Home / Υγεία / Γυναικολογία / Δυσμηνόρροια: Πώς θα αντιμετωπίσετε τον μηνιαίο «μπελά»
Δυσμηνόρροια: Πώς θα αντιμετωπίσετε τον μηνιαίο «μπελά»

Δυσμηνόρροια: Πώς θα αντιμετωπίσετε τον μηνιαίο «μπελά»

Η δυσμηνόρροια είναι μια κατάσταση που ταλαιπωρεί πολλές γυναίκες, οι οποίες βιώνουν κάθε μήνα τους οξείς πόνους της περιόδου.

Οι πραγματικές αιτίες της δυσμηνόρροιας είναι άγνωστες. Αυτή ωστόσο που φαίνεται να επικρατεί σχετίζεται με τη δράση κάποιων ουσιών (προσταγλανδίνες) που προκαλούν συσπάσεις στη μήτρα, με αποτέλεσμα τον πόνο.

Οι πόνοι της δυσμηνόρροιας εκδηλώνονται σαν κράμπες χαμηλά στην κοιλιά, οι οποίες αρχίζουν ταυτόχρονα με την εμφάνιση του αίματος της «περιόδου».

Συνήθως διαρκούν 1-2 μέρες και τις περισσότερες φορές συνοδεύονται από πονοκεφάλους, ναυτίες, εμετούς, διάρροια κ.α.

Η δυσμηνόρροια επιτείνεται από διάφορους παράγοντες όπως το αυξημένο σωματικό βάρος, το αλκοόλ, η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας και το κάπνισμα.

Αντιμετώπιση

Για την αντιμετώπιση της επώδυνης «περιόδου» χρησιμοποιούνται διάφορα φάρμακα, όπως τα αντισυλληπτικά χάπια και τα αντιφλεγμονώδη παυσίπονα.

-Τα αντισυλληπτικά χάπια μειώνουν την παράγωγη προσταγλανδινών, με αποτέλεσμα τη μείωση των συσπάσεων της μήτρας και κατ’ επέκταση του πόνου. Η χρήση τους είναι μικρότερη από το αναμενόμενο, καθώς πολλές γυναίκες είναι ακόμα επιφυλακτικές απέναντι στην ιδέα των αντισυλληπτικών και της χρόνιας χρήσης ορμονών.

-Τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα που χρησιμοποιούνται και ευρύτατα, επίσης μειώνουν την παραγωγή και απελευθέρωση των προσταγλανδινών, με άριστα αποτελέσματα. Έρευνες έχουν δείξει ότι με τη σωστή χρήση, η αποτελεσματικότητα τους μπορεί να φτάνει μέχρι και 95% στην μείωση του πόνου.

Οι γυναίκες με επώδυνη περίοδο πρέπει να απευθύνονται στον γιατρό προκειμένου να αποκλειστούν άλλα οργανικά αίτια και να ακολουθήσουν την κατάλληλη γι’ αυτές φαρμακευτική θεραπεία που θα τις ανακουφίσει.

 

 

Πηγή: onmed.gr