Home / Υγεία / Παιδί / Έφηβοι που κοιμούνται λίγο είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν μυωπία
Έφηβοι που κοιμούνται λίγο είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν μυωπία

Έφηβοι που κοιμούνται λίγο είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν μυωπία

Οι έφηβοι που έχουν περιορίσει τον νυχτερινό τους ύπνο, είτε λόγω διαβάσματος, είτε λόγω ηλεκτρονικού υπολογιστή έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξουν μυωπία μετά από μερικά χρόνια, όπως συμπεραίνει έρευνα που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας.

Η μελέτη ήταν βασισμένη σε εφήβους ηλικίας 13-18 ετών. Οι ερευνητές από το  Πανεπιστήμιο της Σεούλ χρησιμοποίησαν στοιχεία από το Εθνικό Σύστημα Υγείας για τον εντοπισμό 1.749 εφήβων ηλικίας 13 έως 18 ετών, οι οποίοι στη συνέχεια υποβλήθηκαν σε οφθαλμολογικές εξετάσεις.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης, το μέγεθος της μυωπίας συσχετίζεται σημαντικά με τη διάρκεια του ύπνου των εφήβων. Όσο η διάρκεια του ύπνου μειωνόταν, οι κίνδυνοι της μυωπίας αυξάνονταν σημαντικά. «Η μυωπία είναι το πιο κοινό πρόβλημα των ματιών των εφήβων εδώ και χρόνια», λέει ο Δρ Harold P. Koller, καθηγητής Κλινικής Οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο Τόμας Τζέφερσον στη Φιλαδέλφεια, προσθέτοντας: «Σε παιδιά που είναι γενετικά προγραμματισμένα να αναπτύξουν μυωπία» εξηγεί, «ο βολβός του ματιού μεγαλώνει πάρα πολύ, συνήθως κατά τη διάρκεια της έντονης ανάπτυξης που παρατηρείται στην εφηβεία.

Ως εκ τούτου, οι ακτίνες του φωτός που συνθέτουν οπτικές εικόνες, συγκλίνουν ακριβώς μπροστά από τον αμφιβληστροειδή. Έτσι, ένα μυωπικό άτομο μπορεί να δει καθαρά από κοντά, αλλά τα μακρινά αντικείμενα φαίνονται θολά. Η μυωπία συνήθως αυξάνεται σε όλη την εφηβεία και αρχίζει να σταθεροποιείται όταν ένα νεαρό άτομο φτάνει τα είκοσι χρόνια.

 

 

 

 

Πηγή: godoctor.gr

Διαβάστε επίσης

Κάθε πότε πρέπει να πηγαίνουμε στον οφθαλμίατρο

Κάθε πότε πρέπει να πηγαίνουμε στον οφθαλμίατρο

Συνηθίζουμε να αμελούμε την επίσκεψη στον οποιονδήποτε γιατρό μέχρι κάποια ενόχληση να εξελιχθεί σε καθημερινό …