Home / Υγεία / Παιδί / Πώς να κόψετε το πιπίλισμα του δαχτύλου
Πώς να κόψετε το πιπίλισμα του δαχτύλου

Πώς να κόψετε το πιπίλισμα του δαχτύλου

Πολλά παιδάκια από τη βρεφική ηλικία πιπιλούν τον αντίχειρα τους όταν θέλουν να ηρεμήσουν, να νιώσουν ασφάλεια ή να κοιμηθούν. Το πιπίλισμα του δαχτύλου είναι μια συνήθεια που έως μια ηλικία θεωρείται φυσιολογική και μέρος της ανάπτυξης του παιδιού. Όταν όμως συνεχίζεται, ενώ το παιδάκι έχει ξεπεράσει τα 3 ή  4 χρόνια του, τότε καλό θα είναι να φροντίσετε άμεσα να απαλλαγείτε από αυτή.

Σε καμία περίπτωση μην καταφύγετε σε αμφιλεγόμενες μεθόδους που χρησιμοποιούσαν οι μαμάδες παλαιότερα, όπως πιπέρι στα δάχτυλα, απειλές και τιμωρίες. Αντίθετα ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

  • Θέστε στόχους: Προσπαθήστε να κόψετε το πιπίλισμα σταδιακά, για παράδειγμα πρώτα κατά τη διάρκεια της ημέρας και μόλις το παιδί το καταφέρει, περάστε και στη νύχτα.
  • Απασχολήστε τα χεράκια του: Παρατηρήστε πότε το παιδί πιπιλά το δάχτυλό του και εκείνη την ώρα δώστε του κάτι για να κρατά τα χεριά του απασχολημένα.
  • Παίξτε το χαρτί του «μεγάλου παιδιού»: Εξηγήστε του ήρεμα ότι αυτή είναι μια συνήθεια για μωρά, επομένως τώρα που έχει μεγαλώσει πρέπει να τη σταματήσει.
  • Οργανώστε διαφορετικά την ρουτίνα ύπνου: Αν το μικρό σας συνήθιζε έως τώρα να βάζει το δάχτυλο στο στόμα για να αποκοιμηθεί, θα πρέπει να αλλάξετε αυτή τη βραδινή συνήθεια. Καθίστε δίπλα του, διαβάστε του ένα βιβλίο ή χαϊδέψτε του το χέρι, μέχρι να το πάρει ο ύπνος.
  • Επιβραβεύστε το: Μην ξεχνάτε να επιβραβεύετε και να επαινείτε το παιδί σας για την προσπάθεια που κάνει να κόψει το πιπίλισμα. Σταθείτε δίπλα του με θετική διάθεση και βοηθήστε το να πετύχει τον στόχο του.

 

Πηγή: mother.gr

Διαβάστε επίσης

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 17-19 Δεκεμβρίου 2021μ Αθήνα, Ζάππειο Μέγαρο “Είναι σημαντικότερο να γνωρίζουμε …