Home / Ομορφιά / Πιτυρίδα: Τι να κάνετε για καλύτερα αποτελέσματα στο λούσιμο
Πιτυρίδα: Τι να κάνετε για καλύτερα αποτελέσματα στο λούσιμο

Πιτυρίδα: Τι να κάνετε για καλύτερα αποτελέσματα στο λούσιμο

Η πιτυρίδα μπορεί να είναι το αποτέλεσμα της ξηρής επιδερμίδας στο κεφάλι ή μιας δερματικής ασθένειας που ονομάζεται σμηγματορροϊκή δερματίτιδα.

Είναι επίσης δυνατό να προκαλείται από έκζεμα, ψωρίαση, ή από την υπερβολή ανάπτυξη ενός μύκητα που ονομάζεται Malassezia.

Τα σαμπουάν και τα προϊόντα περιποίησης που είναι διαθέσιμα στην αγορά πολλές φορές δεν επαρκούν για να περιορίσουν αισθητά το πρόβλημα με τις λευκές νιφάδες της πιτυρίδας.

Δείτε τι μπορείτε να κάνετε μόνοι σας, εκτός από το λούσιμο, για να μειώσετε τα συμπτώματα της πιτυρίδας:

Ασπιρίνη

Εκτός από τις πολύτιμες ιδιότητές της για το εσωτερικό του οργανισμού μας, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και για να καταπολεμήσει την πιτυρίδα. Περιέχει μια δραστική ουσία που υπάρχει και στα ειδικά σαμπουάν για την πιτυρίδα, το σαλικυλικό οξύ. Μπορείτε να τρίψετε δύο ασπιρίνες σε σκόνη και να την προσθέσετε στην κανονική ποσότητα σαμπουάν που χρησιμοποιείτε. Αφήστε το να ενεργήσει στο δέρμα του κεφαλιού για1-2 λεπτά και στη συνέχεια ξεπλύνετε καλά και λουστείτε πάλι με απλό σαμπουάν.

Έλαιο από τεϊόδεντρο

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of the American Academy of Dermatology έδειξε ότι κοινό σαμπουάν με περιεκτικότητα μόλις 5% σε έλαιο από τεϊόδεντρο μείωσε σε μεγάλο βαθμό τα συμπτώματα της πιτυρίδας. Μπορείτε να προσθέσετε μερικές σταγόνες από αυτό το έλαιο στο κανονικό σας σαμπουάν και να λουστείτε ως συνήθως.

Μαγειρική σόδα

Βρέξτε τα μαλλιά σας και στη συνέχεια τρίψτε με έντονες κινήσεις μια χούφτα μαγειρικής σόδας στο τριχωτό της κεφαλής σας. Μην λουστείτε με σαμπουάν και ξεβγάλετε με άφθονο νερό. Η μαγειρική σόδα μειώνει τους υπερδραστήριους μύκητες που μπορούν να προκαλέσουν πιτυρίδα. Τα μαλλιά σας μπορεί να είναι αφυδατωμένα στην αρχή, αλλά μετά από μερικές εβδομάδες, το τριχωτό της κεφαλής σας θα αρχίσει να παράγει φυσικά έλαια, αφήνοντας τα μαλλιά σας πιο μαλακά και με λιγότερες νιφάδες.

Μηλόξυδο

Αναμίξτε ένα τέταρτο του φλιτζανιού μηλόξυδο με ίση ποσότητα νερού σε ένα μπουκάλι και ψεκάστε το μείγμα στο τριχωτό της κεφαλής σας. Στη συνέχεια τυλίξτε το κεφάλι σας με μια πετσέτα και αφήστε το να δράσει για 15 λεπτά έως μία ώρα, προτού πλύνετε τα μαλλιά σας ως συνήθως. Επαναλάβετε δύο φορές την εβδομάδα. Το μηλόξυδο θα βοηθήσει την επιδερμίδα του κεφαλιού να γίνει πιο όξινη (χαμηλότερο pH) και άρα να διαμορφωθεί ένα αφιλόξενο περιβάλλον για την ανάπτυξη μυκητών.

Πηγή: onmed.gr

Διαβάστε επίσης

Τέλος στην ακμή και την πιτυρίδα με τη δύναμη της φύσης

Τέλος στην ακμή και την πιτυρίδα με τη δύναμη της φύσης

Εκμεταλλευτείτε τις θεραπευτικές ιδιότητες της λεβάντας και καταπολεμήστε την πιτυρίδα και την ακμή. Το αιθέριο …