Home / Υγεία / Γυναικολογία / Επτά αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν καθυστέρηση
Επτά αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν καθυστέρηση

Επτά αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν καθυστέρηση

Δεν θα ήταν ιδανικό η περίοδος να ερχόταν πάντοτε τη στιγμή που την περιμένεις; Ο μέσος κύκλος είναι οι 28 ημέρες, όμως πολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν προβλήματα καθυστέρησης. Προτού λοιπόν κατευθυνθείτε πανικόβλητες προς κάποιο φαρμακείο για να προμηθευτείτε ένα τεστ εγκυμοσύνης, ελέγξτε τους δέκα λόγους που μπορεί να «μπερδεύουν» τον κύκλο σας.

Η Υπερβολική Άσκηση

Δεν εννοούμε τις τρεις φορές την εβδομάδα που επισκέπτεστε το γυμναστήριο σας. Η εξαντλητική όμως προπόνηση σε συνδυασμό με την έλλειψη λίπους αυξάνουν τα επίπεδα του στρες στον οργανισμό σας, με συνέπεια ο εγκέφαλος να διακόπτει την παραγωγή ορμονών, καθυστερώντας με αυτό τον τρόπο την περίοδο. Γι’ αυτό χαλαρώστε και κάντε ένα διάλειμμα γι’ αυτό το μήνα!

Η Έλλειψη Βάρους

Όταν το βάρος μας είναι κάτω από τα κανονικά επίπεδα , το σώμα δεν μπορεί να παράγει αρκετά οιστρογόνα. Τα οιστρογόνα είναι απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία του κύκλου. Αν χάσατε πολύ βάρος μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, τότε είναι πιθανό να υπάρχει καθυστέρηση της περιόδου.

Η Λήψη Φαρμάκων

Κάθε φαρμακευτική αγωγή, η οποία περιλαμβάνει ορμόνες, όπως τα φάρμακα για θυρεοειδή, στεροειδή και αντιψυχωτικά, μπορούν να επηρεάσουν την περίοδο. Μην πανικοβληθείτε αν ο κύκλος σας καθυστερήσει κάποιες μέρες. Βέβαια αν το πρόβλημα γίνει πιο έντονο, καλύτερα να επισκεφτείτε τον γιατρό σας.

Η Επαφή με Φυτοφάρμακα

Τα φυτοφάρμακα μιμούνται τις ορμόνες και εμποδίζουν τη σωστή λειτουργία του ενδοκρινικού συστήματος. Μελέτες έχουν δείξει ότι γυναίκες που ζουν σε φάρμες και έρχονται συχνά σε επαφή με φυτοφάρμακα, έχουν μεγαλύτερους κύκλους και περισσότερες πιθανότητες το σώμα τους να παραλείψει κάποιες περιόδους.

Το Άγχος

Το υψηλό άγχος δεν αποτελεί ευνοϊκό παράγοντα για να έρθει ένα παιδί στον κόσμο, και ο γυναικείος κύκλος είναι σχεδιασμένος να κάνει ακριβώς αυτό. Οπότε αν τα επίπεδα άγχους είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα αυτομάτως το σώμα παραλείπει την περίοδο.

Η Έλλειψη Ύπνου

Όπως θα έχετε διαπιστώσει η έλλειψη ύπνου μπορεί να μας κάνει να αισθανόμαστε κουρασμένοι και αποσυντονισμένοι. Αυτό που ίσως δε γνωρίζετε είναι ότι μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στον κύκλο σας. Σύμφωνα με μελέτες, άνθρωποι που εργάζονται ακανόνιστες ώρες, όπως νοσοκόμες ή αεροσυνοδοί είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν ανωμαλίες περιόδου.

Η Αλλαγή Ώρας

Ο εγκέφαλος παράγει την ορμόνη μελατονίνη για να «ενημερώσει» το σώμα ότι ήρθε η ώρα να πάει για ύπνο. Το σώμα θα παράγει την ορμόνη ακόμη και όταν ταξιδεύετε σε χώρες διαφορετικής χρονικής ζώνης. Προκειμένου ο οργανισμός να προσαρμοστεί με το νέο χρονοδιάγραμμα, το σώμα καταστέλλει την ορμόνη μέχρι να νυχτώσει και πάλι. Αυτές οι διακυμάνσεις μπορεί να προκαλέσουν καθυστέρηση.

 

 

 

 

Πηγή: godoctor.gr