Home / Υγεία / Δεν αρκεί μόνο η θέληση για να κόψετε το τσιγάρο
Δεν αρκεί μόνο η θέληση για να κόψετε το τσιγάρο

Δεν αρκεί μόνο η θέληση για να κόψετε το τσιγάρο

Πήρατε την απόφαση να κόψετε το τσιγάρο; Μελέτες έχουν δείξει πως περίπου τρεις στους 100 καπνιστές που αποφασίζουν να κόψουν το τσιγάρο τα καταφέρνουν μόνο με τη δύναμη της θέλησής τους. Αν νιώθετε πως θα δυσκολευτείτε με την απεξάρτηση από τη νικοτίνη, ζητήστε τη γνώμη του γιατρού σας για τα βοηθήματα που μπορείτε να βρείτε στο φαρμακείο.

Η επιθυμία για ένα ακόμη τσιγάρο μπορεί κάποιες στιγμές να γίνει τόσο επιτακτική που θα σας ξαφνιάσει. Έτσι όλο και περισσότεροι πρώην καπνιστές βρίσκουν τη λύση για την οργανική εξάρτηση από τη νικοτίνη στα τσιρότα, τις τσίχλες και τα ειδικά σπρέι που κυκλοφορούν στην αγορά, ώστε η θέλησή τους να έχει να “παλέψει” μόνο με την ψυχολογική τους απεξάρτηση. Οπλιστείτε λοιπόν με θέληση και δύναμη, συζητήστε με το φαρμακοποιό σας ώστε να σας υποδείξει το κατάλληλο υποκατάστατο νικοτίνης για την περίπτωσή σας και καλή επιτυχία.

Τι υπάρχει στην αγορά

Οι λύσεις και οι επιλογές είναι αρκετές και θα βρείτε προϊόντα που δεν χρειάζονται συνταγογράφηση. Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα και πώς δρουν;

Τσίχλες νικοτίνης 

Οι τσίχλες νικοτίνης τροφοδοτούν τον οργανισμό με νικοτίνη και ταυτόχρονα αλλάζουν τη γεύση του καπνιστή, κάνοντας απωθητικό το άναμμα του τσιγάρου. Θα τις βρείτε σε διαβαθμίσεις ως προς την περιεκτικότητά τους και ο φαρμακοποιός σας θα σας δώσει οδηγίες για τη χρήση τους. Η πλειοψηφία των καπνιστών χρειάζονται 8 – 12 τσίχλες την ημέρα για τις πρώτες εβδομάδες και η χρήση της θα πρέπει να συνεχιστεί τακτικά για τουλάχιστον τρεις μήνες.

Τσιρότα νικοτίνης

Το τσιρότο ή έμπλαστρο νικοτίνης βοηθά με τον ίδιο τρόπο την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων εξάρτησης από τη διακοπή του καπνίσματος. Τα τσιρότα διατίθενται σε περιεκτικότητα των 15mg, των 10 και των 5, ώστε σταδιακά να μπορείτε να μειώσετε την πρόσληψη νικοτίνης στον οργανισμό σας. Η θεραπεία χωρίζεται σε στάδια. Το πρώτο ξεκινά με τη χρήση τσιρότου των 15mg για οχτώ εβδομάδες, συνεχίζεται με τσιρότο των 10mg για δυο εβδομάδες και ολοκληρώνεται με τσιρότο των 5mg για άλλες τόσες εβδομάδες.

Η συνολική διάρκεια της θεραπείας δεν θα πρέπει να ξεπεράσει τους 3 μήνες.

Στοματικά σπρέι

Μια άλλη κατηγορία είναι τα αντικαπνιστικά στοματικά σπρέι, τα οποία λειτουργούν δημιουργώντας ανταγωνιστική προς τη νικοτίνη δράση, απέχθεια προς τη γεύση του τσιγάρου και γενικότερα του καπνού. Ο τρόπος που λειτουργούν τα σπρέι είναι ελαφρώς διαφορετικός από αυτόν των τσιχλών και των τσιρότων. Συστήνεται ψεκασμός του στόματος πριν από κάθε άναμμα τσιγάρου με στόχο να δημιουργηθεί απέχθεια και να σβήνετε αμέσως το τσιγάρο. Αν δεν καταφέρετε να κόψετε “μαχαίρι” το κάπνισμα, μπορείτε να χρησιμοποιείτε το σπρέι 2 – 3 φορές τη μέρα για 10 – 15 μέρες ώστε να σας βοηθήσει περισσότερο στην προσπάθειά σας.

 

Διαβάστε επίσης

Πώς φεύγουν τα κίτρινα σημάδια από το τσιγάρο στα δάχτυλα

Πώς φεύγουν τα κίτρινα σημάδια από το τσιγάρο στα δάχτυλα

Ένα από τα πράγματα που ενοχλούν αρκετούς καπνίζοντες είναι τα κίτρινα σημάδια που αφήνει το …