Το τεστ Παπανικολάου είναι μια πολύ σημαντική προληπτική εξέταση που ανιχνεύει αλλοιώσεις των κυττάρων του τραχήλου στις γυναίκες, αλλοιώσεις που μπορεί να είναι προκαρκινικές ή να κινδυνεύουν να εξελιχθούν σε καρκίνο του τραχήλου.

Τι σημαίνει αν ο γιατρός σας πει πως το τεστ Παπ που κάνατε είχε παθολογικό αποτέλεσμα;

Αυτό σημαίνει ότι έχουν βρεθεί κάποια αλλοιωμένα τραχηλικά κύτταρα στο τεστ Παπανικολάου, ενώ η πιθανότητα να ανιχνευθεί καρκίνος είναι πάρα πολύ μικρή. Ανάλογα με το αποτέλεσμα, ο γιατρός σας θα σας δώσει την ανάλογη σύσταση. Μπορεί να σας συμβουλεύσει να επαναλάβετε το τεστ Παπανικολάου σε 3 ή 6 μήνες, να κάνετε περαιτέρω έλεγχο για την ανίχνευση του ιού των ανθρωπίνων κονδυλωμάτων, (Human Pappiloma Virus- HPV), του ιού που μπορεί να προκαλέσει καρκίνο στον τράχηλο της μήτρας ή να σας συστήσει να γίνει κολποσκόπηση, μια εξέταση που επιτρέπει στον γιατρό να εξετάσει τον τράχηλό σας πιο λεπτομερειακά. Ανάλογα με τη μορφή και το επίπεδο των αλλοιώσεων, ορισμένες από αυτές ίσως να πρέπει να αφαιρεθούν, έτσι ώστε να μην εξελιχθούν σε καρκίνο. Αυτό συνήθως απαιτεί μόνο μία απλή διαδικασία που μπορεί να γίνει  στο ιατρείο ενός γυναικολόγου ή στο εξωτερικό ιατρείο νοσοκομείου ή κλινικής.

Τι άλλο να έχετε υπόψη σας για τον καρκίνο του τραχήλου και το τεστ Παπ

* Ο καρκίνος του τραχήλου αναπτύσσεται στο τμήμα της μήτρας το οποίο προβάλλει στον κόλπο. Εκδηλώνεται όταν τα κύτταρα του τραχήλου αλλοιώνονται και αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα.

* Η εξέταση έχει στόχο να ανιχνεύσει αλλοιωμένα κύτταρα στον τράχηλο σε πολύ πρώιμα στάδια, όταν αυτά μπορούν να αφαιρεθούν εύκολα, έτσι ώστε να μη μπορέσουν να εξελιχθούν σε καρκίνο του τραχήλου.

* Όλες οι γυναίκες ηλικίας 20 μέχρι 65 χρόνων θα πρέπει να υποβάλλονται σε έλεγχο, μια φορά τον χρόνο.

* Σήμερα υπάρχει εμβόλιο που μπορεί να ελαττώσει σημαντικά τον κίνδυνο για καρκίνο του τραχήλου, αλλά αυτό δε θα εξαφανίσει τελείως την ανάγκη για τακτικό πληθυσμιακό έλεγχο. Ο συνδυασμός του τακτικού πληθυσμιακού έλεγχος και του εμβολιασμού θα προσφέρουν την πλέον αποτελεσματική προστασία εναντίον του καρκίνου του τραχήλου για το μέλλον.

Πηγή: Ελληνική Εταιρία HPV για την έρευνα και την αντιμετώπιση του ιού των θηλωμάτων