Categories: Αδυνάτισμα

Ποιά Φάρμακα βοηθούν στην Απώλεια Βάρους

Για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας έχουν εκδοθεί οδηγίες, από τις διεθνείς ιατρικές εταιρείες και αφορούν στην εφαρμογή  προγραμμάτων διατροφής και άσκησης. Σε ορισμένες περιπτώσεις προτείνεται ακόμα και η χειρουργική αντιμετώπιση. Καμία όμως οδηγία δεν αναφερόταν στη χρήση κάποιας φαρμακευτικής ουσίας για να βοηθηθεί η απώλεια βάρους.

Πέραν της γνωστής ορλιστάτης, τα τελευταία χρόνια έχουν κυκλοφορήσει 4 φάρμακα που συστήνονται για την θεραπεία της παχυσαρκίας, στην άλλη μεριά του Ατλαντικού. Αναλυτικά πρόκειται για την λορκασερίνη (Belviq, Eisai), τον συνδυασμό φεντερμίνης-τοπιραμάτης (Qsymia, Vivus), τον συνδυασμό ναλτρεξόνης-μπουπροπριόνης (Contrave, Takeda) και η λιραγλουτίδη (Saxenda, Novo Nordisk). Σημειώνουμε ότι στην Ελλάδα δεν χρησιμοποιείται κανένα από τα παραπάνω πλην της ορλιστάτης (Xenical).

H επιστημονική εταιρεία Endocrine Society, θέλοντας να βάλει σε σωστή βάση την χρήση όλων των παραπάνω φαρμάκων, εξέδοσε πρόσφατα οδηγίες για την χρήση τους. Συγκεκριμένα, όλα τα φάρμακα που έχουν πάρει έγκριση για τη θεραπεία της παχυσαρκίας, από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων (FDA), μπορούν να χορηγούνται:

  • στα άτομα που έχουν BMI>27 και συγχρόνως μια ασθένεια που σχετίζεται με το βάρος, όπως διαβήτης, υπέρταση, δυσλιπιδαιμία
  • στα άτομα που έχουν ΒΜΙ>30

Η λήψη των παραπάνω φαρμάκων θα πρέπει να γίνεται στη βάση ενός μελετημένου προγράμματος διατροφής και άσκησης και βάση των ενδείξεων και αντενδείξεων σε κάθε περίπτωση. Η αγωγή θα πρέπει να διακόπτεται αν δεν έχει επιτευχθεί μείωση του σωματικού βάρους, τουλάχιστον 5% μέσα στο πρώτο τρίμηνο.

Στην περίπτωση του διαβήτη, οι ασθενείς που προσπαθούν να χάσουν βάρος μπορούν να επωφεληθούν από τη σωστή επιλογή των αντιδιαβητικών ουσιών. Υπάρχουν φάρμακα για τον διαβήτη που βοηθούν στη μείωση του σωματικού βάρους. Μια στρατηγική προς αυτήν την κατεύθυνση είναι η χρήση της μετφορμίνης, των GLP-1 αναλόγων και των SGLT-2 αναστολέων. Αντίθετα θα πρέπει να αποφεύγονται, εάν αυτό είναι δυνατόν, φάρμακα για το διαβήτη που αυξάνουν το βάρος, όπως οι σουλφονυλουρίες, η πιογλιταζόνη και η ινσουλίνη.

Τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη και υπέρταση, θα πρέπει να επιλέγουν τη χρήση αντιυπερτασικών όπως αναστολέων του μετετρεπτικού ενζύμου (ACE), αποκλειστών των υποδοχέων της αγγειοτενσίνης (ARBs) και των αποκλειστών των διαύλων ασβεστίου. Όσοι χρειάζονται αντικαταθλιπτική, αντιψυχωσική αγωγή, ή φάρμακα για επιληψία θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί με τη διατήρηση του βάρους, διότι αυτά τα φάρμακα έχουν την τάση να αυξάνουν το βάρος των ασθενών.

Αυτές είναι οι στρατηγικές που προτείνονται για την χρήση φαρμάκων στη θεραπεία της παχυσαρκίας, καμία όμως δεν είναι ανώτερη της αλλαγής τρόπου ζωής, της σωστής διατροφής και της αύξηση της φυσικής δραστηριότητας.

 

 

Πηγή: smarthealth.gr

Iatrika Nea

Leave a Comment
Share
Published by
Iatrika Nea

Recent Posts

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 17-19 Δεκεμβρίου 2021μ Αθήνα, Ζάππειο Μέγαρο “Είναι σημαντικότερο να γνωρίζουμε…

2 έτη ago

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure®…

3 έτη ago

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκρισηγια το azacitidine σε δισκία, ως αρχική θεραπεία συντήρησης για ενήλικες με οξεία μυελογενή λευχαιμία

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το azacitidine σε δισκία,…

3 έτη ago

«Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία»

 «Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» Εξαιρετικά αποτελέσματα από τα δύο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για…

3 έτη ago

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020 Με την συμβολή της…

3 έτη ago

Άμεση προτεραιότητα και οι δομικές μεταρρυθμίσεις για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης

PhRMA Innovation Forum: Άμεση προτεραιότητα η αποκατάσταση της στρεβλής εικόνας των συνολικών επιστροφών και οι…

3 έτη ago

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies