Home / Υγεία / Πρόληψη / Σηψαιμία: Ποια είναι τα συμπτώματα και ποιοι κινδυνεύουν
Σηψαιμία: Ποια είναι τα συμπτώματα και ποιοι κινδυνεύουν

Σηψαιμία: Ποια είναι τα συμπτώματα και ποιοι κινδυνεύουν

Η σήψη είναι μια κατάσταση κατά την οποία το σώμα καταπολεμάει κάποια σοβαρή λοίμωξη, που έχει εξαπλωθεί μέσω της κυκλοφορίας του αίματος.

Εάν ένας ασθενής έχει σηψαιμία τότε πιθανότατα αυτό συνοδεύεται από χαμηλή πίεση του αίματος, που οδηγεί σε κακή κυκλοφορία και η έλλειψη αιμάτωσης ζωτικών ιστών και οργάνων. Αυτή η κατάσταση αναφέρεται και ως “σηπτικό σοκ” και μπορεί να εκδηλωθεί είτε ως αποτέλεσμα του ίδιου του αμυντικού συστήματος του σώματος, είτε από τοξικές ουσίες, που παράγονται από κάποιον μολυσματικό παράγοντα, όπως βακτήρια, ιούς, ή μύκητες.

Ποια είναι τα συμπτώματα της σηψαιμίας;

Επειδή η σήψη μπορεί να ξεκινήσει από διαφορετικά μέρη του σώματος, μπορεί να έχει πολλά διαφορετικά συμπτώματα. Η γρήγορη αναπνοή και μια αλλαγή στη νοητική κατάσταση, όπως η μειωμένη εγρήγορση ή η σύγχυση, μπορεί να είναι τα πρώτα σημάδια ότι η σήψη έχει αρχίσει.

Άλλα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

-Πυρετό και ρίγη ή πολύ χαμηλή θερμοκρασία του σώματος

-Μειωμένη ούρηση

-Ταχυπαλμία

-Ναυτία και έμετο

-Διάρροια

Ποιοι άνθρωποι κινδυνεύουν από σηψαιμία;

-Τα άτομα των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα (άμυνα του οργανισμού ενάντια στις μολύνσεις) δεν λειτουργεί καλά λόγω κάποιας σοβαρής ασθένειας (όπως ο διαβήτης ή το AIDS) ή λόγω κάποιων ιατρικών θεραπειών (όπως η χημειοθεραπεία για καρκίνο ή η θεραπεία με στεροειδή φάρμακα για διάφορες παθολογικές ασθένειες) που αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και κάνει τον ασθενή πιο ευάλωτο στη σηψαιμία. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ακόμη και οι υγιείς άνθρωποι μπορούν να πάθουν σηψαιμία.

-Τα πολύ μικρά μωρά, επειδή το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν έχουν αναπτυχθεί πλήρως. Μπορεί να πάθουν σήψη εάν μολυνθούν και δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως το πρόβλημα. Συχνά, εάν εκδηλώσουν συμπτώματα από λοίμωξη, όπως πυρετό, τα βρέφη πρέπει να λαμβάνουν αντιβιοτικά και να εισαχθούν στο νοσοκομείο.

-Ο ηλικιωμένοι άνθρωποι, ιδιαίτερα εκείνοι με άλλες ιατρικές παθήσεις, όπως ο διαβήτης, μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σηψαιμίας.

-Οι νοσηλευόμενοι ασθενείς βρίσκονται σε κίνδυνο να αναπτύξουν σήψη από λοιμώξεις, που οφείλονται σε ενδοφλέβιες φαρμακευτικές αγωγές και χειρουργικά τραύματα.

 

Πηγή: onmed.gr