νούμερα στη ζυγαριά να ανεβαίνουν. Συνήθως το φούσκωμα αυτό δεν είναι επιπλέον κιλά, αλλά κατακράτηση υγρών. Και παρότι ξεκινήσαμε με τις γυναίκες, η κατακράτηση υγρών είναι μια κατάσταση που αφορά γυναίκες και άντρες, και πολύ συχνά οφείλεται στη διατροφή ή/και σε παθολογικές καταστάσεις.

Συνήθεις ύποπτοι της κατακράτησης
Στην κατακράτηση, οι νεφροί μας κατακρατούν περισσότερο νάτριο και στη συνέχεια περισσότερο νερό προκειμένου να διαλυθεί το νάτριο. Τα συμπτώματα αυτής της διαδικασίας είναι το πρήξιμο στην περιοχή της κοιλιάς, στα άκρα και πιο σπάνια στο πρόσωπο. Στους συνηθισμένους λόγους για το φαινόμενο της κατακράτησης συμπεριλαμβάνονται οι διατροφικές συνήθειες, ορισμένα φάρμακα, ορμονικές διαταραχές που σχετίζονται με τον θυρεοειδή αδένα, καρδιακή ανεπάρκεια και κακή κυκλοφορία του αίματος. Επίσης, αν έχει κάποιος τάση για κατακράτηση, επιδεινώνεται με την ορθοστασία, την καθιστική ζωή και την πολλή ζέστη.

Πώς μπορείτε να την αποφύγετε την κατακράτηση υγρών;
Αν ο οργανισμός σας έχει αυτή την προδιάθεση είναι δύσκολο να την αποφύγετε εντελώς μπορείτε όμως να υιοθετήσετε μερικές απλές συνήθειες που θα βοηθούν το σώμα να αποβάλει ομαλά τα υγρά. Τι μπορείτε να κάνετε;
•    Όσο αντιφατικό κι αν ακούγεται, πίνετε πολλά υγρά και κατά προτίμηση νερό ή αραιωμένους φυσικούς χυμούς φρούτων – μην το παρακάνετε όμως με αυτούς γιατί έχουν αρκετές θερμίδες.
•    Αποφεύγετε τις αλμυρές και πικάντικες τροφές οι οποίες οδηγούν σε κατακράτηση αλλά και τον καφέ και τα αναψυκτικά.
•    Βάλτε την άσκηση στη ζωή σας. Η τακτική άσκηση και γενικότερα η σωματική κίνηση βοηθά στην αποβολή των περιττών υγρών, την καλή λειτουργία του κυκλοφορικού και ρυθμίζει την κυκλοφορία της λέμφου.

γυναίκα 3/11/15

Τα πόδια μου είναι πρησμένα. Τι μπορώ να κάνω;
•    Προσπαθήστε να μην είναι τα πόδια σας “κρεμασμένα” στη διάρκεια της ημέρας. Αν εργάζεστε σε γραφείο κάθε μισή ώρα να σηκώνεστε και να κάνετε μερικά βήματα και όποτε μπορείτε ξεκουράστε τα πόδια σας ανεβάζοντάς τα ψηλά, π.χ. σε ένα χαμηλό σκαμνάκι που θα φέρετε ειδικά γι’ αυτό το σκοπό.
•    Φροντίστε τα παπούτσια σας να είναι άνετα και να μην έχουν λουριά που θα σας σφίγγουν. Αν νιώθετε καλύτερα με τα φλατ προτιμήστε τα αν και το λίγο τακούνι, 2-4 εκατοστά είναι το ιδανικό για την φυσιολογία του σώματος.
•    Αποφύγετε επίσης τα στενά παντελόνια.
•    Όταν γυρίζετε στο σπίτι ξαπλώνετε και βάζετε τα πόδια σας ψηλά, κατά προτίμηση πάνω στον τοίχο (που είναι και δροσερός!) ώστε το ξαπλωμένο σώμα και τα πόδια σας να σχηματίζουν μια ανοιχτή γωνία.
•    Όταν κάνετε ντους, κάνετε “μασάζ” στις γάμπες σας με το νερό. Εναλλάσσετε χλιαρό και πιο δροσερό νερό και κάνετε με το τηλέφωνο του ντους ανοδικές και καθοδικές κινήσεις.
•    Ανακουφίστε τα πόδια σας με κρέμα ή τζελ με δροσιστική και αποσυμφορητική δράση. Ιδανική επιλογή ανάμεσα στα συστατικά τους είναι η μέντα.