Home / Υγεία / Δέρμα / Διπλάσιος κίνδυνος μελανώματος για το ιπτάμενο προσωπικό
Διπλάσιος κίνδυνος μελανώματος για το ιπτάμενο προσωπικό

Διπλάσιος κίνδυνος μελανώματος για το ιπτάμενο προσωπικό

Οι πιλότοι και οι αεροσυνοδοί διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο ανάπτυξης μελανώματος σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό, σύμφωνα με νέα βιβλιογραφική ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο JAMA Dermatology. Οι συγγραφείς της μελέτης υποστηρίζουν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στην αυξημένη έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία στα μεγάλα υψόμετρα.

Ειδικότερα, οι ερευνητές, που επανεξέτασαν στοιχεία από 19 ήδη δημοσιευμένες έρευνες στις οποίες είχαν συμπεριληφθεί συνολικά 266.000 άτομα, διαπίστωσαν ότι οι πιλότοι κινδυνεύουν 2,22 φορές περισσότερο από μελάνωμα από ό,τι ο γενικός πληθυσμός, ενώ το υπόλοιπο ιπτάμενο προσωπικό 2,09 φορές περισσότερο.

Να πούμε ότι οι υπεριώδεις ακτίνες (UV) θεωρούνται σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου του δέρματος, ενώ είναι πλέον γνωστό πως αυτές καταστρέφουν το DNA των δερματικών κυττάρων, μία διαδικασία που μπορεί να προκαλέσει μελάνωμα.

Στις ΗΠΑ, ο καρκίνος του δέρματος είναι η πιο διαδεδομένη μορφή καρκίνου, κι αν και το μελάνωμα αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 2% των συνολικών περιπτώσεων, σε αυτό οφείλεται η πλειονότητα των θανάτων από καρκίνο του δέρματος.

Σύμφωνα, μάλιστα, με την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου (American Cancer Society), υπολογίζεται ότι σχεδόν 76.100 νέα περιστατικά μελανώματος πρόκειται να διαγνωστούν το 2014, ενώ, αυτόν το χρόνο, στην Αμερική, περίπου 9.710 άνθρωποι θα πεθάνουν εξαιτίας αυτού.

Οι συγγραφείς, πάντως, αναγνωρίζουν ότι το έργο τους περιορίζεται, δεδομένου ότι βασίζεται στην επανεξέταση παλαιότερων ερευνών, ενώ δεν ήταν σε θέση να προσαρμόσουν τα πορίσματα των μελετών που χρησιμοποιήθηκαν και με άλλες μεταβλητές που μπορεί να επηρέασαν τα εν λόγω αποτελέσματα.

Πηγή: medicalnewstoday.com

Διαβάστε επίσης

Ποια επαγγέλματα «χτυπά» συχνότερα το μελάνωμα

Ποια επαγγέλματα «χτυπά» συχνότερα το μελάνωμα

Το μελάνωμα είναι η σοβαρότερη και πιο επικίνδυνη μορφή καρκίνου του δέρματος. Σύμφωνα με τα …