Home / Υγεία / Παιδί / Πώς θα βοηθήσετε το παιδί να αγαπήσει το βιβλίο
Πώς θα βοηθήσετε το παιδί να αγαπήσει το βιβλίο

Πώς θα βοηθήσετε το παιδί να αγαπήσει το βιβλίο

Σε μια εποχή που η τεχνολογία είναι παντού, το βιβλίο έχει υποχωρήσει αισθητά στη συνείδηση του παιδιού. Επειδή όμως το διάβασμα μόνο καλό κάνει, υπάρχουν τρόποι να κάνετε το παιδί να αγαπήσει το βιβλίο.

  • Βάλτε ρεαλιστικούς στόχους: από τη στιγμή που ξέρετε ότι το παιδί σας αποφεύγει να διαβάσει ακόμα και παραμύθι, είναι μάταιο να περιμένετε να γίνει «βιβλιοφάγος» από τη μια στιγμή στην άλλη. Το θέμα είναι να γίνει η αρχή, με την ανάγνωση μικρών κειμένων που θα βρείτε μαζί του στο διαδίκτυο και μετά να εκτυπώσετε μερικά ακόμα που θα σας υποδείξει για να τα μελετήσει άλλη φορά.
  • Φροντίστε να εξοικειωθεί με την εικόνα του βιβλίου: το παιδί θα επηρεαστεί θετικά αν υπάρχουν βιβλία στο οπτικό του πεδίο, είτε αυτά είναι στη βιβλιοθήκη, είτε-ακόμα καλύτερα-αν βλέπει συχνά εσάς να διαβάζετε συχνά. Η μίμηση προτύπου μπορεί να κάνει θαύματα!
  • Διαβάστε ιστορίες της αρεσκείας του: όταν ήταν πιο μικρό, συνηθίζατε να του διαβάζετε παραμυθάκια για να το πάρει ο ύπνος. Τώρα, πρέπει να βρείτε ιστορίες της αρεσκείας του, όχι πολλών σελίδων και να τις διαβάζετε στο παιδί όταν έχει κέφι και ελεύθερο χρόνο.
  • Κάντε το παιδί συμμέτοχο στην υπόθεση: ενώ του διαβάζετε ένα βιβλίο, διακόψτε τη διήγηση σε ένα ενδιαφέρον σημείο και ζητήστε του να προβλέψει τη συνέχεια. Εναλλακτικά, ρωτήστε το πράγματα για τους ήρωες του βιβλίου. Εξάπτονας το ενδιαφέρον του, θα μάθει σταδιακά να επιδιώκει την επαφή με τα βιβλία.
  • Επισκεφθείτε μαζί ένα βιβλιοπωλείο: δε χρειάζεται να του πείτε «πάμε στο βιβλιοπωλείο για να πάρεις ένα βιβλίο», γιατί δε θα καταφέρετε τίποτα. Απλά ενημερώστε το παιδί ότι, πριν κάνετε επίσκεψη στο σπίτι του φίλου του, θα περάσετε από το βιβλιοπωλείο της γειτονιάς, ως κάτι διαφορετικό. Αν σας δει να ψάχνετε βιβλία για εσάς, μη σας κάνει εντύπωση αν ζητήσει από μόνο του να του αγοράσετε κάποιο.

Πηγή: mother.gr

Διαβάστε επίσης

Δέκα ελληνικά μυθιστορήματα για το καλοκαίρι

Δέκα ελληνικά μυθιστορήματα για το καλοκαίρι

Γκρινιάζουν πολλοί συχνά για την ποιότητα και τους στόχους της ελληνικής πεζογραφίας, αλλά η πρόσφατη …