Η φυσική ισορροπία του κόλπου βασίζεται σε ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο σύστημα. Ειδικά το καλοκαίρι οι κίνδυνοι για τη φυσική υγεία της περιοχής γίνονται ακόμη μεγαλύτεροι, καθώς η αυξημένη θερμοκρασία, το βρεγμένο μαγιό και η άμμος επιβαρύνουν το περιβάλλον του κόλπου. Πως θα προστατευτείτε από βακτηριακές κολπίτιδες και μυκητιασικές λοιμώξεις;

Ένας υγιής κόλπος έχει μεγάλες αποικίες βακτηρίων γαλακτικού οξέος, οι οποίες αποτελούν μέρος της φυσικής χλωρίδας του κόλπου. Όπως λέει και το όνομά τους, αυτά τα βακτήρια παράγουν γαλακτικό οξύ, ώστε να δημιουργούν ένα περιβάλλον στον κόλπο pH 3,8 έως 4,5 που είναι αρκετά όξινο. Αυτό το ελαφρώς όξινο περιβάλλον αποτελεί ένα φυσικό αμυντικό μηχανισμό για προστασία από την εξάπλωση βακτηρίων.

Η διαδικασία που δημιουργεί αυτό το όξινο pH ελέγχεται εν μέρει από τη γυναικεία ορμόνη των οιστρογόνων. Για αυτό το λόγο οι αλλαγές στην ευαίσθητη περιοχή προκύπτουν όταν υπάρχουν ορμονικές αλλαγές, όπως κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρύσης, της εγκυμοσύνης και της εμμηνόπαυσης.

Αν το pH του κόλπου αλλάξει και γίνει λιγότερο όξινο, ο φυσικός αμυντικός μηχανισμός εξασθενεί και άλλα βακτήρια πολλαπλασιάζονται στον κόλπο. Αυτό ενδέχεται να έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη κολπικών λοιμώξεων, όπως είναι η βακτηριακή κολπίτιδα ή οι μυκητιασικές λοιμώξεις.

Ακόμη όμως και καθημερινές δραστηριότητες μπορούν να διαταράξουν την ισορροπία, όπως:
• συνθετικά και στενά εσώρουχα
• ισχυρά μαλακτικά ρούχων που χρησιμοποιούνται για το πλύσιμο των εσωρούχων
• άγχος, κούραση
• σεξουαλικές δραστηριότητες
• κοινά σαπούνια
• ορισμένα αντιβιοτικά που καταστρέφουν υγιή κύτταρα
• ταμπόν και σερβιέτες

Χρήσιμες συμβουλές

Προσοχή στο πλύσιμο: Να πλένεστε εξωτερικά και να χρησιμοποιείτε προϊόντα σχεδιασμένα για χρήση στην ευαίσθητη περιοχή

Ακούστε το σώμα σας: προσέξτε τα σημεία που δείχνουν ότι κάτι δεν πάει καλά. Μη φυσιολογική αιμορραγία, κολπικά υγρά, οσμή, κνησμός και πόνος ενδέχεται να υποδεικνύουν μόλυνση, όπως κολπίτιδα ή και κάποιο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα

Επισκεφτείτε το γυναικολόγο σας: Αν είστε άνω των 18 χρονών ή έχετε ολοκληρωμένες σεξουαλικές επαφές, θα πρέπει να επισκέπτεστε το γυναικολόγο σας μια φορά το χρόνο τουλάχιστον και να εξετάζεστε για λοιμώξεις ή ασυνήθιστα συμπτώματα

Δώστε στο σώμα σας χώρο να αναπνεύσει: Αν φοράτε στενά ρούχα ή υφάσματα που δεν αφήνουν το σώμα να αναπνεύσει, αυτό μπορεί να δημιουργήσει θερμότητα και υγρασία στην περιοχή που μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό της ευαίσθητης περιοχής. Επιλέξτε άνετα υφάσματα που αναπνέουν και κυρίως βαμβακερά εσώρουχα.

Επισκεφτείτε την τουαλέτα πριν και μετά τη σεξουαλική επαφή: Η ούρηση πριν και μετά τη σεξουαλική επαφή βοηθάει στην πρόληψη λοιμώξεων της ουροδόχου κύστης, οι οποίες μπορούν να προκύψουν όταν τα μικρόβια του κόλπου προωθούνται στην ουρήθρα κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Επίσης βεβαιωθείτε πως πλένετε τα χέρια σας πριν και μετά την επαφή για να προλάβετε τη διάδοση βακτηρίων.