Home / Υγεία / Καρκίνος / Μην αμελείτε: Ο καρκίνος παχέος εντέρου μπορεί να προληφθεί!
Μην αμελείτε: Ο καρκίνος παχέος εντέρου μπορεί να προληφθεί!

Μην αμελείτε: Ο καρκίνος παχέος εντέρου μπορεί να προληφθεί!

Ο καρκίνος παχέος εντέρου είναι ο τρίτος συχνότερος και τρίτος πιο θανατηφόρος καρκίνος στον κόσμο. Στην Ελλάδα, με βάση στοιχεία του 2011, περίπου 5.000 νέοι ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου εντοπίζονται κάθε χρόνο και σημειώνονται περίπου 2.500 θάνατοι.

Ωστόσο, προγράμματα πρόληψης του καρκίνου παχέος εντέρου στην Αμερική και στη Γερμανία μετά από μία δεκαετία εφαρμογής τους δείχνουν ότι οι συγκεκριμένοι καρκίνοι μειώθηκαν κατά 30%! Μάλιστα θα μπορούσαν να έχουν μηδενιστεί εάν η συμμετοχή του πληθυσμού στα προγράμματα έφτανε στο 100%, αλλά δυστυχώς η συμμόρφωση του πληθυσμού δεν υπερβαίνει το 20-25%.

Επειδή, λοιπόν, για τον καρκίνο παχέος εντέρου είναι επιστημονικά αποδεδειγμένη η σημασία της σωστής διατροφής και της έγκαιρης πρόληψης με κολονοσκόπηση, είναι πολύ σημαντική η ενημέρωση του κόσμου, προκειμένου να διαμορφωθεί συνείδηση προληπτικού ελέγχου, δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή, αν εξαιρέσουμε το τεστ ΠΑΠ για τον καρκίνο της μήτρας και τη διακοπή καπνίσματος για τον καρκίνο του πνεύμονα, για τους υπόλοιπους καρκίνους και ιδιαίτερα για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, η συνείδηση αυτή είναι πολύ χαμηλή.

Αυτός είναι ο λόγος που δημιουργήθηκε η Εθνική Επιτροπή για την Πρόληψη του Καρκίνου Παχέος Εντέρου, η οποία έχει ως στόχο να ενημερώσει τον γενικό πληθυσμό ότι η κολονοσκόπηση σε άτομα άνω των 50 ετών είναι η λύση για την πρόληψη της νόσου και να κινητοποιήσει άνδρες και γυναίκες της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας –που είναι περισσότεροι από 4 εκατομμύρια στη χώρα μας!– να εντάξουν τη συγκεκριμένη εξέταση στον τακτικό ιατρικό έλεγχό τους.

Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι είναι ότι η κολονοσκόπηση είναι εξαιρετικά ασφαλής, με μηδενικό σχεδόν ποσοστό παρενεργειών. Μάλιστα με τα τελευταίου τύπου κολονοσκόπια και με τη χρήση μέθης, η διαδικασία, ανάλογα και από την ανατομική του εντέρου για τον καθένα ξεχωριστά, διαρκεί από 15 έως 30 λεπτά.

Το μήνυμα, λοιπόν, είναι ξεκάθαρο: Ο καρκίνος παχέος εντέρου είναι ένας επικίνδυνος εχθρός, που όμως μπορεί να προληφθεί! Η κολονοσκόπηση σώζει ζωές και αν αυτό γίνει συνείδηση σε όλους τους Έλληνες, μια σημαντική μάχη θα έχει κερδηθεί για χιλιάδες συμπολίτες μας…

Με στόχο την όλο και μεγαλύτερη ενημέρωση, εκατοντάδες πολίτες της Καλαμάτας αλλά και επισκέπτες της πόλης είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν περισσότερα πράγματα για τον καρκίνο του παχέος εντέρου και τη μεγάλη αξία της κολονοσκόπησης στην πρόληψη της ασθένειας κατά τη διήμερη εκδήλωση που διοργάνωσε εκεί η Εθνική Επιτροπή για την Πρόληψη του Καρκίνου Παχέος Εντέρου (ΚΠΕ), μέσα στον Οκτώβριο, στο πλαίσιο της καμπάνιας “Ενημερώσου – Δράσε – Πρόλαβε τον Καρκίνο Παχέος Εντέρου – Η κολονοσκόπηση σου σώζει τη ζωή”.

Στο ειδικό Περίπτερο που είχε στηθεί εντός του Δημοτικού Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας – “Πανταζοπούλειος Λαϊκή Σχολή” οι πολίτες προμηθεύτηκαν έντυπο υλικό για την πρόληψη του καρκίνου παχέος εντέρου και για την αξία της κολονοσκόπησης, παρακολούθησαν σχετικό ενημερωτικό βίντεο, ενώ ξεναγήθηκαν σε κατασκευή προσομοίωσης του παχέος εντέρου, στο εσωτερικό της οποίας απεικονίζονται οι βλάβες που σχετίζονται με τον καρκίνο του παχέος εντέρου, όπως εμφανίζονται στην κολονοσκόπηση.

 

 

 

 

Πηγή: capital.gr

 

Διαβάστε επίσης

Τζόκινγκ: Από ποιες μορφές καρκίνου προστατεύει και πόσο

Τζόκινγκ: Από ποιες μορφές καρκίνου προστατεύει και πόσο

Πλήθος ερευνών έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η καλή φυσική κατάσταση και η συστηματική άσκηση …