Home / Πρώτες Βοήθειες / Το αλφάβητο (ABCD) για να προφυλαχτούμε από το μελάνωμα

Το αλφάβητο (ABCD) για να προφυλαχτούμε από το μελάνωμα

Posted: 15 Maίου 2012

Συντάκτης Αλέξανδρος Γιατζίδης, M.D., medlabnews.gr 

Κάθε αλλοίωση του δέρματος πρέπει να ελέγχεται από ειδικό γιατρό για το αν εμφανίζονται ορισμένα χαρακτηριστικά που διεθνώς αναφέρονται ως ABCD (τα τέσσερα πρώτα γράμματα του λατινικού αλφαβήτου.

Asymmetry – Ασυμμετρία

Border irregularity – Ακανόνιστα όρια (μη συμμετρικά)

Colour variation – Χρωματική ποικιλία

Diameter over 6 mm – Διάμετρος πάνω από 6 χιλιοστά.

Αν παρατηρήσετε ένα νέο σπίλο ή αλλαγές σε κάποιον παλιό πρέπει οπωσδήποτε να συμβουλευτείτε το δερματολόγο σας που, με ειδικό δερματοσκόπιο θα μπορέσει να δει μέσα στο σπίλο και να εξακριβώσει την ύπαρξη ή όχι στοιχείων που μπορεί να καθιστούν το σπίλο ύποπτο για μελάνωμα. Στους άντρες οι σπίλοι εμφανίζονται πιο συχνά στο κεφάλι, στο λαιμό, στον κορμό, στους ώμους και στους γοφούς. Στις γυναίκες εμφανίζονται στα χέρια, στα πόδια, και στο πάνω μέρος της πλάτης. Και στα δύο φύλα ένας νέος σπίλος ή ένας σπίλος που αλλάζει μορφή πρέπει να θεωρείται ύποπτος. Τώρα πια η καλύτερη πρόληψη για τον καρκίνο του δέρματος είναι η απλή και ανώδυνη εξέταση της ψηφιακής δερματοσκόπησης που γίνεται με ειδικά μηχανήματα. Με την ψηφιακή δερματοσκόπηση γίνεται έλεγχος όλων των ελιών του σώματος και γίνεται αυτόματη εκτίμηση του ΑBCD κριτηρίου και βέβαια καταγραφή του κάθε σπίλου για να μπορεί να συγκρίνεται με επόμενες εξετάσεις………………….

read more

 

MEDLABNEWS.GR

Διαβάστε επίσης

Μελάνωμα, ο χειρότερος καρκίνος του δέρματος. Ποιοι κινδυνεύουν; Πώς γίνεται αντιληπτό;

Μελάνωμα, ο χειρότερος καρκίνος του δέρματος. Ποιοι κινδυνεύουν; Πώς γίνεται αντιληπτό;

του Aλέξανδρου Γιατζίδη, M.D., medlabnews.gr Το μελάνωμα, ή κακοήθης όγκος των μελανοκυττάρων, αποτελεί την τρίτη συχνότερη …

Αφήστε μια απάντηση