Μια αλογοουρά ή ένας ψηλός κότσος είναι η εύκολη λύση όταν τα μαλλιά δεν στρώνουν ή βαριέστε να ασχοληθείτε ιδιαίτερα. Ειδικοί προειδοποιούν πως αν κάνετε πολύ συχνά αυτό το χτένισμα κινδυνεύετε από ένα είδος φαλάκρας, την αλωπεκία λόγω έλξης, όπως λέγεται πιο επιστημονικά, η οποία μπορεί να δημιουργηθεί όταν τραβιούνται συχνά οι ρίζες των μαλλιών.

Πρόκειται για απώλεια μαλλιών κυρίως στα σημεία αριστερά και δεξιά από το μέτωπο, εκεί που τραβιούνται περισσότερο τα μαλλιά όταν τα σηκώνουμε επάνω. “Αυτή είναι μια συνήθεια που ξεκινάει από την παιδική ηλικία, όταν οι γονείς πιάνουν σφιχτές αλογοουρές ή κότσο τα μαλλιά των κοριτσιών τους για το σχολείο ή για τα αθλήματα και το χορό”, εξηγεί η τριχολόγος Anabel Kingsley. Γι’ αυτό από τις γυναίκες, οι αθλήτριες και οι μπαλαρίνες είναι αυτές που κινδυνεύουν περισσότερο από την αλωπεκία έλξεως. Αντίστοιχα, οι άντρες που έχουν αφήσει μακριά μαλλιά και τα μαζεύουν ψηλά με αυτό τον τρόπο αλλά και οι άντρες και γυναίκες κολυμβητές που φορούν καθημερινά πλαστικά σκουφάκια που τραβάνε τα μαλλιά.

Ωστόσο δεν είναι αυτή η μοναδική επιβαρυντική συνήθεια που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή τριχόπτωση. Τα extensions είναι πολύ επιβαρυντικά για την υγεία των μαλλιών ειδικά αν τα χρησιμοποιείτε για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ο καλύτερος τρόπος για να προλάβετε την αλωπεκία είναι να αλλάζετε συχνά χτένισμα και όταν πιάνετε τα μαλλιά σας ψηλά βεβαιωθείτε ότι δεν τα σφίγγετε πολύ και πως χρησιμοποιείτε φαρδιά και μαλακά λάστιχα που δεν σπάνε την τρίχα.