Home / Ομορφιά / Αδυνάτισμα / Ποιά Φάρμακα βοηθούν στην Απώλεια Βάρους
Ποιά Φάρμακα βοηθούν στην Απώλεια Βάρους

Ποιά Φάρμακα βοηθούν στην Απώλεια Βάρους

Για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας έχουν εκδοθεί οδηγίες, από τις διεθνείς ιατρικές εταιρείες και αφορούν στην εφαρμογή  προγραμμάτων διατροφής και άσκησης. Σε ορισμένες περιπτώσεις προτείνεται ακόμα και η χειρουργική αντιμετώπιση. Καμία όμως οδηγία δεν αναφερόταν στη χρήση κάποιας φαρμακευτικής ουσίας για να βοηθηθεί η απώλεια βάρους.

Πέραν της γνωστής ορλιστάτης, τα τελευταία χρόνια έχουν κυκλοφορήσει 4 φάρμακα που συστήνονται για την θεραπεία της παχυσαρκίας, στην άλλη μεριά του Ατλαντικού. Αναλυτικά πρόκειται για την λορκασερίνη (Belviq, Eisai), τον συνδυασμό φεντερμίνης-τοπιραμάτης (Qsymia, Vivus), τον συνδυασμό ναλτρεξόνης-μπουπροπριόνης (Contrave, Takeda) και η λιραγλουτίδη (Saxenda, Novo Nordisk). Σημειώνουμε ότι στην Ελλάδα δεν χρησιμοποιείται κανένα από τα παραπάνω πλην της ορλιστάτης (Xenical).

H επιστημονική εταιρεία Endocrine Society, θέλοντας να βάλει σε σωστή βάση την χρήση όλων των παραπάνω φαρμάκων, εξέδοσε πρόσφατα οδηγίες για την χρήση τους. Συγκεκριμένα, όλα τα φάρμακα που έχουν πάρει έγκριση για τη θεραπεία της παχυσαρκίας, από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων (FDA), μπορούν να χορηγούνται:

  • στα άτομα που έχουν BMI>27 και συγχρόνως μια ασθένεια που σχετίζεται με το βάρος, όπως διαβήτης, υπέρταση, δυσλιπιδαιμία
  • στα άτομα που έχουν ΒΜΙ>30

Η λήψη των παραπάνω φαρμάκων θα πρέπει να γίνεται στη βάση ενός μελετημένου προγράμματος διατροφής και άσκησης και βάση των ενδείξεων και αντενδείξεων σε κάθε περίπτωση. Η αγωγή θα πρέπει να διακόπτεται αν δεν έχει επιτευχθεί μείωση του σωματικού βάρους, τουλάχιστον 5% μέσα στο πρώτο τρίμηνο.

Στην περίπτωση του διαβήτη, οι ασθενείς που προσπαθούν να χάσουν βάρος μπορούν να επωφεληθούν από τη σωστή επιλογή των αντιδιαβητικών ουσιών. Υπάρχουν φάρμακα για τον διαβήτη που βοηθούν στη μείωση του σωματικού βάρους. Μια στρατηγική προς αυτήν την κατεύθυνση είναι η χρήση της μετφορμίνης, των GLP-1 αναλόγων και των SGLT-2 αναστολέων. Αντίθετα θα πρέπει να αποφεύγονται, εάν αυτό είναι δυνατόν, φάρμακα για το διαβήτη που αυξάνουν το βάρος, όπως οι σουλφονυλουρίες, η πιογλιταζόνη και η ινσουλίνη.

Τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη και υπέρταση, θα πρέπει να επιλέγουν τη χρήση αντιυπερτασικών όπως αναστολέων του μετετρεπτικού ενζύμου (ACE), αποκλειστών των υποδοχέων της αγγειοτενσίνης (ARBs) και των αποκλειστών των διαύλων ασβεστίου. Όσοι χρειάζονται αντικαταθλιπτική, αντιψυχωσική αγωγή, ή φάρμακα για επιληψία θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί με τη διατήρηση του βάρους, διότι αυτά τα φάρμακα έχουν την τάση να αυξάνουν το βάρος των ασθενών.

Αυτές είναι οι στρατηγικές που προτείνονται για την χρήση φαρμάκων στη θεραπεία της παχυσαρκίας, καμία όμως δεν είναι ανώτερη της αλλαγής τρόπου ζωής, της σωστής διατροφής και της αύξηση της φυσικής δραστηριότητας.

 

 

Πηγή: smarthealth.gr

Διαβάστε επίσης

Σε κέντρο παραγωγής και μεταποίησης κλωστικής και φαρμακευτικής κάνναβης μετατρέπεται η Β. Ελλάδα

Σε κέντρο παραγωγής και μεταποίησης κλωστικής και φαρμακευτικής κάνναβης μετατρέπεται η Β. Ελλάδα

Επενδύσεις συνολικού προϋπολογισμού τουλάχιστον 255 εκατ. ευρώ, για τη δημιουργία εργοστασίων μεταποίησης κλωστικής και φαρμακευτικής …