Home / Υγεία / Παιδί / Το παιδί μου έχει δυσλεξία. Και τώρα;
Το παιδί μου έχει δυσλεξία. Και τώρα;

Το παιδί μου έχει δυσλεξία. Και τώρα;

Η δυσλεξία δεν είναι μόνο μια διαταραχή ανάγνωσης που χαρακτηρίζεται από τις αντιστροφές. Η διεθνής ομοσπονδία νευρολογίας καθορίζει τη δυσλεξία ως σύνδρομο που εκδηλώνεται με δυσκολία στην εκμάθηση του γραπτού λόγου, αλλά και στην αντίληψη. Οφείλεται σε νευρολογική διαταραχή που επηρεάζει θεμελιακές λειτουργίες της μάθησης.

Πρόκειται για ένα σύνδρομο των πολλών και ποικίλων συμπτωμάτων που έχει επιπτώσεις σε εκατομμύρια παιδιά, αλλά και σε ενήλικες.

Η δυσλεξία μπορεί επίσης να παρουσιάσει προβλήματα στις γνωστικές διεργασίες:
• μνήμη,
• ρυθμός επεξεργασίας (πρόσληψη κι εκφορά),
• διαχείριση χρόνου,
• αντίληψη (οπτική κι ακουστική)
• συντονισμός κι η ικανότητα αυτοματοποίησης των σχολικών δεξιοτήτων (γραφής κι ανάγνωσης).

Στα περισσότερα δυσλεκτικά άτομα εμφανίζονται:

  1. Δυσκολίες στο γραπτό λόγο
  2. Δυσκολίες στη γραφή
  3. Προβλήματα στην ορθογραφία
  4. Καθυστέρηση στη μάθηση της ανάγνωσης

Σε ορισμένα δυσλεκτικά άτομα παρατηρούνται ακόμη:

  1. Δυσκολίες στα μαθηματικά, ειδικά στην αφομοίωση συμβόλων
  2. Προβλήματα στη μνήμη και οργάνωση
  3. Προβλήματα στην ανάγνωση γραπτών κειμένων

 

Τέλος πιθανόν να παρατηρηθούν δυσκολίες και στον προφορικό λόγο και σύγχυση ανάμεσα στο δεξί και το αριστερό, το πάνω και το κάτω ή τα σημεία του ορίζοντα.

Οι δυσκολίες στην αναγνωστική διαδικασία πολλές φορές μπορούν να κρυφτούν πίσω από μια προβληματική συμπεριφορά είτε αυτή αφορά στην ανησυχία/κινητικότητα είτε στην προβληματική προσοχή, έλλειψη συμμετοχής και απόσυρσης μέσα στη τάξη.

Μία αξιολόγηση θα πρέπει είναι το πρώτο βήμα, καθώς η θεραπεία μπορεί να είναι αποτελεσματική χωρίς την ακριβή διάγνωση και την  προσαρμογή στις ανάγκες του κάθε παιδιού. Η έγκαιρη διάγνωση είναι πολύ σημαντική για να αντιμετωπιστούν νωρίς οι μαθησιακές δυσκολίες. Μετά τη διάγνωση , ακολουθώντας το παιδί  ειδικό πρόγραμμα θεραπείας, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι πολύ σύντομα ορατά   Η ψυχολογική υποστήριξη είναι επίσης απαραίτητη.

Μια δυσλεξία ελαφράς μορφής μπορεί να εξαφανιστεί εντελώς, σε αντίθεση με τη βαριάς μορφής δυσλεξία που μπορεί να υπάρχει στο άτομο σ ‘ όλη του τη ζωή.  Αν τα αίτια της δυσλεξίας είναι νευρολογικά, οι επιπτώσεις και η αντιμετώπισή της είναι κυρίως ψυχο-εκπαιδευτική και αποτελεσματική. Η έγκαιρη και ακριβής διάγνωση πρέπει να συνδυάζεται με την αποδοχή της κατάστασης, την κατανόηση και με τη θετική αντιμετώπιση του δυσλεξικού παιδιού.

 

 

 

 

Πηγή: capital.gr

 

Διαβάστε επίσης

Πρωτοποριακό ιατρικό πρόγραμμα θα εντοπίζει μαθητές με δυσλεξία

Πρωτοποριακό ιατρικό πρόγραμμα θα εντοπίζει μαθητές με δυσλεξία

Τη δυνατότητα υλοποίησης ενός πρωτοποριακού ιατρικού προγράμματος στα δημοτικά σχολεία της Κρήτης, που θα εντοπίζει …