Home / Ομορφιά / Γερασμένο πρόσωπο; Ίσως έχετε οξειδωτικό στρες
Γερασμένο πρόσωπο; Ίσως έχετε οξειδωτικό στρες

Γερασμένο πρόσωπο; Ίσως έχετε οξειδωτικό στρες

Γνωρίζετε τις καταστροφικές συνέπειες του άγχους για την υγεία του οργανισμού και το πόσο επιβαρύνει τη σωματική και ψυχική μας υγεία. Πόσα όμως ξέρετε για ένα άλλο είδους “στρεσαρίσματος”, αυτό της επιδερμίδας μας ή διαφορετικά οξειδωτικό στρες;

Οξειδωτικό στρες είναι η φθορά που προκαλείται στον οργανισμό μας, μέσω της αυξημένης παραγωγής ελευθέρων ριζών. Η φθορά αυτή προκαλείται μέσω της διαδικασίας οξείδωσης, που στην ουσία προκαλείται από την πρόσληψη οξυγόνου. Στον ανθρώπινο οργανισμό κατά την οξείδωση παράγονται ουσίες γνωστές ως ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι µια από τις κύριες αιτίες γήρανσης.

Η αύξηση παραγωγής ελευθέρων ριζών πάνω από τα όρια, αποτελεί θανάσιμη απειλή για το ίδιο το κύτταρο. Η διατάραξη της λεπτής ισορροπίας παραγόμενων και εισαγόμενων ελεύθερων ριζών του σώματος προκαλεί και επιφέρει με το χρόνο φθορές και οδηγεί σε ασθένειες και επιτάχυνση της φυσικής γήρανσης του οργανισμού, ενώ η μειωμένη παρουσία αντιοξειδωτικών ουσιών επιτείνει το πρόβλημα.

Τι προκαλεί το οξειδωτικό στρες;

  1. Το κάπνισμα
  2. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ,
  3. Η ρύπανση της ατμόσφαιρας
  4. Οι συσκευασίες των τροφίμων
  5. Τα χημικά λιπάσματα στα τρόφιμα
  6. Το άγχος
  7. Η λήψη τροφών φτωχών σε αντιοξειδωτικά
  8. Οι διαταραχές του ύπνου
  9. Η καθιστική ζωή

Τι μπορούμε να κάνουμε;
Στο εμπόριο υπάρχουν πολλά καλλυντικά που υπόσχονται την καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών, τα οποία σε ένα μεγάλο βαθμό βοηθούν στην αποκατάσταση της επιδερμίδας. Εντούτοις η πρόσληψη αντιοξειδωτικών μέσω της διατροφής θεωρείται το Α και το Ω για να αποκτήσει το δέρμα μας ξανά τη χαμένη του λάμψη.

Οι αντιοξειδωτικές ουσίες υπό τη μορφή ενζύμων, βιταμινών και φυτοχημικών ή βιοενεργών ουσιών είναι αποτελεσματικές στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών. Όσο πιο αυξημένα επίπεδα στρες τόσο περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες απαιτούνται για τη διατήρηση της απόδοσής μας και την προστασία της υγείας μας.

Είναι πολύ σημαντικό επίσης να βελτιώσουμε γενικότερα τη διατροφή μας, να κόψουμε το κάπνισμα, να περιορίσουμε το αλκοόλ και να πίνουμε πολύ νερό.

Τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά: ρόδι, μπανάνα, μήλο, μελιτζάνα , κουνουπίδι, βρασμένα φασόλια, πιπεριά,αβοκάντο,δαμάσκηνα, βατόμουρα , σπανάκι, μύρτιλλα

 

 

 

Πηγή: capital.gr