Home / Υγεία / Πρόληψη / Το στρες υπεύθυνο για τους πρόωρους τοκετούς
Το στρες υπεύθυνο για τους πρόωρους τοκετούς

Το στρες υπεύθυνο για τους πρόωρους τοκετούς

Το στρες, κατά στους πρώτους μήνες εγκυμοσύνης, οδηγεί σε πρόωρο τοκετό και σε γέννηση μωρών με πολύ χαμηλό βάρος, σύμφωνα με έρευνα Πανεπιστημίου της Κίνας. Τα «ευρήματα» της μελέτης είναι λίγα, αλλά ιδιαιτέρως σημαντικά.

Το ρίσκο πρόωρου τοκετού αυξάνεται σε γυναίκες, οι οποίες κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν σοβαρά γεγονότα, ενώ βρίσκονταν στους πρώτους μήνες της κύησης. Οι πρόωρες γεννήσεις είναι στατιστικά ο συχνότερος λόγος θανάτου βρεφών στον αναπτυγμένο κόσμο.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο Ανχούι και σε αυτήν συμμετείχαν 1.800 έγκυες. Οι γυναίκες ρωτήθηκαν για την οικονομική τους κατάσταση, για τα αισθηματικά τους, για τραυματικά γεγονότα και για την σχέση τους με τους συζύγους τους. Ερωτήθηκαν για τυχόν απολύσεις ή χάσιμο περιουσιών, για διαζύγια και για απώλειες κάποιου μέλους της οικογένειας.

Σε αυτές τις γυναίκες υπήρξαν 96 (5.3%) πρόωρες γεννήσεις και 55 (3.1%) βρέφη με προβλήματα βάρους. Μελέτες που έχουν γίνει κατά καιρούς δείχνουν ότι οι μέλλουσες μητέρες με αγχωτικό τρόπο ζωής, διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για πρόωρους τοκετούς, ωστόσο η εν λόγω μελέτη αποδεικνύει ότι όσο νωρίτερα στην εγκυμοσύνη τους αντιμετωπίσουν στρες, τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα να τους συμβεί κάποιο από τα παραπάνω.

Η ομάδα του Πανεπιστημίου που ασχολήθηκε με την έρευνα, συνιστά στους γυναικολόγους να λάβουν υπόψη τους το μητρικό στρες στο σχεδιασμό των προγραμμάτων παρακολούθησης των εγκύων, σύσταση όμως που δεν βρίσκει σύμφωνο το σύνολο της επιστημονικής κοινότητας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο δόκτωρ Γκόλντενμπεργκ του Πανεπιστημίου του Ντρέξελ ο οποίος, με δηλώσεις του στο Reuters Health αποκλείει να αλλάξει κάτι, εφόσον δεν υπάρχουν σαφείς και ουσιαστικές προτάσεις. «Ενώ ζητούν νέες παρεμβάσεις, δεν έκαναν τίποτα για να προχωρήσουν τη γνώση παραπέρα», ανάφερε χαρακτηριστικά. «Η συμβουλευτική και η κατ’ οίκον φροντίδα δεν έχουν αποφέρει αποτελέσματα. Θα πρέπει να βρεθούν προτάσεις που θα μειώσουν το πρόβλημα», πρόσθεσε.

 

 

 

 

Πηγή: godoctor.gr

Διαβάστε επίσης

Το στρες αυξάνει τον κίνδυνο για αυτοάνοσα νοσήματα

Αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν κάποιο αυτοάνοσο νόσημα έχουν, σύμφωνα με νέα σουηδική έρευνα, άνθρωποι που …