Home / Υγεία / Πρόληψη / Τα σημάδια που δείχνουν έλλειψη βιταμίνης D
Τα σημάδια που δείχνουν έλλειψη βιταμίνης D

Τα σημάδια που δείχνουν έλλειψη βιταμίνης D

Αν αποφεύγετε μονίμως τον ήλιο, αν είστε αλλεργικοί στα γαλακτοκομικά προϊόντα ή αν ακολουθείτε μια αυστηρή διατροφή χορτοφαγίας, τότε έχετε αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσετε συμπτώματα ανεπάρκειας της βιταμίνης D.

Η βιταμίνη D παράγεται από το σώμα όταν το δέρμα εκτίθεται στο ηλιακό φως. Την βρίσκουμε επίσης, σε ορισμένες τροφές (ψάρια, ιχθυέλαια, κρόκοι αυγών) και φυσικά σε γαλακτοκομικά και προϊόντα δημητριακών. Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για πιο γερά οστά, επειδή βοηθά το σώμα να χρησιμοποιήσει το ασβέστιο που λαμβάνει από τις τροφές και να μην το αναζητά στα οστά, όταν δεν το βρίσκει από τη διατροφή.

Χωρίς επαρκή έκθεση στο φως του ήλιου και χωρίς πηγές της βιταμίνης από τη διατροφή, τα παιδιά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης ραχίτιδας, μαλάκυνσης των οστών και οι ενήλικες μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για οστεοπόρωση. Η ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης και διαβήτη τύπου 2.

Συμπτώματα ανεπάρκειας βιταμίνης D

Πόνος στα οστά: Ειδικά το χειμώνα, η ανεπάρκεια βιταμίνης D στους ενήλικες τους κάνει να αισθάνονται ένα γενικευμένο άλγος στα οστά και τους μυς και οι αρθρώσεις τους είναι λίγο πιο σκληρές όταν σηκώνονται το πρωί.

Έχετε πεσμένη ψυχική διάθεση: Η βιταμίνη D βελτιώνει τα επίπεδα της σεροτονίνης στον οργανισμό (νευροδιαβιβαστής), η οποία με τη σειρά της επηρεάζει την ψυχική σας διάθεση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D στο αίμα έχουν συσχετισθεί με τα ακόλουθα:

-Αυξημένος κίνδυνος θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο

-Νοητικές διαταραχές σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας

-Σοβαρό άσθμα στα παιδιά

-Καρκίνος

Έρευνες δείχνουν ότι η βιταμίνη D παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και την αγωγή μιας σειράς από διαφορετικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη, της υπέρτασης και της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

 

 

Πηγή: onmed.gr

Διαβάστε επίσης

Που χρησιμεύει στον οργανισμό μας η βιταμίνη D; Τι προκαλεί η έλλειψή της; Σε ποιες τροφές βρίσκεται;

Που χρησιμεύει στον οργανισμό μας η βιταμίνη D; Τι προκαλεί η έλλειψή της; Σε ποιες τροφές βρίσκεται;

της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακή βιολόγος, medlabnews.gr Η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που συντίθεται στο …