Home / Υγεία / Οι 12 καλύτερες συμβουλές για ένα υγιές ήπαρ
ήπαρ

Οι 12 καλύτερες συμβουλές για ένα υγιές ήπαρ

Το να φροντίζετε το συκώτι σας είναι αρκετά εύκολο, όταν ξέρετε το πώς. Εμείς σας παρουσιάζουμε τις 12 καλύτερες συμβουλές μας. Μπορείτε να τις ακολουθήσετε κάθε μέρα για την καλή υγεία του ήπατος. Το συκώτι μπορεί να νοσεί και να μην το ξέρετε, γι” αυτό προφυλαχθείτε.

Διατηρήστε ένα υγιές βάρος

Υπολογίζεται ότι το 60% των Αυστραλών είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Και από εκείνους που χαρακτηρίζονται ως παχύσαρκοι, περίπου 30% θα αποκτήσουν λιπώδη νόσο του ήπατος, που τους βάζει σε υψηλό κίνδυνο να αποκτήσουν ηπατική ουλή (κίρρωση), ηπατική ανεπάρκεια και καρκίνο του ήπατος.

Αν έχετε υπερβολικό βάρος γύρω από τη μέση σας, αυτό μπορεί να προκαλέσει αντίσταση στην ινσουλίνη, που συχνά οδηγεί σε λιπώδη νόσο του ήπατος. Μετρήστε την μέση σας και προσπαθήστε να την διατηρήσετε σε ένα υγιές μέγεθος. Οι άνδρες θα πρέπει να διατηρήσετε μια μέση κάτω από 102 εκατοστά και οι γυναίκες λιγότερο από 88 εκατοστά. Η άσκηση και η δίαιτα που είναι χαμηλή σε λιπαρά και υψηλή σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και μέταλλα, θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος.

Αποφύγετε δίαιτες της μόδας

Δίαιτες της μόδας που κάνουν το βάρος σας γιογιό μπορεί να ασκήσουν υπερβολική πίεση στο συκώτι σας. Αποφύγετε οποιαδήποτε προϊόντα που υπόσχονται μεγάλες ποσότητες απώλειας βάρους σε εξωπραγματικά σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτές οι δίαιτες είναι συνήθως ελλιπείς σε βασικές θρεπτικές ουσίες και δεν είναι επωφελείς. Στόχος να χάσετε βάρος με έναν υγιή ρυθμό από ½ -1kg την εβδομάδα.

Θα πρέπει επίσης να αποφεύγονται οι καθαρισμοί του ήπατος και οι δίαιτες αποτοξίνωσης. Σε αντίθεση με την δημοφιλή πεποίθηση, δεν υπάρχει συγκεκριμένη δίαιτα για τον καθαρισμό του ήπατος, παρά μόνο η υγιεινή διατροφή. Ρωτήστε το γιατρό ή το διαιτολόγο σας για να σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε ένα υγιεινό και θρεπτικό πρόγραμμα διατροφής.

Περιορίστε την κατανάλωση λίπους

Τα υψηλά επίπεδα λίπους στο αίμα (υπερλιπιδαιμία) και τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης (υπερχοληστερολαιμία) είναι κοινές αιτίες της νόσου λιπαρού ήπατος. Κρατήστε τα επίπεδα χαμηλά, διατηρώντας χαμηλή πρόσληψη λίπους και από τα λίγα λίπη που τρώτε, βεβαιωθείτε ότι είναι ακόρεστα (πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λίπη). Αν μια διατροφή χαμηλή σε λιπαρά δεν λειτουργεί για σας, μιλήστε με το γιατρό σας για τα φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν.

Πίνετε αλκοόλ με μέτρο

Η λογική κατανάλωση αλκοόλ είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία σας. Ενώ ο αλκοολισμός είναι πιο συχνός στους άνδρες, οι γυναίκες είναι πιο ευαίσθητες στις επιπτώσεις του αλκοόλ στο ήπαρ. Στην πραγματικότητα, μόλις  με 20 γραμμάρια αλκοόλ την ημέρα (μόνο δύο τυποποιημένα ποτά) οι γυναίκες μπορεί να αναπτύξουν προβλήματα με το ήπαρ. Αν δεν μπορείτε να το κόψετε, μιλήστε με το γιατρό σας για επαγγελματική βοήθεια.

Πηγαίνετε για τακτικές εξετάσεις αίματος

Μια εξέταση αίματος είναι ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίζετε τα επίπεδα του λίπους, της χοληστερόλης και της γλυκόζης στο αίμα σας – όλα από τα οποία σχετίζονται με λιπώδη νόσο του ήπατος. Πάρα πολλή γλυκόζη μπορεί να είναι μια ένδειξη ότι έχετε διαταραγμένη ανοχή γλυκόζης ή διαβήτη – και στις δύο περιπτώσεις θα πρέπει να ελέγξετε προσεκτικά τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σας μέσω της διατροφής, με φάρμακα ή / και απώλεια βάρους.
Έχετε ποτέ πειραματιστεί με ενδοφλέβια φάρμακα; Είχατε μετάγγιση αίματος ή μεταμόσχευση οργάνου πριν από το 1992; Αν ναι, βεβαιωθείτε ότι έχετε ελεγχθεί για ηπατίτιδα C.

Κόψτε το κάπνισμα

Είναι αποδεδειγμένο ότι το κάπνισμα τσιγάρων συνδέεται με την ανάπτυξη του καρκίνου του ήπατος. Το κάπνισμα μπορεί επίσης να ενισχύσει τις τοξικές επιδράσεις που ορισμένα φάρμακα (όπως η παρακεταμόλη) έχουν στο συκώτι.

Δεχτείτε…ένα τρύπημα

Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με το εμβόλιο κατά της ηπατίτιδας Α και Β. Εάν επιλέξετε να μην εμβολιαστείτε κατά της ηπατίτιδας Α, βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να αποφύγετε το σούσι, ή τα ωμά / μερικώς μαγειρεμένα μύδια, στρείδια και χτένια, καθώς τα θαλασσινά αυτά ζουν συχνά σε μολυσμένα ποτάμια και θάλασσες με  ηπατίτιδα A. Αν δεν επιλέξετε να εμβολιαστείτε κατά της ηπατίτιδας Β, να κάνετε πάντα ασφαλές σεξ.

Ρωτήστε το γιατρό σας

Μην ανακατεύετε φάρμακα, χωρίς να ζητήσετε τη συμβουλή του γιατρού ή του φαρμακοποιού σας. Αυτό ισχύει και για τα συμπληρώματα βοτάνων, καθώς και για τα συμπληρώματα όπως οι βιταμίνες. Κάποια φάρμακα απαιτούν το συκώτι να εργαστεί ακόμη πιο σκληρά για να τα μεταβολίσει, και το να παίρνετε πάρα πολλά φάρμακα ταυτόχρονα μπορεί να  βλάψει το συκώτι σας. Ορισμένα φυτικά συμπληρώματα μπορεί πραγματικά να είναι τοξικά για το συκώτι, όπως κάβα, σύμφυτο, chaparral, kombucha τσάι, και το φλισκούνι.

Προστατέψτε τον εαυτό σας

Με το να κάνετε ασφαλέστερο σεξ, προστατεύετε τον εαυτό σας από την ηπατίτιδα B. Σε αντίθεση με την ηπατίτιδα Β, η ηπατίτιδα C δεν έχει ταξινομηθεί ως σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη, αλλά αν υπάρχει μια πιθανότητα επαφής του αίματος σας με μολυσμένο αίμα θα πρέπει να προσέχετε ακόμα περισσότερο στο σεξ. Λιγότερο συχνά, οδοντόβουρτσες, ξυραφάκια και άλλα είδη προσωπικής φροντίδας, μπορεί επίσης να μεταδώσουν ηπατίτιδα Β ή C. Οπότε να μην δανείζετε, ή να μοιράζεστε τις δικές σας με κανέναν!

Να είστε ενήμεροι για τους κινδύνους των ναρκωτικών

Ορισμένα παράνομα ναρκωτικά και οι χημικές ουσίες που αναμιγνύονται μπορεί να είναι τοξικά στο ήπαρ. Η ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών είναι επίσης γνωστή για τη μετάδοση της ηπατίτιδας B και C. Εάν χρησιμοποιείτε ενδοφλέβια ναρκωτικά, να μην μοιράζεστε τις βελόνες.

Μην αγνοείτε το συκώτι σας

Αν σας έχουν πει ότι κάτι είναι λάθος με το συκώτι σας, ρωτήστε το γιατρό σας για μια παραπομπή σε έναν ειδικό του ήπατος (ηπατολόγου). Μπορεί να αισθάνεστε ωραία, αλλά τα σημάδια και τα συμπτώματα της νόσου του ήπατος και η ηπατίτιδα δεν είναι πάντα εμφανή.

Προσέξτε με τα τατουάζ και τα σκουλαρίκια

Εάν είστε πρόθυμοι να κάνετε ένα τατουάζ ή να βάλετε σκουλαρίκι, να λάβετε επιπλέον προφυλάξεις και να ψάξετε σχολαστικά για κάποιον ειδικό που ακολουθεί σχολαστικές πρακτικές αποστείρωσης.

 

 

 

 

 

Πηγή: godoctor.gr

Διαβάστε επίσης

Όσα δεν γνωρίζουμε για τη μεταμόσχευση ήπατος

Όσα δεν γνωρίζουμε για τη μεταμόσχευση ήπατος

Η μεταμόσχευση ήπατος αποτελεί τη μοναδική θεραπευτική προσέγγιση σε ασθενείς με μη αναστρέψιμη βλάβη του ήπατος. Οι …