Home / Υγεία / Πρόληψη / Είσαι άνδρας πάνω από 50; Έλεγξε τώρα τον προστάτη σου
Είσαι άνδρας πάνω από 50; Έλεγξε τώρα τον προστάτη σου

Είσαι άνδρας πάνω από 50; Έλεγξε τώρα τον προστάτη σου

Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί το συχνότερο καρκίνο στους άνδρες και τη δεύτερη  αιτία θανάτου των ανδρών από νεοπλασίες στον ανεπτυγμένο κόσμο. Σύμφωνα μάλιστα με την Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία, η νόσος προσβάλει έναν στους επτά άνδρες.

Εντούτοις, όπως τονίστηκε σε συνέντευξη τύπου της εταιρείας, στο πλαίσιο του διεθνούς μήνα ενημέρωσης του κοινού για τον καρκίνο του προστάτη και με αφορμή τη σημερινή παγκόσμια ημέρα, αν η νόσος διαγνωστεί έγκαιρα, τότε το 70% των περιπτώσεων μπορεί να αντιμετωπιστεί πλήρως.

Παράγοντες κινδύνου:

Στην περίπτωση του καρκίνου του προστάτη, έχουν αναγνωριστεί ορισμένοι σημαντικοί παράγοντες που συνδέονται με αυξημένες πιθανότητες ανάπτυξης της νόσου:

  1. Ηλικία: Ιδιαίτερα άνω των 65 ετών
  2. Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του προστάτη
  3. Διατροφικοί παράγοντες, κυρίως η παχυσαρκία
  4. Γενετικές μεταβολές: παρουσία συγκεκριμένων γονιδίων
  5. Φυλετικά και εθνικά χαρακτηριστικά: ιδιαίτερα η μαύρη φυλή εμφανίζει πιο συχνά τη νόσο

 

Κρίσιμη η εξέταση PSA

Πρόκειται για ένα προγνωστικό δείκτη που χρησιμοποιείται για την ανίχνευση του κινδύνου εμφάνισης της νόσου. Το PSA παράγεται φυσιολογικά από τον προστάτη και απελευθερώνεται στο αίμα σε μικρές ποσότητες. Έτσι η μέτρηση υψηλών τιμών εγείρει την υποψία καρκίνου του προστάτη.

Την εβδομάδα 21-25 Σεπτεμβρίου μπορείτε να κάνετε δωρεάν προσυμπτωματικό έλεγχο, τόσο σε ιατρεία, όσο και στα δημόσια νοσοκομεία. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία. Η καμπάνια ενημέρωσης στοχεύει στην άμεση και καθολική ενημέρωση του ανδρικού πληθυσμού άνω των 40 ετών για τη σημασία του προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου του προστάτη.

Όπως τόνισε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ο κ. Φραγκίσκος Σοφράς, Καθηγητής Ουρολογίας και Πρόεδρος της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας, “Η εβδομάδα ενημέρωσης του κοινού είναι μια από τις σημαντικότερες δράσεις της ΕΟΕ και φέτος έχει ως σκοπό να φέρει στο προσκήνιο τις απαραίτητες πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζει κάθε άνδρας ηλικίας άνω των 40 ετών για τον καρκίνο του προστάτη. Η δράση αυτή συντονίζεται με την πανευρωπαϊκή δράση της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρείας”.

Η εταιρεία επισημαίνει ότι ο συγκεκριμένος καρκίνος μπορεί να διαγνωστεί έγκαιρα, ενώ οι άνδρες στο γενικό πληθυσμό μπορούν να ωφεληθούν από τον προληπτικό έλεγχο, εφόσον ανήκουν σε μια από τις ομάδες αυξημένου κινδύνου για τη νόσο αυτή.  Η εντοπισμένη, μέσα στον προστάτη, νόσος που θεραπεύεται ριζικά, δεν δημιουργεί συμπτώματα που θα υποψιάσουν τον άνδρα να απευθυνθεί στον ουρολόγο του. Αντίθετα, αν προκύψει ο καρκίνος αυτός και παραμείνει για πολύ καιρό χωρίς να έχει διαγνωστεί, μπορεί να οδηγήσει σε πολύ σοβαρές επιπτώσεις. Γι’ αυτό και χρειάζεται ο προληπτικός έλεγχος, που για το γενικό πληθυσμό αφορά την ηλικία πάνω από τα 50 έτη, ενώ ειδικά όσοι έχουν θετικό ιστορικό για καρκίνο του προστάτη, σε άνδρα συγγενή τους πρώτου βαθμού, οφείλουν να εξετάζονται από τα 40.

 

 

 

 

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε επίσης

Καρκίνος του προστάτη: Εάν διαγνωστεί, μπορεί να αντιμετωπιστεί

Καρκίνος του προστάτη: Εάν διαγνωστεί, μπορεί να αντιμετωπιστεί

Πρόκειται για το συχνότερο καρκίνο παγκοσμίως στους άνδρες (επίπτωση στην Ευρώπη >200/100 χιλ.)και το δεύτερο …