Home / Ειδήσεις / Κυτταρική ανακάλυψη δίνει ελπίδες για νέες θεραπείες του ήπατος

Κυτταρική ανακάλυψη δίνει ελπίδες για νέες θεραπείες του ήπατος

 

Βρετανοί και άλλοι Ευρωπαίοι επιστήμονες κατάφεραν να ρίξουν νέο φως στις κυτταρικές διαδικασίες μέσω των οποίων το ήπαρ είναι δυνατό να αποκαταστήσει μόνο του τις βλάβες του.

Η ανακάλυψη αυτή στο πεδίο της αναγεννητικής ιατρικής ανοίγει το δρόμο για νέες φαρμακευτικές θεραπείες στο μέλλον, οι οποίες θα αφορούν τις χρόνιες παθήσεις, όπως η κίρρωση του ήπατος και η ηπατίτιδα, που προς το παρόν αντιμετωπίζονται μόνο με μεταμόσχευση του κατεστραμμένου οργάνου.

Οι ερευνητές από τη Βρετανία, την Ολλανδία και το Βέλγιο, με επικεφαλής τον καθηγητή Στιούαρτ Φορμπς και τον δρα Λιουκ Μπούλτερ του Κέντρου Αναγεννητικής Ιατρικής του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο ιατρικό περιοδικό “Nature Medicine”, σύμφωνα με τη βρετανική Ιντιπέντεντ, ανακάλυψαν μια τεχνική για να αυξάνουν την παραγωγή των ζωτικών εκείνων κυττάρων που επιτρέπουν την αποκατάσταση (αναγέννηση) του κατεστραμμένου ηπατικού ιστού. Η νέα μέθοδος χρησιμοποιεί την ενεργοποίηση συγκεκριμένων γονιδίων κατά τα πρώτα στάδια των ηπατικών κυττάρων.

Όταν το ήπαρ (συκώτι) παθαίνει βλάβη, έχει μια δική του ικανότητα αυτοθεραπείας, αλλά δυστυχώς παράγει υπερβολικά πολλά νέα κύτταρα του χοληφόρου πόρου και όχι αρκετά από τα λεγόμενα ηπατοκύτταρα, τα οποία είναι αναγκαία για την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του συγκεκριμένου οργάνου. Τα ηπατοκύτταρα καταστρέφονται, όταν το ήπαρ πληγεί από παθήσεις όπως η κίρρωση και η ηπατίτιδα.

Πηγή: Γενική Ιατρική Γαλατσίου

Διαβάστε επίσης

Καλοφαγάδες οι αρχαίοι Ελληνες, με προτίμηση στα μπαρμπούνια και τα χέλια

Καλοφαγάδες οι αρχαίοι Ελληνες, με προτίμηση στα μπαρμπούνια και τα χέλια

Καλοφαγάδες, με προτίμηση στα μεγάλα φρέσκα ψάρια, αν και πανάκριβα και προνόμιο των πλουσίων, ήταν …

Αφήστε μια απάντηση