Νέα δεδομένα για την αποτελεσματικότητα κυτταρολογικής εξέτασης στην αναγνώριση των γυναικών με προκαρκινικές αλλοιώσεις φέρνει στο φως η μελέτη Primary ASC-US LSIL Marker Study (PALMS), τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό  Cancer Cytopathology.

Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη PALMS, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 27 χιλ. γυναίκες σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες, αποσκοπούσε στην αξιολόγηση των διαγνωστικών επιδόσεων της εξέτασης CINtec® PLUS  ως προς την ανίχνευση προκαρκινικής τραχηλικής νόσου σε σύγκριση με την εξέταση HPV και με πιο παραδοσιακές μεθόδους προσυμπτωματικού ελέγχου, όπως η κυτταρολογική εξέταση Παπανικολάου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας Ventana Medical Systems, μέλος του ομίλου Roche, αυτή η πρόσφατη δημοσίευση, που βασίζεται στα αποτελέσματα της μελέτης PALMS, περιγράφει τη σύγκριση της κυτταρολογικής εξέτασης CINtec® PLUS με την εξέταση ανίχνευσης του DNA  υψηλού κινδύνου τύπων του ιού HPV ως εξέταση διαλογής ή ως επακόλουθη μέθοδο προσυμπτωματικού ελέγχου για γυναίκες με ήπια παθολογικά αποτελέσματα στην κυτταρολογική εξέταση Παπανικολάου.

Η μελέτη επιβεβαίωσε ότι η κυτταρολογική εξέταση CINtec® PLUS παρουσιάζει σημαντικά υψηλότερη ειδικότητα και μεγαλύτερη συνολική αποτελεσματικότητα σε σύγκριση με την εξέταση HC2 HPV ως προς την αναγνώριση των γυναικών με προκαρκινικές αλλοιώσεις. Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι εάν η κυτταρολογική εξέταση εφαρμοστεί ως εξέταση διαλογής στο πλαίσιο ενός προγράμματος κυτταρολογικού προσυμπτωματικού ελέγχου, μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της υπερθεραπείας των γυναικών που εξετάζονται για την παρουσία τραχηλικής νόσου.

Η δρ. Christine Bergeron του Laboratoire Cerba στο Cergy-Pontoise της Γαλλίας, ερευνήτρια στη μελέτη PALMS και συγγραφέας της δημοσιευμένης εργασίας, αναφέρει ότι «Τα τελευταία αυτά αποτελέσματα της PALMS επιβεβαιώνουν στοιχεία από προηγούμενες μελέτες, τα οποία δείχνουν ότι η ενσωμάτωση της κυτταρολογικής εξέτασης στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας μπορεί να προσφέρει ουσιαστικό όφελος σε κλινικούς ιατρούς και σε ασθενείς. Ως εξέταση διαλογής σε περίπτωση παθολογικών αποτελεσμάτων στον προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο του τραχήλου, η κυτταρολογική εξέταση CINtec® PLUS μπορεί να αποδειχθεί πολύ χρήσιμη στη διάκριση των γυναικών που θα ωφεληθούν περισσότερο από την άμεση παραπομπή για κολποσκόπηση και διαγνωστικό επανέλεγχο από τις γυναίκες που μπορούν να παρακολουθηθούν με λιγότερο επεμβατικές μεθόδους».

Κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται πάνω από 500 χιλ. νέα περιστατικά καρκίνου του τραχήλου της μήτρας σε όλον τον κόσμο και το μέσο ποσοστό επιβίωσης στα 5 έτη είναι μόλις 50% περίπου. Οι λοιμώξεις από τον ιό HPV είναι συχνές και ευθύνονται για όλα σχεδόν τα περιστατικά καρκίνου του τραχήλου, αλλά μόνον οι γυναίκες με εμμένουσα λοίμωξη HPV και οι γυναίκες που έχουν αναπτύξει προκαρκινική τραχηλική νόσο υψηλού βαθμού θα πρέπει να λαμβάνουν θεραπεία.